Kam na okulistični pregled z napotnico ali brez?

Okulistični pregled

Čisto na hitro se mi je zgodilo, da mi je opešal vid na blizu. Še pred tremi leti sem videl kot sokol, sedaj pa imam občutek, da vsak mesec vidim slabše. Verjetno je krivo to, da sem zadnje čase čisto preveč časa za računalnikom in mi je začela malo nagajati dioptrija. Imam občutek, da se mi vid občutno izboljša, ko grem na kakšno potovanje in sem za računalnikom bistveno manj časa kot sicer.

Kakorkoli že, moral bom iti na okulistični pregled. Večine knjig in časopisov namreč ne morem brati, tako da mi to postaja zelo nadležno.

Glede na to, da doslej nisem imel nobenih težav z vidom, nimam pojma, kako naj se zadeve lotim. Naj grem na okulistični pregled z napotnico ali naj grem k zasebnemu okulistu brez napotnice, kot samoplačnik?

Po naravi sem sicer zelo racionalna oseba, ki gleda na vsak evro, vendar, ko gre za zdravje, popolnoma nič ne varčujem. Tako da sem za pregled in vse ostalo naprej pripravljen plačati, kolikor bo pač treba. Pomembno mi je samo, da bo storitev res odlična.

Za začetek razmišljam predvsem o očalih, ker menim, da imam še zelo majhno dioptrijo in bodo očala povsem v redu rešitev. Malo sem razmišljal tudi o laserski operaciji oči, vendar za to za zdaj še nimam poguma. Kaj, če gre kaj narobe? Raje umrem, kot da bi moral biti slep. To mislim resno in ni prispodoba. Razmišljam tako, da lahko z lasersko operacijo oči počakam še kakšnih pet ali deset let, ko bodo zadevo še malo bolj izpopolnili in bo zagotovo manjša možnost, da gre kaj narobe.

Zelo lepo bi prosil tiste, ki imajo očala, da mi svetujejo, kam naj grem na okulistični pregled in če je kakšna posebna stvar, na katero moram biti pozoren. Kakšno dioptrijo imate?

Zelo vesel bi bil tudi kakršnekoli informacije vseh tistih, ki ste šli na lasersko operacijo oči. Kakšna je bila vaša izkušnja? Ste zadovoljni? Kdo vam je opravil lasersko operacijo oči in koliko ste zanjo plačali?

Za konec imam za vas še eno malce bolj nenavadno vprašanje, ki je mogoče čisto mimo, vendar vseeno vprašam. Obstaja kakšna možnost, da se vid naravno izboljša in popravi, brez očal ali laserske operacije oči?

Tistim, ki imate o tem kakršnokoli koristno informacijo zame, bom zelo hvaležen, če jo boste napisali v komentar tega prispevka.

2 komentarja

  1. Dober dan prebrala sem vaš članek. Mislim ,da morete res na pregled ,čisto vseeno je kam greste le prej boste na vrsti samoplačniško.Mogoče pa je vid slabši zaradi sive mrene.Ko je človek malo starejši je v veliko krat problem sluh in vid.Sklepam po sebi in mojim prijateljem ki imajo podobne probleme,obstajajo pa tudi izjeme.Nisem pa mnenja če zreš v gozd ,da se poboljša k večjem se pomiriš.Če pa boste nosili očala pa tudi ni problem ,samo navadit se jih morate in to je to.Lep pozdrav

  2. Tomaž, to je v današnjem času popolnoma normalno. Jaz sem dobila očala pri 40- ih. Pa nisem toliko pred računalnikom kot ti. Delam pa ogromno pri umetni svetlobi. Kar se tiče napotnice je b.v. Tako ali tako je pregled pri okulistu brezplačen, če pri njih kupiš potem očala. Markelj v Trebnjem je čist ok. Nudijo tudi trendi okvirje in vrhunske leče. Cena cca. 200? z okvirji vred. Laserska operacija je za starostno slabovidnost neučinkovita, ker slabi mišica, ki drži lečo. Trening te mišice sicer upočasni slabšanje vida, ampak zahteva kar nekaj časa. Poglej si video na YT. Pri dnevni svetlobi zunaj pa je naravno vid boljši. Ti kar pogumno k Marklju. Tud za popuste se da hendlat. Staranje je naravni fizični proces in naj ti ne bo hudo, ker se približuješ polovici stoletja obstoja na tem svetu. Si pa bolj izkušen, moder in še kak superlativ bi se našel. Pogumno. Ne kompliciraj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja