Tako lepa, tako drugačna,… pa tako blizu!

Mostar

Tisti, ki me poznate, že iz naslova veste kaj sem imel v mislih. Čeprav sem prepotoval že velik del sveta, zame ostaja najlepša dežela na svetu Bosna. Moral bi napisati Bosna in Hercegovina!

Prejšni vikend smo imeli tako imenovani sindikalni izlet v Bosno. Na žalost (predvsem njihovo), se nekateri niso odločil da bi šli in nas je tako bilo le sedem. Če se mene vpraša smo se imeli odlično. Upam, da bo kdo, ki je bil z nami, napisal kakšen komentar na ta članek.

Proti Sarajevu, oziroma Palam, smo se odpravili v petek popoldan. Na kratko smo se ustavil v Slavonskem Brudu, kjer ima sodelavka Sonja sorodnike. Naslednja postaja je bila ‘Ribja priča’. To je restavracija v Doboju, kjer imajo odlično in poceni hrano.

Na Pale smo prišli ob ene treh zutraj in utrujeni šli takoj spat.

V soboto zutraj smo se najprej odpravili na Jahorino, kjer pa nismo imeli sreče z vremenom. Bilo je oblačno, občasno je rahlo deževalo,… in ni bilo tistega čudovitega razgleda po celi Bosni in še dlje, kot je ponavadi. Smo si pa na najvišjem vrhu Jahorine ogledali ostanke vojaškega radarja, ki ga je med vojno v Bosni zbombandiral Nato.

Kosilo smo imeli v moji najlubši gostilni na Palah. Če pogledate spodnjo sliko, ni gostilna ravno za gospode, vendar je hrana odlična. Kar pa je najvažnejše! Jaz hodim v gostilne jest, ne pa se ‘preseravat’, da se lahko hvalim v katerih ‘nobel’ restavracijah sem jedel.

Dva drugara

Po odličnem kosilu smo šli še pogledati bob stezo, ki je bila zgrajena za Olimpijske igre leta 1984 v Sarajevu. Bob steza je locirana na gori Trebevič nad Sarajevom. Poleg bob steze je tudi odličen pogled na Sarajevo.

Nameravali smo si še ogledati Tunel, vendar smo bili malo prepozni. Tako imenovani Tunel so Bošnjaki izkopali med vojno pod letališčem in je bil edina zunanja povezava Sarajeva z svetom. Vsekakor vredno ogleda, če vas pot zapelje v Sarajevo.

Nato smo se sprehodili čez Baščaršijo in šli v Sarajevsko pivnico na par ‘pirov’.  Vrhunec večera pa je bila diskoteka Enigma na Palah. Predvsem za nas moške. 😉 Lepe bosanke, pivo po 0,75 evra,…. O tem bi morala Jožko in Rudi kaj več povedati!

Domov smo se vračali preko Mostarja. Škoda, bi bilo da si nebi ogledali tega bisera.

Mimo grede smo se ustavili še v Jablanici in si ogledali znameniti Titov most. Saj ste gledali film Bitka na Neretvi?

Titov most na reki Neretva - Jablanica

Mostar nas je pričakal z prijetnim devetnajstim stopinjam celzija. Ob cesti smo kupili še prave domače Mostarske mandarine. Tik ob starem mostu sem jedel najboljše čevapčiče do sedaj. Sicer pa Mostar ne bom opisoval, ker si zasluži samostojen članek na mojem blogu.

Če si bral do tukaj, si preberi tudi članek Dino Merlin – Na koncertu v Sarajevu.

7 komentarjev

  1. Super članek 🙂 Mogoče, če bi dodal še kakšno fotko več 🙂
    Že dolgo se odpravljam v Bosno. Upam, da mi bo drugo leto le uspelo :))

  2. O ja, res je lepo. Smo šli s šolo letos na magistralo, prek Zagreba, Jajca, Sarajeva do Mostarja, pa naprej do Neuma in v Boko Kotarsko ter Budvo.

    Sarajevo je zjebano, se vidi, da so jim vse razbili. Sicer je samo mesto povsem okej, samo zgleda tako … zjebano no 😀

    Ko prideš iz razbite notranjosti v Mostar se res opazi razlika (mogoče tudi, ker smo imeli tak fejst vodičko :P). Bosna je sicer nasploh lepa, če odšeteješ razbitine.

  3. Pingback: Izlet v Sarajevo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja