Postal bom turistični vodič

Potovanja me zanimajo že od nekdaj. Da bi kdaj postal turistični vodič, sem začel razmišljati čisto po naključju. Ker zelo dobro poznam Bosno in Hercegovino, sem v preteklosti v te kraje popeljal že veliko svojih prijateljev na izlet in od njih dobil same pozitivne odzive. Več o tem si lahko prebereš v prispevku Bil sem turistični vodič po Bosni in Hercegovini.

Ker me potovanja in delo z ljudmi veseli, sem se odločil, da bom pridobil licenco za turističnega vodiča. Če želiš postati turistični vodič, moraš na Turistično gostinski zbornici opraviti teoretični in praktični izpit, ter napisati seminarsko nalogo.

Pred izpiti se lahko prijaviš na šestdnevno izobraževanje. Pet dni je rezerviranih za predavanja, en dan pa je na sporedu simulacijsko vodenje, ki poteka na avtobusu in na terenu. Cena za to izobraževanje je 288 evrov.

Glede izobraževanja lahko povem, da je vreden svojega denarja. Predavanja so bila izredno zanimiva. Predavatelji so bili nevrjetni! Poslušal sem jih z odprtimi usti. Še umetnostna zgodovina mi je bila zanimiva, čeprav me umetnost ravno ne zanima preveč.

Predavali so nam večinoma ljudje, ki opravljajo delo turističnega vodiča. Vedno sem bil mnenja, da so turistični vodiči ljudje, ki nimajo ravno zelo visoke izobrazbe. Vendar sem se zelo zmotil. Vsi vodiči ki so nam predavali, imajo zelo visoko izobrazbo. Poleg visoke izbrazbe obvladajo še vrsto drugih veščin (psihologijo, javno nastopanje,…). Vsi pa so se zelo trudili, da bi na nas prenesli kar največ znanja. Čeprav sem moral seminar plačati, sem jim hvaležen za vso znanje, ki sem ga dobil od njih.

Sedaj ko sem opravil to izobraževanje, moram pripraviti še seminarsko nalogo. Za seminarsko nalogo moram napisati program za najmanj štiridnevno potovanje. Seveda bo to štiridnevno potovanje v Bosno in Hercegovino. No, pa imam spet en zelo dober razlog, da bom šel v kratkem v Bosno in Hercegovino.

Po opravljeni seminarski nalogi me čakata še prej omenjena izpita –  teoretični in potem še praktični. Na prvi pogled vse skupaj morda komu zgleda enostavno, pa ni ravno tako. Vseeno pa sem trdno prepričan, da mi bo uspelo in bom postal turistični vodič!

1 komentar

 1. Živjo Tomaž!
  Danes sem izvedel za tvojo internetno stran. Užiiiivam! ko brskam po njej. Odlična je! V vseh pogledih!.
  Hvala ker svoje izkušnje in ideje deliš z nami.

  Mi poveš prosim, kje si se prijavil in delal izpit za turističnega vodiča?

  Vse talepo naprej,
  Leon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja