Pljučnik – veliki branitelj dihal pred virusi

Pljučnik (Pulmonaria officinalis) je primeren za vsa obolenja dihal. Uporabljata se cvetoča zel ali pa tudi listi. Navadni pljučnik je zelo znana zdravilna zel v čaju, ki ga uporabljata tako farmacija, kot domače zdravilstvo. Zdravi dihalne poti, pomaga pri izkašljevanju in pljučnih boleznih ter sinusih. Ravno pravšnja zel za hladne dni, ko so na pohodu gripe in virusi, ki močno napadajo dihalne poti. Dobite ga v lekarni brez recepta.

Navadni pljučnik je poznan že od nekdaj

Pljučnik ljudje nabirajo za zdravljenje dihalnih poti. Je ena prvih pomladanskih zeli, ki cveti že marca in ima rdečkaste, vijolične ter modre cvetove, ki jih vsi poznamo, najbolj značilen pa je po listih, ki zrastejo kasneje in imajo bele lise. Najrajši je na travnikih in v temnih jasah, kjer je veliko črne zemlje, raste pa tudi doma, če mu ustvarite prave pogoje.

Ko spomladi poženejo listi, jih lahko naberemo, lahko pa tudi cvetočo zel, oboje se uporablja za čaj sveže ali pravilno posušeno. Da je zel pravilno posušena veste po tem, da še dve leti ohrani barvo ter vonj. Naj namignem, da je najbolj pomembno to, da na hitro posušite celo zel, da zakrkne. Za to so najbolj primerne krušne peči, radiatorji, pečice, sušenje na soncu ? na kamnih ali betonu z belo krpo preko zeli ali sušenje v senci in na vetru.

Kako pljučnik pomaga?

Pljučnik preverjeno pomaga pri dihanju in čiščenju dihalnih poti, tako grla, pljuč kot sinusov. Uporablja se za izkašljevanje, neglede na to, ali imate v grlu in pljučih veliko ali malo sluzi, celo, če so izmečki krvavi. Pomaga pri vseh vrstah gripe, pljučni tuberkulozi, tudi pri pljučnici in bronhitisu.

Če je vaše grlo zelo vneto in močno kašljate, bo pomagal pljučnik. Odpravili boste tudi hripavost. Če imate vnete sinuse, bo tudi pomagal. Pri zdravljenju pljučnih bolezni pomaga in učinkuje zato, ker vsebuje veliko kremenčeve kisline, smol, čreslovin in tudi rudninskih snovi. Ima še minerale, flavonoide, alantoin pa tudi askorbinsko kislino.

Ker vsebuje tudi saponine, so nekdaj iz njegovega pepela izdelovali lug, s katerim so izpirali rane in razne tvore.

Kako se pljučnik uporablja?

Pljučnik se uporablja kot čaj, sok ali hrana. Kot čaj se pije eno skodelico do 2 dcl naenkrat, kar lahko ponovite večkrat na dan. Nekateri svetujejo pitje tega čaja na 2 uri, je pa odvisno od stopnje vaše obolelosti.

Čaj naredite tako, da v 1 skodelico vrele vode vmešate 2 čajni žlici pljučnika in pokrijete ter pustite stati od 5 do 10 minut. Čaj precedite, preden ga pijete.

Ta recept velja za odrasle osebe. Za otroke naredite vsaj polovico manj močan čaj, saj ni raziskan, kako na njih vpliva, kot tudi ne za nosečnice in doječe matere. Ni pa znano, da bi škodoval.

V primeru, da se vaše stanje ne izboljša po uporabi čaja vsaj v enem tednu, se nujno posvetujte z zdravnikom. To še posebej velja, če imate vročino, gnojni izcedek in pa oteženo dihanje.

Pljučnik v prehrani

Liste pljučnika in njegov sok lahko uporabimo tudi v prehrani, kot eno od spomladanskih divjih samoniklih rastlin. Pljučnik enostavno naberemo in ga uporabimo svežega med solato. Naberemo liste, pa tudi cvetove.

Drug način pa je, da ga uporabimo za juhe in razne priloge. Nima nekega zelo močnega okusa, je pa prijetna in osvežujoča sprememba pri prehrani, ki jo telo z veseljem sprejme.

Lahko iz njega naredimo tudi špinačo in jo jemo poleg krompirja. Divjih rastlin ni dobro uporabljati v veliki količini, ker imajo lahko precej oksalatov, ki puščajo kristale v urinu ter posledično lahko povzročijo tudi ledvične kamne. Moja ugotovitev in izkušnje so, da raje vse divje rastline najprej posušim in jih nato uživam tako, da jim kasneje dodam, ali nekaj vode, ali jih uporabim v čajih, juhah in drugih oblikah obrokov. Pljučnika pa enostavno uporabite malo, pa bo vse v redu.

Pljučnik in njegove liste uporabimo lahko tudi za sok, ki ga iztisnemo iz listov. Pljučnikov sok je znan kot dobra obramba pred hripavostjo, zato ga uporabljajo v domačem zdravilstvu in tudi preventivno govorniki, učitelji ter pevci. Sok naj bo vedno svež.

Recept za spomladansko solato s pljučnikom

Pljučnik je diuretik in odvaja odvečno vodo iz telesa. Pomaga lahko pri okužbi sečil. Lahko pomaga tudi, če ste napihnjeni in imate težave s prebavo. Če imate težave s prebavo živil, bo pomagal, kot tudi solata v nadaljevanju članka, ker ima precej vlaknin, ki vlečejo odvečno vodo iz telesa in pometajo črevesje ter odstranjujejo staro blato.

Spomladi lahko naredite očiščevalno kuro z divjimi rastlinami, ki razstrupi telo in ga poživi, dobite sveže vitamine in bakterije, ki jih telo potrebuje. Zato velja, da divjih rastlin ne peremo, če hočemo, da imajo vse zdravilne učinkovine. Spomladi, ko pljučnik raste, boste našli še nekaj drugih divjih samoniklih rastlin, ki so izjemno učinkovite.

Naberite pljučnik, tega naj bo recimo za eno do dve pesti, nabirajte pa liste, če že cveti pa lahko tudi kakšen cvet.

Naberite tudi nekaj sveže, mlade koprive. Koprive so vse v redu, tudi sladke. Najbolj učinkovite so zagotovo pekoče koprive. Ko so mlade, so najbolj zdravilne, saj vsebujejo veliko beljakovin in železa. Naberite jih tudi eno do največ dve pesti. Čim bolj mlade liste in vršičke. Kopriva ima zelo veliko oksalne kisline, zato naj je ne bo preveč v solati.

Pljučnik in kopriva se bosta čudovito prilegla mlademu regratu, ki je užiten v celoti, tudi korenine. Ponavadi ga obtrgavam, da vedno znova požene mlade liste in ga tako ohranim skozi vse leto. Regrat je izjemno zdravilen in koristen za telo, ima prijetne grenčine in ga lahko pojeste, kolikor hočete, zato ga naj bo v solati največ, lahko 10 krat več kot ostalih rastlin.

Tisti, ki niste vajeni divjih rastlin, lahko na domačem vrtu naberete še motovilec ali radič in ju oddate solati. Dodajte še sveže cvetove trobentic, če jih kje srečate. Tako boste užili še veliko C vitamina. V solato lahko dodate tudi kuhan krompir.

Divje solate se jedo brez začimb. Če tega ne prenesete dobro, pa dodajte limonin sok in nekaj olja po okusu. Nikakor pa ne dodajajte kisa, ker močno zakisa telo in ne boste imeli nobenega efekta za čiščenje. Ne oddajajte niti sira ali druge hrane živalskega izvora. Zato odsvetujem tudi med za sok ali čaj.

To solato lahko jeste poleg krompirja ali polnozrnatega kruha, če vam tako prija.

Kje najdemo pljučnik?

Pljučnik raste skoraj po vsej Evropi in je najpogostejši v temnih delih jas ter obronkih gozdov in na travnikih. Oprašujejo ga čebele ter drug mrčes, je pa zelnata trajnica. Pljučnik imate lahko tudi doma, priskrbeti mu morate senco in bogato, črno zemljo.

Najrajši ima listnate in mešane gozdove, še posebej obožuje bukove gozdove.  Raste do 1300 m nadmorske višine in je na jugu pogostejši, kot na severu, na skrajnem severu EU pa ga ni.

Ko ga nabirate, zelo pazite, da ga ne spulite, ker ima zelo plitvo in kratko korenino. Če ga spulite, ga zatrpajte nazaj v zemljo, da si bo opomogel in naprej rastel.

Tisti, ki ga ne želite nabirati v naravi ali domačem vrtu, pa ga lahko dobite v vsaki lekarni, kot čaj, ni pa svež in če ga boste dali v solato, ga bo treba malo namočiti v vodo, da celice, ki so zakrknjene, zopet oživijo.

Ali lahko pljučnik uporabljam dolgo časa?

Rajši ne, kot vse divje rastline, razen regrata, ga uživajte občasno in s presledki. To velja tako za čaje, kot za solate. Pljučnik vsebuje tudi nekatere alkaloide, tako da ga uživajte do največ 10 dni zaporedoma in najbolje takrat, ko raste. Kot čaj za hripavost in grlo ter težave z dihanjem in sinusi pa ga lahko uporabite kadarkoli v letu, ko težava mine, pa ga takoj nehate uporabljati. Če težava ne mine v enem tednu, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

Kje se pljučnik dobi?

Najhitreje ga boste našli sušenega kot čaj v lekarni. Naberete pa ga lahko sami od marca do maja, saj je zelo razpoznaven po belih lisah na listih in rdečkasto-vijolično-modrih socvetjih. Raste po vsej Sloveniji še posebej v listnatih, bukovih in mešanih gozdovih, na jasah in travnikih bregovih in ob vodah.

Ali pljučnik lahko uporabljajo otroci?

Ni znano, da bi kako škodoval, ni pa tudi dovolj raziskav na to temo, tako da je boljša previdnost. Uporabljajte le blage čaje in malo zeli. Enako velja za nosečnice in doječe matere. Vsebuje nekaj alkaloidov, zaradi česar je potrebno biti previden.

Kako se pljučnik uporablja?

Največkrat se uporablja kot čaj za pitje in grgranje za lajšanje kašlja, hripavosti, izpljunke iz grla in pljuč, sinuse, tudi kot diuretik za odvajanje vode ter želodčne težave. Lahko ga jeste tudi kot solato sveže nabranega ali uporabite njegov svež sok. Vendar ga uporabljajte v majhnih količinah ter malo časa, do 10 dni, potem uživanje prekinite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja