Greš z nami na potovanje v Černobil?

Ali ste kdaj razmišljali, da bi obiskali Černobil? V Černobilu se je pred 35 leti zgodila največja jedrska nesreča v zgodovini človeštva, danes pa ta kraj prav zaradi tega obišče na tisoče ljudi. Lahko bi rekli, da je Černobil postal najbolj prepoznavna turistična atrakcija v Ukrajini. In to z razlogom, saj v sebi skriva res veliko zanimivih stvari. 

Sam sem Černobil obiskal leta 2016 in bil nad videnim popolnoma prevzet. Černobil me je tako zelo navdušil, da sem se že takrat odločil, da bom ta zanimiv kraj zagotovo obiskal še enkrat. Kako sva se imela s sopotnikom Petrom, si lahko preberete na naslednji povezavi:  www.tomazgorec.si/cernobil.

Če ste si prebrali članek o mojem prvem potovanju v Černobil, potem ste se prepričali, da kraj v sebi skriva številna presenečenja. Dve stvari, ki sta bili meni najbolj zanimivi, sta bili zapuščeno mesto Pripjat, v katerem je včasih živelo skoraj 50.000 ljudi. Zelo zanimiv mi je bil tudi zapuščen vojaški radar Duga, ki v dolžino meri 700 metrov, v višino pa nekaj več kot 150 metrov. Kako sem splezal na radar, si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Žal mi ni uspelo splezati do vrha, ker je vodič ves čas tečnaril, da naj neham zganjati norčije. Ampak kljub vsemu sem prišel kar visoko. 

V kratkem grem spet v Černobil! Greste z mano?

Letos poleti imam spet namen obiskati Černobil. Tokrat se bom odpravil v zaprto območje za dva dni, ker želim videti veliko več, kot sem videl v času svojega prvega obiska Černobila. Najel bom vodiča samo za našo skupino, tako da bomo pri raziskovanju svobodnejši in si bomo sami postavljali prioritete. Ko sem Černobilu obiskal prvič, sem se tja odpravil z večjo skupino, kjer smo se morali držati točnega urnika. Zelo me je motilo tudi to, da smo se na nekaterih zelo zanimivih krajih zadržali bistveno prekratek čas. Dober primer tega je radar Duga, ki je bil meni osebno zelo zanimiv in bi se želel na tisti točki zadržati vsaj 2 uri, s skupino pa smo na tistem mestu postali samo 15 minut. Več časa bi želel preživeti tudi v zapuščenem mestu Pripjat. 

Glede na to, da bi bil obisk Černobila v skupini veliko enostavnejši in tudi cenejši, kot če grem sam, sem se odločil, da bom zbral skupino šestih ali sedmih ljudi, ki bi se skupaj z mano odpravili na potovanje v Ukrajino. 

Glede na to, da je do Černobila več kot 1.600 kilometrov, menim, da se ne izplača obiskati samo Černobila, ampak bi bilo smiselno raziskati tudi Ukrajino in v državi preživeti vsaj 10 dni. Ukrajina je tudi drugače zelo zanimiva dežela in nam zagotovo ne bo dolgčas. Nekaj zanimivosti, ki jih je možno videti v Ukrajini, najdete med prispevki mojega sopotnika Petra, s katerim sva se v Ukrajino odpravila leta 2016. Njegove članke najdete na www.tomazgorec.si/author/peter-markic

Naj še omenim, da so v Ukrajini zelo zanimivi Karpati, ki jih s Petrom nisva obiskala. Sem pa Karpate obiskal leta 2011, ko sem Ukrajino obiskal prvič. 

Cena potovanja v Ukrajino

Če mi uspe za potovanje v Ukrajino “nabrati” šest ali sedem oseb, bo tole potovanje smešno poceni. Na pot bi šli z najetim kombijem. Ko smo šli pred dvema letoma na potovanje v Bosno in Hercegovino, smo za najem kombija plačali 35 evrov na dan. Nastanitve so v Ukrajini zelo poceni. Apartma velikosti 110 kvadratnih metrov za 8 oseb v centru mesta Lviv, ki ima oceno na Bookingu 9.3, stane samo 30 evrov na dan. To pomeni 5 evrov na osebo, če bi nas bilo šest. Če nas bi bilo več, še manj. Kako je videti ta apartma si poglejte na https://www.booking.com/hotel/ua/apartment-on-lychakivska-6-24.sl.html.

Tudi hrana je v Ukrajini smešno poceni. Ko sem bil v Ukrajini leta 2016, sem se v mestu Lviv dodobra najedel za 2 do 3 evre, v Kijevu, ki je kar občutno dražji od drugih mest, pa je obrok v restavraciji stal od 4 do 6 evrov. 

Koliko bi stalo 10 dnevno potovanje v Ukrajino, težko rečem s 100 % gotovostjo. Če naredim ekspresni stroškovnik, ta vključuje: 

 • Najem kombija: 60 do 75 evrov na osebo
 • Gorivo in cestnine: 65 do 80 evrov na osebo
 • Prenočišča: 50 do 80 evrov na osebo (če ste zadovoljni z nastanitvijo, kot je tale tukaj)
 • Cena hrane je odvisna od posameznika, kaj si bo privoščil. Mislim pa da bo nekje v rangu med 60 in 120 evri.
 • Najdražji bo obisk Černobila za 2 dni, kar nas bo stalo od 200 do 250 evrov. Mogoče najdemo tudi kaj cenejšega.

Moja približna ocena je, da bi nas tole potovanje v Ukrajino za 10 dni stalo med 500 in 700 evri. S tem, da je 700 evrov res zgornja meja. 

Informativna prijava 

V primeru, da bi se želeli udeležiti potovanja v Ukrajino, vam moram prej jasno povedati, da sam osebno za potovanje ne prevzemam nobene odgovornosti! Na potovanju je vsak odgovoren zase in za svojo lastnino. To potovanje tudi ni organizirano, zato si vsak stroške krije sam. Vsi smo enakovredni sopotniki, kar pomeni, da se o vsem odločamo skupaj, prav tako vsi sodelujemo pri načrtovanju potovanja. 

Na potovanje je vabljen vsak, ki je pozitivna in nekonfliktna oseba. Nikakor si ne želim imeti v skupini ljudi, ki vedno najdejo razlog za kreg in jamranje. Saj veste, da obstajajo ljudje, ki vedno najdejo nekaj, kar jim ni prav. Taki res niso dobrodošli!

Tole potovanje najbrž tudi ni primerno za tiste, ki imajo težave z dolgimi vožnjami. Vožnje bo namreč kar veliko. 

Če vas zanima potovanje v Ukrajino, izpolnite informativno prijavnico.

  Ime in priimek:*

  E-mail:*

  Telefon:*

  V katerem kraju živite?*

  Ste kadilec ali nekadilec?*

  Starost*

  Kdaj bi bil za vas najbolj ustrezen termin?*

  Zakaj bi želeli iti na potovanje v Ukrajino?*

  Sam se potovanja v Ukrajino že zelo veselim! Upam, da se nas čimprej zbere vsaj šest, da se lahko na pustolovščino odpravimo čimprej. Če pa za tale moj “oglas” ne bo interesa, se bom v Černobil odpravil v okviru mojega projekta Potovanja s Tomažem, o katerem si lahko preberete na www.tomazgorec.si/potovanja-s-tomazem

  Za konec si poglejte še videoposnetek mojega spletnega potopisnega predavanja o mojem potovanju v Černobil leta 2016. 

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja