Jahorina je idealen kraj za smučanje

Jahorina smučanje 2020
Smučanje

Tole je članek iz leta 2018, zato vas vabim, da si raje preberete moj nov člane o smučanju na Jahorini, ki sem ga napisal decembra 2021. Preberete si ga lahko na www.tomazgorec.si/smucanje-jahorina

Že veste, kam greste letos na smučanje? Če za smučanje ne želite zapraviti pravega malega bogastva, je Jahorina več kot primerna destinacija. Poleg dobre smuke in toplega sprejema vam bodo Bosanci nudili še odlično hrano in zabavo. Obstaja pa tudi veliko možnosti za dnevne izlete v bližnjo in malo manj bližnjo okolico. Informacije, kaj vse se še izplača pogledati v Bosni in Hercegovini, najdete v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina-znamenitosti.

Kako veliko je smučišče na Jahorini?

Jahorina je olimpijska planina. Na olimpijskih igrah leta 1984, ki so bile v Sarajevu, je Jahorina gostila žensko smučanje. Smučarke so se pomerile v slalomu, veleslalomu in smuku. Danes je Jahorina sodobno smučišče, ki ima 20 kilometrov smučarskih prog. Pred kratkim so na novo zgradili tri šestsedežnice, ki so zelo povečale kapaciteto smučišča. Če ni snega, lahko del smučišča umetno zasnežijo. Ko sem Jahorino obiskal letos poleti, sem videl, da delajo novo žičnico. Tako da kapacitete še povečujejo.

Kakšne so cene smučanja na Jahorini?

Dnevna smučarska vozovnica stane od 26 do 29 evrov. Cena je odvisna od termina. Cene smučarskih vozovnic so, žal, v zadnjih letih kar občutno podražili. Veliko manj boste za smučanje plačali, če boste kupili večdnevno vozovnico. Cena 5-dnevne smučarske vozovnice se giblje od 85 do 105 evrov. Drugače veliko krat nudijo kakšne popuste. Popuste lahko preverite na spletni strani OC Jahorina

Na Jahorini je na voljo tudi tekaška steza, ki jo najdete na Dvorištima, ob glavni cesti proti smučarskem centru Jahorina, kjer je dober kilometer pred ciljem označen odcep na desno. Ta vas skozi gozd pripelje do tekaške steze.

Zelo veliko dodatnih informacij o smučanju na Jahorini boste dobili, če si pogledate spodnji videoposnetek.

Na Jahorini je mnogo hotelov, apartmajev in planinskih koč vseh kategorij. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki iščete ‘top’ hotele z bogato kulinarično in drugo ponudbo ter odlično opremljene apartmaje. Ponudbo namestitve na Jahorini lahko preverite s pomočjo spodnjih dveh obrazcev.

Booking.com

Booking.com

Preverite nekaj zanimivih nastanitev

Vila Planinska idila

Planinska idila je majhen družinski hotelček z izredno prijaznimi in ustrežljivimi lastniki. Nudijo vam apartmaje in sobe. Cena najema je zelo ugodna. Sobo ali apartma je mogoče najeti v kombinaciji z zajtrkom, polpenzionom ali polnim penzionom. Fotografije in več informacij o tem hotelu najdete na www.tomazgorec.si/planinska-idila.

Hotel Vučko

Hotel Vučko je eden najboljši hotelov na Jahorini. Ima štiri zvezdice in je res na visokem nivoju. Prepričan sem, da bo zadovoljil tudi tiste, ki res želijo samo najboljše. Več informacij o hotelu najdete na www.tomazgorec.si/hotel-vucko-jahorina. Če boste šli na smučanje na Jahorino, vam predlagam da se v hotelu Vučko ustavite vsaj na kavici. Hotel ima čudovit lokal, kjer je veselje spiti kavico ali dve. Cene so sicer kar visoke. To pomeni, da so približno take kot v Ljubljani oziroma približno še enkrat višje kot drugje v Bosni in Hercegovini.

Hotel Vučko - Jahorina smučanje 2020
Hotel Vučko – Jahorina smučanje

Hotel Termag

Hotel Termag ima štiri zvezdice in je dolgo veljal za najboljši hotel na Jahorini. Verjetno je še vedno najboljši, kljub temu da so v zadnjem času na Jahorini zgradili veliko novih in zelo dobrih hotelov. Hotel Termag je na odlični lokaciji, in sicer skoraj dobesedno na smučišču. V sklopu hotela je tudi lokal Koliba, kjer organizirajo zabave in je zelo priljubljen kraj za pitje kavice, lokalnega žganja ali kuhanega vina. Več informacij o hotelu najdete na www.booking.com/hotel/ba/termag-jahorina.sl.html?aid=1845696.

Kuča za odmor Trifković

Tale planinska koča je zagotovo ena od najcenejših nastanitev na Jahorini. Več slik in vse ostale informacije najdete na www.tomazgorec.si/kuca-za-odmor-trifkovic.

Nastanitev v mestu Pale

Mesto Pale je od Jahorine oddaljeno 12 kilometrov. V mestu je veliko hotelov, kjer je nastanitev cenejša kot na Jahorini. Najboljši hotel na Palah je hotel Jet Set, kjer lahko dobite nočitev z zajtrkom že za 20 evrov. Najpogosteje, ko grem na Jahorino ali v Sarajevo, spim ravno v hotelu Jet Set, ker je res super. Pred leti je dobil nagrado za najboljši družinski hotel v Bosni in Hercegovini. Cene in proste termine preverite na www.booking.com/hotel/ba/jet-set.sl.html?aid=1845696.

Večina hotelov na Palah ima za svoje goste organiziran brezplačen prevoz na Jahorino za tiste, ki želijo smučati. Pale so mesto, kjer boste v lokalih lahko pili pivo za dober evro, kavico pa za dobrega pol evra. Veliko je tudi dobrih gostiln, kjer boste dobro jedli za nizko ceno. Tistim, ki imate radi zabavo, vam bo na Palah zagotovo všeč. Imajo kar nekaj diskotek in lokalov, kjer je dobra zabava. Mogoče lokali res niso ‘top’ opremljeni, vendar je vzdušje v njih fenomenalno. Cene pijač so v primerjavi s cenami pri nas smešno nizke. Včasih pivo stane tudi manj kot evro. V tamkajšnjih diskotekah bo všeč zlasti fantom, saj Paljanke slovijo kot zelo lepa dekleta, ki dajo veliko na svoj videz in so vedno urejena.

Dodatne aktivnosti, ki jih ponuja Jahorina

Jahorina smučanje 2020
Jahorina smučanje

Zagotovo je smučanje osnovni namen, zaradi katerega boste šli na Jahorino. Vendar pa smučanje ni edina zanimiva stvar, ki jo lahko tam počnete. Izposodite si lahko motorne sani in z njimi prevozite celotno planino, ki je kar velika. Z motornimi sanmi lahko greste do starega vojaškega radarja, ki so ga med zadnjo vojno bombardirale enote Nata. Z vrha je zelo lep pogled na okoliške planote. Ogledate pa si lahko tudi dobro ohranjene rove. Vse do radarja vodi makadamska cesta, ki pa je ni priporočljivo zapustiti zaradi min. Tudi v okolici radarja je treba biti pazljiv. Na Jahorini je tudi veliko pešpoti, po kateri se boste lahko tudi v primeru snega podali na krajše ali daljše pohode. Vsi, ki vam smučanje in pohodništvo nista toliko pri srcu, pa se boste lahko razvajali v bazenih, savnah in na masažah. Te storitve so na voljo v hotelih Vučko, Termag, Board in še kje.

Jahorina je dobro izhodišče za dnevne izlete po bližnji in širši okolici

Z Jahorine se lahko odpravite na krajši izlet v 28 kilometrov oddaljeno Sarajevo. V Sarajevo z Jahorine vodita dve poti. Prva vodi preko mesta Pale, druga pa preko Trebevića. Trebević je hrib, ki se nahaja nad Sarajevom. Svetujem, da greste v eno smer preko Trebevića in si mimogrede ogledate še bob stezo, ki je bila zgrajena za potrebe olimpijskih iger 1984 v Sarajevu. Če greste od začetka bob steze še malo višje, pridete do žičnice, ki pelje v Sarajevo. Kako je videti bob steza danes, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Zelo priporočam izlet v Višegrad, kjer si lahko ogledate znameniti most na Drini. Po njem je nobelovec Ivo Andrić napisal knjigo Most na Drini. V Višegradu si lahko ogledate tudi Andrićgrad, turistični kompleks, ki sta ga zgradila občina Višegrad in Emir Kustorica. Emir Kustorica je svetovno znan režiser. Najbolj je prepoznaven po filmih Sječaš li se Dolly Bell in Otac na službenom putu, za katerega je dobil mednarodna priznanja. Če ste že v Višegradu, se vam izplača odpeljati še v Srbijo, do Mokre Gore. V Mokri Gori lahko obiščete Etno selo Drvengrad, ki je v lasti Emirja Kustorice. Mokra Gora je znana tudi po Šarganski osmici, več kot 90 let stari železniški progi, ki se preko hriba vzpenja v obliki osmice. Zelo priporočam!

Moj drugi predlog za celodnevni izlet je Mostar, ki je iz Sarajeva oddaljen 126 kilometrov. Mostar je res pravi biser in je zagotovo najbolj turistično mesto v Bosni in Hercegovini. Več o njem si preberite v mojem članku z naslovom Biser imenovan Mostar, ki sem ga napisal za spletno stran Preberite.si.

Na poti v Mostar se lahko ustavite v Konjicu in si ogledate Titov bunker. To je bil tretji največji vojni objekt v bivši Jugoslaviji. V njem bi lahko brez zunanjega stika živelo 350 ljudi vsaj šest mesecev. Ogled Titovega bunkerja močno priporočam.

Samo 23 kilometrov od Konjica proti Mostarju leži mesto Jablanica. Jablanica je kraj, kjer stoji znameniti most iz bitke na Neretvi. V neposredni bližini pa je tudi muzej, ki se ga izplača ogledati. Vstopnina je en evro in pol.

Kako do Jahorine?

Če se na smučanje odpravljate z osebnim avtomobilom, najkrajša in najhitrejša pot vodi preko Zagreba, Slavonskega Broda, Zenice, Sarajeva in Pal. Ta pot je dolga 570 kilometrov in ob zmerni vožnji z nekaj krajšimi postanki traja malo manj kot 7 ur. Če se nočete v obe smeri voziti po isti poti, predlagam, da za pot domov izberete pot preko Sarajeva, Konjica, Mostarja do hrvaške obale in po hrvaški avtocesti do Bosiljevega in nato preko Črnomlja v Ljubljano. V tem primeru se boste lahko ustavili še v Mostarju, vendar vedite, da boste zelo na tesnem s časom, saj morate računati, da si morate za Mostar vzeti vsaj dve uri časa. Opisana pot je zelo zanimiva. Občudovali boste lahko lepote narave. Videli boste Jablaničko jezero, prelep kanjon reke Neretve, številne jezove na reki Neretvi in še mnogo čudovitih lepot te dežele. Za lažje načrtovanje poti vam predlagam, da si preberete članek Izlet v Sarajevo. Da boste dobili boljši občutek, kako je v Bosni, pa si preberite še članka Bosna in Hercegovina – Ljubezen na prvi pogled, poznanstvo in grižljaj ter Bil sem turistični vodič po Bosni in Hercegovini. Prijetno smučanje na Jahorini vam želim!

Jahorina smučanje 2020
Jahorina smučanje

8 komentarjev

  1. Jahorina je zakon! Gostoljubje na višku (tam so Slovenci zaželjeni gostje, nosijo te po rokah), cene so nizke, hrana odlična, pijače veliko, znajo se zabavati in poskrbijo, da se tudi ti. V glavnem top destinacija, meni je bilo zelo všeč, pa niti ne smučam! 😉 In naj povem, da nama dvema nesmukačicama ni bilo niti trenutek dolgčas. 🙂

  2. Lani sva bila na dopustu za božič v hotelu dva javorja. Zelo zadovolna, predvsem pa zelo prjazno osebje, dobra hrana in vse je zelo poceni. Priporočam.

  3. Vlado
    Lepo opisana destinacija. Ogledal sem si tudi vaše videe. Vidim, da je velik problem parkiranje in ni mi popolnoma jasno, če kupim dnevno karto, potem potrebujem še dodatno plačati parking? Ali je to samo v primeru, da sem gost apartmaja, kateri nima parkirnih mest. Ponavadi ima smučišče vedno brezplačen parking, je pa res, da Bosna je Bosna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja