Jahorina je idealen kraj za smučanje

Vse informacije v vezi s smučanjem na Jahorini najdeš v spodnjem video posnetku.

Že veste kam greste letos na smučanje? Če za smučanje ne želite zapraviti pravo malo bogastvo je Jahorina več kot primerna destinacija. Poleg dobre smuke in toplega sprejema, vam bodo Bosanci nudili še odlično hrano in zabavo. Obstaja pa tudi veliko možnosti za dnevne izlete v bližnjo in malo manj bližnjo okolico. Jahorina je olimpijska planina. Na olimpijskih igrah leta 1984, ki so bile v Sarajevu, je Jahorina gostila žensko smučanje. Smučarke so se pomerile v slalomu, veleslalomu in smuku. Danes je Jahorina sodobno smučišče, ki ima 20 kilometrov smučarskih prog. Pred kratkim so na novo zgradili tri šest sedežnice, ki so zelo povečale kapaciteto smučišča. Če ni snega, lahko del smučišča umetno zasnežijo. Smučanje na Jahorini vas bo stalo bistveno ceneje kot v kakšnem smučarskem centru pri nas v Sloveniji. Da ne govorim o Avstriji in Italiji. Dnevna smučarska karta stane 17 evrov med tednom in 19 evrov čez vikend. Na voljo imajo tudi 4 urno smučarsko karto, ki vas bo stala 14 evrov. To se mi zdi dobra ponudba, saj imam kot povprečen smučar štiri ure aktivnega smučanja čisto dovolj. Še veliko bolj ugodne so večdnevne karte. Štiri dnevna smučarska karta stane samo 61 evrov. Na Jahorini je na voljo tudi tekaška steza, ki se nahaja na Dvorištima. Najdete jo ob glavni cesti proti smučarskem centru Jahorina, kjer je dober kilometer pred ciljem označen odcep na desno, ki vas skozi gozd pripelje do tekaške steze. Na Jahorini je mnogo hotelov in apartmajev vseh kategorij. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki iščete top hotele z bogato kulinarično in drugo ponudbo ter odlično opremljene apartmaje.

Jahorina smučanje 2017
Jahorina smučanje 2019

Hotel Vučko

Hotel Vučko je zagotovo najboljši hotel, kar jih premore Jahorina. Ima pet zvezdic in je res na visokem nivoju. Prepričan sem, da bo zadovoljil tudi tiste, ki res želijo samo najboljše. Več informacij o hotelu najdete na www.hotelscombined.si/hotel-vucko. Če boste šli na smučanje na Jahorino, vam predlagam da se v hotelu Vučko ustavite vsaj na kavici. Hotel ima čudovit lokal, kjer je veselje spiti kavico ali dve. Cene pa so visoke prav tako kot v Ljubljani, kar pomeni vsaj še enkrat višje kot drugje v Bosni. Solastnik hotela Vučko naj bi bil tudi Bojan Križaj, znani slovenski smučar.

Hotel Vučko - Jahorina smučanje 2017
Hotel Vučko – Jahorina smučanje 2019

Hotel Termag

Hotel Termag ima štiri zvezdice in je veljal za najboljši hotel na Jahorini, dokler niso zgradili Vučka. Hotel ima prav tako odlično ponudbo in malo nižje cene kot Vučko. V sklopu hotela je tudi lokal Koliba, kjer organizirajo zabave in je zelo priljubljen kraj za kavico, lokalno žganje ali kuhano vino. Več informacij o hotelu najdete na www.hotelscombined.si/hotel-termag.

Apartmaji Jahorina

Na Jahorini je velika ponudba apartmajev. Apartma za štiri osebe boste lahko najeli že za 40 evrov na dan. Če boste apartma najeli za en teden in ne ravno v času zimskih počitnic, lahko apartma dobite tudi za 30 evrov dnevno. Za malo boljši apartma, boste morali na dan odšteti 50 do 60 ?. Cene so seveda odvisne tudi od terminov. Na Jahorini lahko najamete tudi planinske koče. Ponudbe so zelo različne, in so stvar individualnega dogovora. Ponudbo apartmajev in koč na Jahorini najdete na www.apartmajidirekt.com/jahorina.

Nastanitev v mestu Pale

Mesto Pale je od Jahorine oddaljeno 12 kilometrov. V mestu je veliko hotelov v katerih je nastanitev cenejša kot na Jahorini. Najboljši hotel na Palah je hotel Jet Set, kjer lahko dobite nočitev z zajtrkom že za dobrih 20 evrov. Uradne cene imajo sicer višje, vendar se ponavadi da dogovoriti za dober popust. Sam osebno poznam lastnika hotela, tako da vam lahko pomagam dobiti čim bolj ugodno ceno. Če boste rabili mojo pomoč mi pišite na tomaz@gorec.si Večina hotelov na Palah ima za svoje goste organiziran brezplačen prevoz na Jahorino za tiste, ki želijo na smučanje. Pale so mesto, kjer boste v lokalih lahko pili pivo za 1 evro, kavico pa za dobrega pol evra. Veliko je tudi dobrih gostiln, kjer boste dobro jedli za nizko ceno. Za tiste, ki imate radi zabavo vam bo na Palah zagotovo všeč. Imajo kar nekaj diskotek in lokalov, kjer je dobra zabava. Mogoče res niso lokali top opremljeni, samo vzdušje pa je fenomenalno. Cene pijač, so v primerjavi s cenami pri nas, smešno nizke. Včasih je pivo tudi samo pol evra. Redna cena pa je en evro. V diskotekah bo zlasti všeč fantom, saj Paljanke slovijo kot zelo lepa dekleta saj dajo veliko na svoj videz in so vedno urejena.

Dodatne aktivnosti, ki jih ponuja Jahorina

Jahorina smučanje 2017
Jahorina smučanje 2019

Zagotovo je smučanje osnovni namen zaradi katerega boste šli na Jahorino. Vendar pa smučanje ni edina zanimiva stvar, ki jo lahko počnete na Jahorini. Izposodite si lahko motorne sani in z njimi prevozite celo planino, ki je kar velika. Z motornimi sanmi lahko greste do starega vojaškega radarja, ki so ga med zadnjo vojno bombardirale enote NATO. Z vrha je zelo lep pogled na okoliške planote. Ogledate pa si lahko tudi dobro ohranjene rove. Vse do radarja vodi makadamska cesta, ki pa je ni priporočljivo zapustiti zaradi min. Tudi v okolici radarja je treba biti pazljiv. Na Jahorini je tudi veliko pešpoti, po kateri se boste lahko tudi v primeru snega podali na krajše ali daljše pohodniške poti. Vsem, ki vam smučanje in pohodništvo ni toliko pri srcu, se boste lahko razvajali v bazenih, savnah in na masažah. Te storitve so na voljo v hotelih Vučko, Termag, Board in drugje.

Jahorina smučanje 2017
Jahorina smučanje 2019

Jahorina je dobro izhodišče za dnevne izlete po bližnji in širši okolici

Iz Jahorine se lahko odpravite na krajši izlet v 28 kilometrov oddaljeno Sarajevo. V Sarajevo iz Jahorine vodita dve poti. Prva je preko mesta Pale, druga pa preko Trebevića. Trebevič je hrib, ki se nahaja nad Sarajevom. Sam svetujem, da greste v eno smer preko Trebevića in si mimogrede ogledate še bob stezo, ki je bila zgrajena za olimpijske igre, ki so bile v Sarajevu leta 1984. Če greste od starta bob steze še malo višje, pridete do starega porušenega objekta, od koder je najlepši razgled na Sarajevo. Zelo priporočam izlet v Višegrad, kjer si lahko ogledate znameniti most na Drini, po katerem je nobelovec Ivo Andrić napisal knjigo Most na Drini. V Višegradu si lahko ogledate tudi Andrićgrad, ki je turistični kompleks, ki sta ga zgradila občina Višegrad in Emir Kustorica. Emir Kustorica je svetovno znan režiser. Najbolj je prepoznaven je po filmih Sječaš li se Dolly Bell in Otac na službenom put, za katerega je dobil mednarodna priznanja. Če ste že v Višegradu, se vam izplača odpeljati še v Srbijo, do Mokre Gore. V Mokri Gori lahko obiščete Etno selo Drvengrad, ki je v lasti Emirja Kustorice. Mokra Gora je znana tudi po Šarganski osmici, več kot 90 let stari železniški progi, ki se preko hriba vzpenja v obliki osmice. Zelo priporočam! Moj drugi predlog za celodnevni izlet je Mostar, ki je iz Sarajeva oddaljen 126 kilometrov. Mostar je res pravi biser in je zagotovo najbolj turistično mesto v Bosni in Hercegovini. Več o Mostarju si preberite v mojem članku z naslovom Biser imenovan Mostar, ki sem ga napisal za spletno stran Preberite.si. Na poti v Mostar se lahko ustavite v Konjicu in si ogledate Titov bunker. To je bil tretji največji vojni objekt v bivši Jugoslaviji. V njem bi lahko brez zunanjega stika živelo 350 ljudi vsaj šest mesecev. Ogled Titovega bunkerja močno priporočam. Za ogled potrebujete vodnika, ki si ga morate najti prej, da vam uredi termin in vse ostalo. Jaz osebno poznam osebo, ki vam to uredi hitro in brez zapletov. Če želite njegov kontakt mi pišite. Samo 23 kilometrov od Konjica proti Mostarju leži mesto Jablanica. Jablanica je kraj, kjer stoji znameniti most iz bitke na Neretvi. V neposredni bližini pa je tudi muzej, ki se ga izplača pogledati. Vstopnina je en evro.

Kako do Jahorine?

Če se na smučanje odpravljate z osebnim avtom je najkrajša in najhitrejša pot preko Zagreba, Slavonskega Broda, Zenice, Sarajeva in Pal. Ta pot je dolga 570 kilometrov in ob zmerni vožnji z nekaj krajšimi postanki traja malo manj kot 7 ur. Če se nočete v obe smeri voziti po isti poti, vam predlagam, da za pot domov izberete pot preko Sarajeva, Konjica, Mostarja do Hrvaške obale in po Hrvaški avtocesti do Bosiljevega in nato preko Črnomlja v Ljubljano. V tem primeru se boste lahko ustavili še v Mostarju, vendar vedite, da boste zelo na tesno s časom, saj morate računati, da si morate za Mostar vzeti vsaj dve uri časa. Slednja pot je zelo zanimiva. Občudovali boste lahko lepote narave. Videli boste Jablaničko jezero, prelep kanjon reke Neretve, številne jezove na reki Neretvi in še mnogo čudovitih lepot te dežele. Za lažje načrtovanje poti vam predlagam, da si preberete članek Izlet v Sarajevo. Da boste dobili boljši občutek kako je v Bosni pa si preberite Bosna in Hercegovina – Ljubezen na prvi pogled, poznanstvo in grižljaj ter Bil sem turistični vodič po Bosni in Hercegovini. Prijetno smučanje na Jahorini vam želim!

Jahorina smučanje 2017
Jahorina smučanje 2019

6 komentarjev

  1. Jahorina je zakon! Gostoljubje na višku (tam so Slovenci zaželjeni gostje, nosijo te po rokah), cene so nizke, hrana odlična, pijače veliko, znajo se zabavati in poskrbijo, da se tudi ti. V glavnem top destinacija, meni je bilo zelo všeč, pa niti ne smučam! 😉 In naj povem, da nama dvema nesmukačicama ni bilo niti trenutek dolgčas. 🙂

  2. Lani sva bila na dopustu za božič v hotelu dva javorja. Zelo zadovolna, predvsem pa zelo prjazno osebje, dobra hrana in vse je zelo poceni. Priporočam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja