Rombon – skalna “trdnjava” nad Bovcem

Trdnjava Kluže

Rombon se nahaja nad mestom Bovec, v Julijskih Alpah, in je visok 2208 metrov. Znan je po Soški fronti, saj so tukaj v prvi svetovni vojni potekali zelo težki boji. Še danes se vidijo ostanki vojne, saj med samo potjo vidiš vojaške rove, ki so se ohranili do danes, ter zanimive zidove iz skal, ki so si jih delali vojaki za zaščito. Najde se še ogromno drugih ostankov vojne, kakšne bodeče žice in drugega železja. Zato morate obvezno hodit samo po označeni poti, ker lahko hitro naletiš na kakšno tako neprijetno stvar.

Rombon smo mi v preteklosti dolgo le samo opazovali, ko smo hodili na počitnice v Trento. Vedeli smo, da sama pot ni težka, ampak je zelo dolga, saj 5 ur hoje ni malo. Zato smo se pri mojih 12 letih, brat jih je imel 11, le odpravili iz Trdnjave Kluže na težko pričakovani Rombon. S seboj morate imeti vse kar mora pohodnik dati v nahrbtnik. Med potjo ne bo izvira vode, kar precej se hodi tudi po odprtem. Poleg tega se vreme lahko obrne, kot se je tudi pri nas, zadnjih 20 minut nas je spremljala gosta megla.

Kako do izhodišča?

Na Rombon vodijo 4 različne poti, iz različnih krajev. Jaz bom opisala našo, ko smo se podali iz Trdnjave Kluže. Če se peljete čez prelaz Vršič greste po cesti proti Bovcu. Malo pred Bovcem boste v križišču opazili table za Trdnjavo Kluže. Peljete se še kakšnih 10 minut po cesti, kjer boste opazili trdnjavo in nekaj parkirišč. Morate biti kar zgodnji, ker parkirišč ni veliko, če hočete dobiti prostor. Parkirišče je v senci in ob sami cesti, je pa brezplačno.

Opis poti

Odpravite se nazaj čez most, kjer boste zagledali rdeče table. Pot vas že po nekaj minutah pripelje v vojaški rov. V samem rovu je tema, lahko si prižgete lučko na telefonu, da se ne boste kje spotaknili. Mi takrat še nismo imeli pametnih telefonov in je bilo prav prijetno iti po temi. Rov je kar dolg in ima tudi stranske rove, kjer imate razgled. Tudi ta rov so nekoč uporabljali vojaki med vojno. Po pol ure hoje skozi gozd pridete do zapuščene trdnjave Fort Hermann. Lahko si jo na hitro ogledate, ker se res splača, morate pa paziti, da kje ne padete v kakšno luknjo.

Nato se pot nadaljuje dalje po gozdu, ki se kar prijetno vleče in si misliš, da ne prideš nikamor. Vse do Kote 1313, ki je tudi skrita in malo odmaknjena od poti, se vam bo pot zelo vlekla. Vsaj meni je bila pot dolgočasna, saj ni nikakršnih razgledov, samo gozd. Mi si takrat Koto 1313 nismo pogledali, ker smo bili tu že prej, lahko pa se podate saj je samo 5 minut od glavne poti. Tukaj je vse povezano z vojaškimi rovi, saj je na tem območju potekala res grozna Soška fronta.

 

Od tukaj naprej samo sledite smerokazom in pot vas pripelje na razgledni travnik. Sedaj se vam tudi vse malo odpre in se začnejo kazati razgledi na okoliške gore. Ko se končajo travnata pobočja, boste prišli do prave vojaške mulatjere, kjer se začne pravi kamniti del poti. Tukaj hodite samo po uhojeni označeni poti. Opazili boste ogromno vojaških utrdb, ki te spominjajo na tiste čase. Tudi precej poti je obdano s kamnitim obzidjem, vojaškimi rovi ter ruševinami. Čeprav sem bila stara komaj 12 let, sem si lahko predstavljala kaj se je tukaj dogajalo, kje so se morali boriti in kaj vse so tukaj nekateri preživljali. Imeli pa boste kar precej za fotografirati.

Tukaj je pot zelo prijetna, saj je vse to zelo zanimivo za videti. Ko prehodite vse te utrdbe in obzidja, pridete na majhno sedelce. Tukaj boste opazili, da se vam priključi pot iz Bovca oziroma Zavrzelno. Od tukaj dalje vodi le še glavna pot po travnatem pobočju vse do vrha Rombona. Celotna pot je lepo označena, je prijetna za hodit, edino začetek poti se nekoliko vleče, ker gre po gozdu. Na samem vrhu bo ves trud poplačan, a mi nismo bili pretirano utrujeni. Smo pa potrebovali kar 6 ur. Na vrhu se vam odprejo prelepi razgledi na Mangart, Jalovec, Triglav in celotno Kaninsko pogorje. Mi nismo imeli lepih razgledov, ker nas je v zadnjem delu ujela megla, prvi del poti pa smo hodili po vročem soncu.

Na samem vrhu je vpisna skrinjica in ogromno prostora. Ni se za bati, da bi kje zgrmeli v prepad, zaradi gneče na vrhu. Če hočete mir, je to prava gora za vas, saj ni tako obiskana. Tudi zaradi tega, ker je pot kar dolga in ni med potjo nobene koče. Zato morate imeti s seboj dovolj tekočine, ne pozabite tudi na hrano, kakšne prigrizke ter, kot vedno, na zaščito pred vremenom. Čeprav pot na Rombon ni zahtevna, gore ne podcenjujte, vzemite jo resno. Tudi to pot iz Kluž, ki je najlažja, in zato ker med potjo ni koče, pot ni obiskana in je zaradi teh ostankov vojne lahko nevarna. Kondicijsko morate bit kar podkovani. Nam ni bilo težko osvojiti vrha, prav tako smo z lahkoto prišli nazaj v dolino. Če imate možnost, si vzemite cel dan za obisk Rombona, saj vam ogromno ponuja, med samo potjo boste imeli veliko za fotografirati.

Na Rombon poteka še nekaj poti. Ena od poti je iz Bovca oziroma Zavrzelno mimo Čuklje, ki traja tudi nekje dobrih 5 ur hoje. Potem je ena isto dolga pot, ampak je bolj zahtevna iz D postaje žičnice. Najprej se morate s kabinsko žičnico peljati in potem še hoditi 5 ur. In še ena daljša pot, ki je iz Nevejskega prevala v Italiji. Vse poti najdete na internetu, če vas katera druga mogoče zanima. Vse poti so dolge, hodite po kamnitem svetu, kjer se ni za igrati in te poti niso za vsakogar.

Rombon je drugače zelo prijetna gora, ki jo lahko občudujete iz samega mesta Bovec. Ko jo od spodaj gledate vas kar vabi, da jo obiščete, tako je tudi nas vabila. Čeprav smo vedeli, da je veliko za hoditi, smo se podali na njo zelo pripravljeni. Tudi midva z bratom sva jo brez težav osvojila, na poti uživala in se držala označenih poti. Ko bo vreme in čas primeren jo priporočam tudi vam.

Kje je izhodišče za Rombon?

Izhodišča za Rombon so iz štirih različnih krajev. Najlažja izhodiščna pot je od Trdnjave Kluže, kjer lahko tudi brezplačno parkirate.

Koliko časa se hodi na Rombon?

Vse poti na Rombon trajajo okrog 5 ur, le ena, ki je najzahtevnejša pa slabih 7 ur,

Ali je na vrhu Rombona kakšna koča?

Na vrh Rombona je le vpisna knjižica, koče žal ni, tako da je nujno, da s seboj vzamete veliko tekočine, in nekaj za pod zob.

Ali je mogoče vstopiti v kakšnega od rovov?

V nekatere rove je mogoče vstopiti, prav tako je med potjo zanimiva trdnjava Fort Hermann, v katero je mogoče vstopiti, a je potrebna previdnost, da ne padete v kakšno luknjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja