Super izlet v Sarajevo

Pred kakšnima dvema mesecema me je poklical prijatelj Milan in mi povedal, da se njihova družba odpravlja na izlet v Sarajevo. Potrebovali so vodiča.  Ker je nekdo od  njihove družbe že prebiral moj blog, so se spomnili name in me vprašali, če bi šel zraven. Ker imam rad potovanja in grem rad v te kraje, sem bil takoj za.

Na pot smo se odpravili zgodaj zutraj. Naš prvi cilj je bil Bihač, kjer smo se sprehodili po mestu, spili kavico in pojedli burek.

Naslednja točka je bil Drvar. Mesto v katerem se je leta 1944 zadrževal tovariš Tito, Nemci pa so naj izvedli desant. Verjetno ste gledali film Desant na Drvar? Najprej smo si ogledali muzej, potem pa smo se sprehodili do votline v kateri je bil skrit Tito.

Titova pečina v Drvarju – Izlet v Sarajevo

Pot smo nadaljevali še k eni znamenitosti iz časa druge svetovne vojne. V mesto, kjer se je 29. novebra 1943 rodila Jugoslavija. Mesto kjer se zlivata reki Vrbas in Pliva. Zagotovo ste ugotovili, da je to mesto Jajce.

Slapovi v Jajcu – Izlet v Sarajevo

V Jajcu je bil tudi čas za kosilo. Vseh deset se nas je privoščilo čevapčiče. Nekater petke (lepinja plus 5 čevapčičev), nekateri pa smo si privoščili celo dvajsetke (lepinja plus 20 čevapčičev). Tudi na kajmak nismo pozabili. Po obilnem kosilu smo se odpravili še na trdnjavo nad mestom.

Pozno zvečer smo prispeli v mesto Pale, ki leži tik nad Sarajevom. Večina se jih je nastanila v prijetnem hotelu Jet Set. Jaz in še dva pa smo spali v stanovanju.

Hotel Jet Set je glede na sobe, večerjo, zajtrk,… upravičil svoje ime. Čeprav cena za nočitev ni čisto nič Jet set. Prenočišče z zajtrkom je stalo 18 evrov.

V soboto je že zjutraj sijalo sonce in vedeli smo da se bomo imeli dobro. Takoj po zajtrku smo se odpravili na Jahorino, kjer smo imeli odličen razgled na Romanijo. Na Jahorini smo še popili kavico v hotelu Vučko in se preko Trebevića odpravili proti Sarajevo.

Na poti smo se še ustavili na bob stezi, ki so jo naredili za olimpijado, ki je bila v Sarajevu leta 1984. Bob steza leži na pobočju hriba Trebević. Malo višje nad začetkom bob steze je odličen pogled na Sarajevo. Vidi se skoraj celo Sarajevo.

Naslednja točka, ki smo si jo ogledali je bil Tunel. V času zadnje vojne je bilo Sarajevo obkoljeno in se ni dalo priti niti v mesto niti iz mesta. Edina povezava, ki jo je imel Sarajevo z svetom, je bil tunel pod letališčem. Danes je ohranjenega le še dobrih 10 metrov tunela. Izredno zanimiv pa je muzej, kjer ti med drugimi predvajajo zanimiv film o Sarajevu med vojno. Če obiščete Sarajevo, si morate iti Tunel obvezno pogledati, saj le tako dobite občutek kako približno je izgledalo Sarajevo med vojno.

Po Tunelu smo se odpravili na Baščaršijo, kjer smo si najprej privoščili burek in si nato ogledali znamenitosti (vodnjak, Begovo džamijo, večni ogenj,..). Ko ste v Sarajevu morate obiskati tudi pivnico, ki je v sklopu Sarajevske pivare. Res lepo urejen lokal z dobrim pivom, ki je od Baščaršije odaljen le pet minut hoda.

Proti večeru smo si spet privoščili čevapčiče. Tokrat v čevabdžinici Mrkva na Baščaršiji. Seveda sem si spet privoščil največjo porcijo, ki je obstajala. Petnajst velikih čevapčičev.

Večer smo preživeli na Palah, kjer smo šli malo po lokalih. Na koncu smo pristali v diskoteki RC, kjer je bila super glazba in poceni pijača. Mislim, da je bil pivo Jelen 0,70 evra. Ko smo počastili Dj-a in natakarja se je vrtila glazba po naših željah. Res je bilo super.

Nedelja pa je že bil dan za odhod. Vračali smo se preko Konjica, Jablanice, Mostarja in naprej po dolini reke Neretve do morja, ter potem po avtocesti nazaj do Vinice,….

Še zadnjič smo pozajtrkovali v hotelu Jet Set in se poslovili od prijaznega lastnika.

Naš prvi postanek je bil v Jablanici, kjer smo si ogledali znameniti most na reki Neretvi, kjer je leta 1943 potekala bitka na Neretvi. V neposredni bližini mosta je tudi muzej, ki je vreden ogleda. V muzeju nas je sprejel prijazen moški, ki nam je z navdušenostjo pripovedoval o bitki, kako bodo obnovili most,… Zanimivo ga je bilo poslušati.

Most na reki Neretvi – Izlet v Sarajevo

Naš zadnji postanek je bil Mostar. Biser, ki ga je težko opisati.

Ker je bil čas kosila smo se spet odločili za čevapčiče. Saj tri dni pa človek lahko je čevapčiče. V Mostarju je en lokal, kjer imajo po mojem mnenju najboljše čevapčiče. Tudi mojim sopotnikom so bili zelo všeč.

Stari most v Mostarju – Izlet v Sarajevo

Od sopotnikov sem dobil občutek, da jim je bila Bosna všeč. Upam, da bo kdo napisal kakšen komentarček.

Sorodni članki:
Novo leto 2011 smo pričakali v Sarajevu in se imeli odlično

Ko ti avto obtiči v blatu 30 kilometrov od civilizacije

En lep izlet

Tako lepa, tako drugačna,… pa tako blizu

Za na koncu pa še najlepša pesem o Sarajevu:

10 komentarjev

 1. Tomaž pozdravljen,
  ja potovanje je bilo res zanimivo, posrečeno prepletanje ogleda pomembnih krajev naše zgodovine, nedavno doživetih dogodkov ob razpadu Juge in uživanje v gostoljubju domačinov ter dobri hrani. Moram reči, da sem pozitivno presenečen nad kraji in ljudmi katere smo srečevali, pričakoval sem namreč slabše razmere. Se strinjam s tabo, čevapi so najboljši v Mostarju ampak tudi čez burek na Baščaršiji ga ni. Hvala za super vodenje, brez tvojega potovalnega zanosa bi najbrž marsikatera zanimivost ostala našim očem skrita.
  Tomaž

 2. V Bosni sem bil prvič. Tudi jaz sem bil presenečen nad urejenostjo. Pričakoval sem več ostankov od vojne. Tomaž je predlagal dobro turo, kjer smo si ogledali več zgodovinsko znamenitih krajev, hkrati pa smo imeli dovolj časa za uživanje življenja. Čevapčiči so bili super. Cena pijače ugodna. Punce tudi super. Verjetno se bomo kmalu dogovorili za ponoven obisk. Milan

 3. hm dolgo sem mencal ampak del moje bosanske duše ni dal miru,da se ne bi javil.Vidim da sta moja dva sopotnika napisala skoraj vse pohvale,tako da lahko napišem edino : Folk pojdite na izlet,ne bo vam žal,in pa vse pohvale našemu vodiču – panter bilo je vrhunsko – Vabilo še velja hvala.

 4. Hey, Tomaž,
  vse pohvale za vodenje tudi iz moje strani. Res sem se imela fajn in dala možgane na off. Nismo se osredotočili samo na ”glavne turistične atrakcije” ampak smo videli tudi drugi del Bosne – njihove lepote narave. Kot vodič si nam res znal pokazat in povedat vse, kar je bilo pomembno. Za piko na i pa se je pasalo še zadnjič v tem leto nepričakovano namočit v morje 😉 Tako da hvala, Tomaž 😉

 5. Živjo,
  To potovanje s Tomažem je bilo res kar se da zanimivo, ne samo da smo videli vse glavne znamenitosti in druge manjše smo tudi videli in občutili najboljše čevape in druge tradicionalne jedi. Tomaž nam pa ni samo pokazal ampak nas je vpeljal čez bogat svet zgodovine katere smo slišali iz njegovih ust. Katerega zanima zgodovina ga res posluša iz otprtimi usti saj zna zgodbo pričarat zanimivo in pustolovsko:)
  hvala Tomaž

 6. Pozdravljeni!
  Nikjer ne morem zaslediti, kdo je ta gospod vodič Tomaž, ki ste z njim vsi tako zadovoljni, da bi tudi jaz šla 1x v njegovi družbi v Bosno!

  Lp, Vida

 7. Tudi mi bi radi imeli izlet v Sarajevu da vidimo vse njene znamenitosti. Seveda, manjkati pa čevapčiči res ne smejo. Rabili bi vodiča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja