Šentjanževka za veselo razpoloženje in veliko volje

Šentjanževka (Hypericum perforatum L.) je znana že iz srednjega veka kot antidepresiv in za nego kože. Sodobne raziskave so to potrdile. Vendar čaj ne zadostuje, zatrjuje farmacija, lahko pa nas spravi v dobro voljo in razpoloženje, lajša psihično izčrpanost, brezvoljnost, potrtost in uravnava čustveno ravnovesje. Šentjanževka se uporablja tudi zunanje kot mazilo za kožne težave in opekline. Na živali pa vpliva negativno, lahko doživijo celo božjast. Dobite jo v lekarni brez recepta, pri zeliščarjih ali jo naberete sami. Pozor, če pijete šentjanžev čaj in jemljete kontracepcijske tablete, boste zibali. Ugotovite, zakaj.

Šentjanževka je odlično zdravilo za depresijo

Šentjanževka je rastlina, ki jo farmacija in zdravstvo uporabljata za zdravljene srednje in težke depresije. Vendar čaj iz šentjanževke ne zadostuje. V lekarni dobite brez recepta kapsule, ki so izdelane in preverjene v ta namen. Farmacevti vam bodo razložili, kako in koliko se uporablja. Ta zdravilna roža je ena najbolj raziskanih v farmaciji, raziskave pa še intenzivno potekajo.

Iz šentjanževke izdelujejo učinkovito in varno zdravilo, ki se ga dobi v lekarni. Potrebno ga je jemati redno, nekaj tednov, do enega meseca, če pa ni učinkov, je treba zdravilo nehati jemati in se posvetovati z zdravnikom.

Strokovnjaki trdijo, da čaj iz šentjanževke ni učinkovit proti depresiji, ker ima premalo učinkovin. Če šentjanževke ne poznate dobro, jo tudi odsvetujemo nabirati, ker je kar nekaj rastlin, ki so ji podobne. Šentjanževko v naravi naj vam pokaže nekdo, ki jo res pozna, saj je edina, ki ima na listih navidezne luknjice, ki so vidne šele, ko jo obrnete prosti soncu.

Šentjanževka v domači uporabi, kaj lahko storite sami?

Šentjanževka kot čaj je odlična za pomiritev in čustveno ravnovesje. Pomaga proti slabemu razpoloženju in nas dobesedno naredi vesele ter polne volje in motivacije. Zelo se obnese tudi pri odpravljanju psihične izčrpanosti. Te učinke ljudsko zdravilstvo pozna že iz srednjega veka in je znano še danes ter potrjeno s strani stroke.

Če ste izgubili zanimanje za stvari ter življenje in ste potrti, potem bo šentjanžev čaj precej pripomogel k izboljšanju. Še boljše pa so kapsule. Seveda je poleg čaja ali kapsul potrebo tudi fizično delati in se gibati ali se ukvarjati s športom, da se volja povsem vrne, drugače čaj ne bo dovolj učinkovit. Bo pa pomagal toliko, da se začnete ukvarjati s seboj in potem bo steklo, kot po maslu. Povrnil vam bo tudi izgubljeno energijo.

Šentjanževka se je v ljudski medicini uporabljala tudi za lajšanje želodčnih bolečin, slabokrvnosti, za psihične težave, glavobol, zlatenico, proti glistam, za srce ter pljuča in proti uhajanju urina.

Kako pomaga šentjanževo olje?

Šentjanževo olje je druga oblika, kako lahko uporabljamo to zdravilno rožo. Šentjanževka v olju pomaga pri negovanju kože, če je razpokana in suha. Že od nekdaj so z njim zdravili opekline od sonca in trdo kožo, ki so jo poškodovali UV sončni žarki.

Ni pa za zaščito pred UV sevanjem. Dejansko vas moram opozoriti, da če se namažete s tem oljem in greste na sonce, lahko staknete še hujše opekline in poškodbe, tako da se izogibajte soncu, če ste namazani s šentjanževim oljem ali jo uživate intenzivno.

Šentjanževka v olju deluje protivnetno, zato lajša kožne težave in vnetja, deluje pa tudi antibakterijsko in proti glivicam. Pomaga tudi ščitit proti virusom. Nekatere raziskave potrjujejo, da deluje še protibolečinsko.

Pomaga pri zmečkaninah in tudi pri vaginalnih vnetjih.

V ljudski medicini so jo nekoč uporabljali za lajšanje bolečin, proti udarcem, podplutbam in revmi ter opeklinam od sonca in za zaščito pred njim, kar pa sodobna farmacija odsvetuje.

Recept za šentjanževo olje

Za izdelavo olja nabiramo nabrekle brste. Nabiramo zgodnjo tretjino rastline, kjer je največ zdravilnih učinkovin. Za olje uporabimo sveže dele rastlin, ker olje z njimi reagira tako, da se aktivirajo encimi, ki povzročajo majhne mehurčke v olju.

Za šentjanževo olje potrebujete: 250 g zelišča in 1 l olja.

Vse skupaj dobro premešajte v steklenem kozarcu, ki naj bo dobro zaprt.

Nekateri ga postavijo na sonce, drugi v rahlo senco, moja izkušnja je, da je bolje, da je šentjanževka rahlo v senci. Lahko pa naredite poskuse. Odvisno je tudi, kej živite in kako močno sonce imate.

Naslednje 3 tedne en krat dnevno dobro pretresite kozarec ali vsaj dva krat tedensko. Potem lahko pustite olje stati še naslednje 3 tedne in ga nato precedite. Šentjanževo olje bo živo rdeče barve. Če je bilo več na soncu, bolj bo rdeče, saj so spojine reagirale s pomočjo sončnih žarkov.

Nato pa je potrebno olje pospraviti v temen kozarec in temen prostor, ki naj bo hladen.

Šentjanževo olje je najbolj učinkovito, če bomo obolelo mesto, naj gre za pike žuželk, bolečine, odrgnine, rane, podplutbe, ožganine, revmo, artritis ali težave s spolovili, najprej namazali s koprivno tinkturo ali samo z alkoholom, ki odpre pore, bo olje bolje učinkovalo. To ne velja edino pri spolovilih, saj lahko alkohol poškoduje sluznico. Uporabite samo olje.

Šentjanževo olje si dva krat vtirajte po 30 minut na obolelo mesto, da je res učinkovito. Storite to zjutraj in zvečer.

Zakaj šentjanževka deluje?

Šentjanževka je zdravilna, ker vsebuje hiperforin in druge derivate fluoroglucinola. Poleg tega so v tej rastlini koristni še naftodiantroni. Najbolj poznan pa je hipericin. To so spojine, katere dajejo šentjanževemu olju in čaju značilno rdečkasto barvo in so v temnih pikah na robu zelenih listov ter v venčnih listih.

V teh žlezah šentjanževke, ki se jih da videti s prostim očesom in izgledajo kot drobne prozorne pike na stebelnih in venčnih listih, je eterično olje. Zato šentjanževka, če jo pogledamo prosti soncu izgleda, kot bi bila na teh mestih prozorna in če to vidimo, je prava.

Druge učinkovine, ki so še v njej, pa so še flavonoidi, čreslovine, fenilpropanoidi, procianidini in ksantoni, ter še nekatere druge učinkovine, ki pa se še intenzivno raziskujejo.

Ali šentjanževko lahko gojimo sami?

Šentjanževka je nezahtevna rastlina in raste skoraj povsod, zato jo je lahko gojiti doma. Sodi v rod krčnic, ki jih je kar nekaj vrst pri nas, zato jo zlahka zamenjamo s katero drugo rastlino. Najbolj zanesljivo jo prepoznamo po tem, da ko utrgamo list in ga pogledamo proti svetlobi, zgleda, kot bi imel prozorne luknjice, kjer je eterično olje. Lahko jo tudi zmečkamo med prsti in če se obarvajo rdeče, imamo pravo rastlino.

Šentjanževka ima zelo močne rumeno oranžne cvetove in cveti poleti, ko jo nabiramo. Je zelo znana, vendar ni ogrožena. Nabiramo cvetove in jih sušimo. Uporabimo jih za čaje. Je tudi najbolj gojena rastlina.

Šentjanževka in neželeni učinki

Šentjanževka sama po sebi ni nevarna. Ni pa dovolj raziskana pri otrocih in nosečnicah ter doječih materah, zato je naj ne uporabljajo. Če nočete zanositi in uporabljate kontracepcijske tablete, ne pijte šentjaževega čaja, ker dobesedno izrine in nevtralizira učinke kontracepcijskih tablet, kot da jih sploh ne jemljete. Zato boste menili, da ne morete zanositi in vas bo presenetilo ravno to, povečan trebušček, pa ne boste vedeli, od kod se je dete vzelo.

Opozorilo zato velja tudi za vse, ki jemljete zdravila. Šentjanževka močno vpliva na presnovo drugih zdravil. Ta rastlina lahko z zdravili močno reagira, ker začnejo delovati medsebojno. Zato šentjanževke ne smejo jemati bolniki, ki imajo okužbo HIV in se zdravijo ter tudi ne tisti, ki so imeli presaditev organov.

Če imate nameravan operativni poseg, morate nehati jemati šentjanževko najmanj 10 dni pred operacijo.

Tudi, če uživate zdravila proti krvnim strdkom, je ne smete uživati. Najbolje je, če jemljete kakršna koli zdravila, da se preden uporabite šentjanževko, posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom, ki bosta vedela pravi odgovor, kaj smete in kaj ne. Bolje je, da se prej pozanimate.

Če uporabljate to rastlino, se tudi ne zapostavljajte soncu in drugim UV virom sevanja, ker lahko močno reagira na sončno in UV svetlobo. Zato je ne smejo uživati niti živali.

Kako šentjanževka pomaga?

Najbolj znana je kot antidepresiv. Pomaga lajšati duševne tegobe, vrača veselje od življenja in voljo. Uživamo jo kot čaj ali v kapsulah, ki se dobijo brez recepta v lekarni. Šentjanževo olje je učinkovito za kožne težave, udarce, odrgnine, artritis in podobno.

Ali je šentjanževka lahko nevarna?

Da, nevarna je lahko za tiste, ki jemljejo zdravila, imajo določene bolezni kot je HIV, gredo na operacijo ali jemljejo zdravila za krvne strdke. Šentjanževka močno reagira z zdravili, zato se najprej posvetujte z zdravnikom in farmacevtom o tem, ali jo lahko jemljete. Naj je ne jemljejo tudi tisti, ki so na šentjanževko alergični. Šentjaževega olja ne smete imeti za zaščito pred UV sevanjem, ker ne ščiti, dejansko še bolj reagira na soncu.

Ali lahko šentjanževko uživajo otroci in nosečnice?

Raje ne, ker ni dovolj raziskana v te namene. Poleg tega lahko reagira s kontracepcijskimi tableti in ženska zlahka zanosi kljub jemanju zaščite. Za zunanjo uporabo šentjaževega olja pa ni težav. Ne smejo jo uživati niti živali. Prosto spuščene živali se uživanju zelišč izogibajo, če so zdrave.

Ali lahko šentjanževko gojim doma?

Seveda, šentjanževka je zelo nezahtevna rastlina, le pravo morate dobiti, saj ji je podobno kar nekaj rastlin, ki rastejo pri nas in jo zlahka zamenjate. Nabirate sredi poletja popke in cvetja, tako za čaj, kot za izdelavo olja. Za čaj se uporabijo pravilno sušeni cvetovi, za olje pa sveži popki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja