Zakaj se izplača iti na potovanje v Oman

Oman je še dokaj neodkrit dragulj na jugu Arabskega polotoka, ki ga masovni turizem še ni preplavil. Država je šele pred kratkih odprla vrata turistom in nima nobenih strogih omejitev za prestop meje. Let iz Evrope do tja ne traja dlje kot od 5 do 6 ur, zato je lahko dostopen za ljubitelje Bližnjega vzhoda.

Gre sicer za muslimansko državo, zato se je treba držati nekaterih pravil oblačenja, na primer dolge hlače za ženske, naglavna ruta pa ni potrebna, kot na primer v Iranu. Razen, seveda, v mošejah, kjer pa jih imajo vedno na voljo za izposojo.

Oman razvija turizem v bolj luksuzno smer, a se tam vseeno najde dovolj kar poceni hotelov. Na srečo je dovoljeno celo divje kampiranje, ki je tako tudi najcenejša možnost potovanja po Omanu. Ni lepšega kot kampiranje v puščavi ali ob morju, ko pred šotorom navsezgodaj zjutraj občuduješ sončni vzhod. Ali pa te zjutraj zbudi kamela, ki je glasna, ker jo moti živo modra barva šotora sredi puščave.

Za vsakega nekaj

Oman ponuja ogromno različnih turističnih znamenitosti, od čudovite, neokrnjene narave, do kulturnih biserov in edinstvenega živalskega sveta.

Ljubitelji morja se lahko sprehajajo po promenadi glavnega mesta Muškat ali uživajo na eni od številnih plaž. Na plaži Ras Al Jinz pričakate sončni vzhod, medtem ko sledite mladim želvam, ki se počasi plazijo proti morskim valovom. Za ljubitelje živali priporočam polotok Musandam na severu. Tam lahko najamete ribiško ladjo in se odpeljete okoli polotoka, kjer iz valov skačejo delfini. Čaka vas nepozabno doživetje.

Na poti proti notranjosti številne table kažejo pot v tipične vadije, torej suhe struge rek, ki so definitivno ene največjih naravnih lepot v Omanu. Tam se lahko sprehodite ob strugi, plezate po skalah, več deset metrov visoke skalne stene pa nudijo popolno senco in ohladitev ob opoldanski vročini.

Oman

Še dalje v notranjosti se začne puščava, najslavnejša med njimi je Wahiba, kamor vodijo številne turistične poti. Ogromni 4×4 beli džipi drvijo čez peščene sipine, ki se razprostirajo čez horizont. Tam si nočni kamp delite s kamelami, ki se brezbrižno sprehajajo mimo.

Gorska območja, kot je Jebel Shams, skrivajo vrtoglavo globoke kanjone in neskončne razglede proti morju. Ko zapustite visokogorje in se po makadamskih cestah spustite v gorske vasice, pa najdete gostoljubje, kakor le redko kje na svetu. Tipične hiše iz blata, zelena polja in gorska veriga v ozadju sestavljajo sanjsko kuliso. Ženske v živo pisanih oblekah prodajajo datlje, otroci se igrajo s kozami, moški sedijo na zidovih in kadijo pipe. Tam vam povsod ponujajo čaj in datlje, kokakolo boste iskali zaman.

Osupljiva kulturna dediščina

Prav posebna odkritja predstavljajo mogočne trdnjave, ki so razkropljene po vsej deželi. Najslavnejše med njimi, kot so Nakhal, Bahla, Nizwa, imajo tako mogočna obzidja, da morate splezati na sosednji hrib, da jih sploh lahko v celoti ujamete v fotografski objektiv. Vse so turistično dostopne, za simbolično ceno, krasno urejene, s prekrasnimi razgledi.

Naj na koncu omenim se kulturno dediščino, ki se razteza od legend o pomorščaku Sindbadu, ki se je sprehajal po ulicah Muškata, do portugalskih trgovskih ladij, ki so plule med pristaniščema Salalah na jugu in Khasab na severu polotoka Musandam, in zgodb o piratih, ki so napadali trdnjave ob morju. Danes uživamo v obisku čudovitih mošej, bazarji so prepojeni z vonjem po kadilu in eksotičnih začimbah, prav tako ne smete izpustiti kraljeve palače v Muškatu. V Nizwi je eden največjih turističnih magnetov kozji market, kjer se gnetejo trgovci v tradicionalnih belih oblekah in turbanih, obkroženi z gručami koz.

Čudovita narava kot kulisa od sonca ožganim, nasmejanim obrazom, ki kažejo ponos na bogato kulturno dediščino, nudi edinstveno življenjsko dogodivščino v deželi iz 1001 noči. Zato absolutno priporočam potovanje v Oman, ker je dežela res raznolika, ljudje izredno prijazni in gostoljubni, imajo pa tudi zelo dobro hrano, polno eksotičnih začimb.

Jasmina Tomc

Greš z nami v Oman?

Januarja 2019 se odpravljamo v Oman. Ena taka luštna skupinica bomo! Če te zanima, da bi šel z nami, si več o potovanju v Oman preberi na www.tomazgorec.si/oman-potovanje. Na voljo bo tudi predstavitev potovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja