Greš z nami na 4-dnevno potovanje po Bosni in Hercegovini?

Mostar

Bi šli na zelo zanimivo 4-dnevno potovanje po Bosni in Hercegovini, ki ga ne boste nikoli pozabili?

Že pred časom sem obljubil, da bom organiziral potovanje v Bosno in Hercegovino. Glede na to, da sem bil v Bosni in Hercegovini že več kot 50-krat, sem prepričan, da bom zelo dober vodič! Če me ne spremljate in ne poznate, vas vabim, da si pogledate moje videoposnetke, ki sem jih posnel na svojih potovanjih po Bosni in Hercegovini. Video posnetke si lahko ogledate tukaj. Par izjav oseb, ki so šle na potovanje v Bosno in Hercegovino z mano, si preberite na www.tomazgorec.si/turisticni-vodic. Dober prispevek na to temo je napisala tudi moja sopotnica Sanje na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina-znamenitosti.

Potovanje je bilo sicer načrtovano že prej, vendar je koronavirus izvedbo le-tega nekoliko zakasnil. Sedaj pa smo na dobri poti, da se bomo na obljubljeno potovanje le odpravili. Na voljo sta dva datuma. Prvi je med 26. in 29. avgustom, drugi pa med 2. in 5. septembrom. Če ste zainteresirani za kateregakoli izmed navedenih terminov, vas prosim, da na koncu tega prispevka izpolnite informativno in neobvezujočo prijavnico. 

Okviren program potovanja po Bosni in Hercegovini

1. dan

V četrtek zgodaj zjutraj se bomo preko Hrvaške po jadranski avtocesti odpravili proti Bosni in Hercegovini. 

Naš prvi resen postanek bo v kraju Počitelj, kjer stoji stara utrdba ob reki Neretvi. Kako je Počitelj videti v živo, si lahko pogledate v mojem videoposnetku na https://youtu.be/ci8Jmxn6BTc

Iz Počitalja se bomo odpravili v Blagaj, kjer si bomo pogledali izvir reke Bune in Tekije. Kaj točno bomo videli, si poglejte v videoposnetku na naslednji povezavi https://youtu.be/4NRzTt-wk_0

Iz Blagaja se bomo odpravili v Mostar, kjer se bomo namestili v hotelu in šli na ogled Mostarja. Lepote Mostarja so lepo predstavljene v spodnjem videoposnetku in lepo vidne na slikah na povezavi www.tomazgorec.si/mostar.

Večeri so namenjeni individualnim pohajkovanjem. Večina izmed vas bo ta čas izkoristila za večerjo v kakšnem res lepem lokalu ob reki Neretvi s pogledom na stari most. Glede dobrih lokalov vam lahko svetujem jaz, končna izbira pa bo seveda vaša lastna. 

2. dan

Dan bo dolg, saj si bomo ogledali zelo veliko zanimivih in lepih stvari. Zaradi tega bomo morali vstati zgodaj in se že ob 7:00 odpraviti na zajtrk. 

Iz Mostarja se bomo odpravili proti Sarajevu najkasneje ob 8:00. 

Naš prvi postanek bo v Jablanici, kjer si bomo ogledali podrt most iz znamenite bitke na Neretvi, ki se je odvijala leta 1943. Po želji si boste lahko pogledali tudi muzej bitke na Neretvi. Vstopnina v muzej je samo en evro. 

Nato nadaljujemo pot do Konjica, kjer stoji znameniti Titov bunker, zgrajen z namenom, da bi zaščitil celotni državni vrh Jugoslavije v primeru izbruha jedrske vojne. 

Iz Konjica bomo nadaljevali pot v Sarajevo, kjer si bomo ogledali večino najbolj znanih znamenitosti. 

Zvečer boste imeli prosto. Prosti čas boste lahko izkoristili za večerjo in sprehod po starem delu Sarajeva. 

3. dan

Tretji dan bo kar naporen, saj nas čaka kar nekaj vožnje in ogled številnih znamenitosti. Tudi tokrat bomo morali vstati relativno zgodaj, pozajtrkovati in se najkasneje ob 8:00 zapustiti hotel. 

Zgodaj dopoldne se bomo povzpeli na goro Trebević, s katere se vije čudovit razgled na Sarajevo. Drugače je gora Trebević med popotniki in turisti najbolj znana tudi po tem, da se na njej nahaja zapuščena bob steza, ki je bila narejena za olimpijske igre, ki so v Sarajevu potekale leta 1984. Del zapuščene bob steze si lahko pogledate v mojem videoposnetku na https://youtu.be/4JMA7czvhjA.

Z gore Trebević se bomo odpravili proti mestu Jajce, poleg znamenitih slapov na reki Plivi, je kraj znan tudi po zgradbi, kjer je 29. novembra 1943 potekalo drugo zasedanje AVNOJ-a. 

V Jajcu si bomo pogledali tudi mline na čudovitem Plivskem jezeru. Kako je tu lepo, si poglejte v mojem videoposnetku na https://youtu.be/dM7HZwuHtvQ.

Iz Jajca se bomo ob reki Vrbas odpeljali proti Banja Luki. Na poti se bomo ustavili na lepi razgledni točki, kjer se lepo vidi kanjon reke Vrbas.

Ko prispemo v Banja Luko, se nastanimo v hotelu in gremo na večerjo. Po večerji nas bo zabavala živa glasba.

4. dan

Zadnji dan našega potovanja nam ne bo potrebno vstati zelo zgodaj. Če pa ste oseba, ki rada vstaja bolj zgodaj zjutraj, boste lahko opravili zanimiv sprehod do trdnjave in reke Vrbas. 

Po zajtrku bomo šli na ogled Banja Luke. Ogledali si bomo stari del Banja Luke, pravoslavno cerkev, džamijo, trdnjavo in samostan Trapistov. 

Mogoče bomo šli tudi na Banj brdo, če se bomo uspeli dogovoriti, da gremo lahko do vrha z avtobusom. Cesta je namreč za motorna vozila zaprta. Če bi šli peš, bi nam to vzelo več kot dve uri časa, za kar pa žal ne bo časa. 

Na Banj brdu se nahaja zanimiv spomenik posvečen padlim borcem NOB. Z vrha je tudi zelo lep razgled na Banja Luko in okolico.

Ko končamo z ogledi Banja Luke, se odpravimo še na Kozaro, kjer si bomo ogledali izredno zanimiv in lep spomenik, ki je posvečen padlim borcem na Kozari v drugi svetovni vojni. Pa tudi sama narava je tukaj zelo lepa.

Po ogledu Kozare se odpravimo proti Sloveniji. 

Informativna neobvezna prijava

Kot sem povedal že na začetku, točnega termina izvedbe še ne vem.  Na voljo sta dva datuma. Prvi bo potekal med 26. in 29. avgustom, drugi pa med 2. in 5. septembrom. Odločili se bomo za tistega, za katerega bo izkazanega več interesa. Če ste zainteresirani za enega izmed navedenih terminov, prosim na koncu tega prispevka izpolnite informativno (neobvezujočo) prijavnico.

Vsem, ki boste izpolnili neobvezujočo prijavnico, bom v kratkem poslal ceno potovanja. Ta trenutek je namreč še ne vem, ker čakam še na nekatere cene hotelov in avtobusnega prevoza. Bo pa cena zelo ugodna glede na to, kar vse ta program vključuje. 

  Ime in priimek:

  Vaš e-mail:

  Vaša telefonska številka:

  Število oseb, ki bi šle v Bosno in Hercegovino:

  Kateri termin vam bolj ustreza:

  Dodatno sporočilo:

  Potovanje bo organizirano preko turistične agencije, ker tako veleva zakon. Prav tako gre z nami turistična vodnica (moja znanka) turistična vodnica z licenco. Namreč tudi to veleva zakon. Drugače je ta moja znanka vodnica z 30 leti izkušenj in je tudi že velikokrat vodila izlete in potovanja v Bosno. Pred 15-timi leti sem bil tudi na izletu po Bosni in Hercegovini, ki ga je vodila ona. Tako da brez skrbi: bo vse po pravilih in črki zakona. 

  Zaželeno je, da se na potovanje prijavijo osebe, ki so pozitivne in “ne zakomplicirane”.  Res si ne želim, da bi imeli na potovanju eno ali več oseb, ki vedno v vsaki stvari najdejo nekaj slabega. Saj poznate tiste vrste ljudi, ki vedno najdejo nekaj za pritoževanje. Enkrat je prevroče, enkrat je premrzlo,.. Ena taka oseba lahko pokvari potovanje ne samo vodiču ampak celi skupini. Ampak jaz kot “vodič” bi te 4 dni že zdržal, nočem pa da nekdo pokvari potovanje celi skupini. To ne govorim na pamet ampak iz izkušenj.

  Za konec si še poglejte moj zanimiv film potovanja po Bosni in Hercegovini, ki je nastal bolj kot ne spontano. Moram povedati, da sem zelo ponosen nanj.

  1 komentar

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja