Vipavski Križ – srednjeveško mestece na griču

Ko smo se na lepo sončno nedeljo najprej povzpeli na Nanos, in kasneje obiskali še izvire reke Vipave v Vipavi, smo se odločili, da se zapeljemo naprej proti Ajdovščini in si pogledamo še priljubljeni Vipavski Križ.

Vipavski Križ se nahaja v bližini Ajdovščine, natančneje, če se peljete po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Novi Gorici, je mesto Ajdovščina na desni strani, Vipavski Križ pa na levi. Nahaja se le nekaj minut vožnje od avtoceste.

Z avtoceste je to srednjeveško mestece lepo vidno, tudi sama sem ga vedno opazila. Že od daleč je njegova podoba zelo privlačna in nekaj posebnega, saj stoji na griču. Njegova podoba zbuja domišljijo, zato sem se še posebno veselila, da ga bom končno lahko videla od blizu. Naselje je kar precej podobno Štanjelu, a meni osebno je Vipavski Križ lepši.

V spodnjem videu si lahko pogledate kratko predstavitev mesteca.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Vipavski Križ je tudi zelo priljubljen za fotografe, kar ni čudno, saj majhni idilični detajli, ki so prisotni po celem mestu, očarajo.

Vipavski Križ naj bi bil eden najlepših zgodovinsko-kulturnih spomenikov v Sloveniji. Prvič naj bi ga omenjali v 13. stoletju, v pisnih virih. V 15. stoletju pa naj bi naselje obdali z obzidjem, kar ga še danes dela tako privlačnega.

Poti do naselja ne morete zgrešiti, če sledite oznakam. Parkirate lahko pod obzidjem, kjer je urejeno dokaj veliko parkirišče. Ko smo ga obiskali mi, konec aprila, je bilo parkiranje brezplačno, toda nisem prepričana, če je tako tudi med sezono.

Mi smo v naselje vstopili na skrajni desni strani, lahko pa greste seveda tudi iz drugih strani. Za ogled je dobro, da si vzamete dovolj časa, saj so na vsakem koraku občudovanja vredne posebnosti. Za sprehod po mestecu in ogled stavb boste porabili približno eno uro, odvisno od tega koliko se boste ustavljali. Sami smo veliko snemali in fotografirali, zato smo se zamudili precej dlje. A vsak trenutek preživet znotraj idiličnega mesteca, vas bo popeljal tja nekam daleč nazaj, v čase, ko je bilo še vse tako preprosto.

Kako izgled hiter sprehod po ozkih uličicah si lahko pogledate v spodnjem videu:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Gorec – Kam na izlet (@tomazgorec)

Moje navdušenje nad Vipavskim Križem je bilo veliko. Majhne uličice, ki vodijo mimo kamnitih hiš, okrašenimi z rožami, so pravi balzam za oči. Vsaka hiša je posebna, in kar izžareva svojo zgodovinsko zgodbo. Kmalu smo v eni izmed ulic zagledali zelo priljubljeno hišo, ki se v zadnjem času pogosto pojavlja na fotografijah na družbenih omrežjih. To hišo lahko vidite na spodnji fotografiji. V hiši so apartmaji, ki jih je mogoče najeti.

Med samim sprehodom po Vipavskem Križu nismo srečali veliko ljudi, le nekaj domačinov, ki so izstopili iz hiše, in nas prijazno pozdravili. Kakšni “srečneži”, da živijo v tako lepem mestu, sem si mislila. Ko smo prehodili vse uličice v prvem delu mesta, smo prišli na drugo stran, kjer se nahaja še ena cerkev, samostanska cerkev, glavni trg in ostanki grajskega poslopja. Tudi tukaj je veliko privlačnih točk za fotografiranje. Na glavnem trgu je tudi lokal z zunanjo teraso, kjer lahko popijete kavico ali kozarček vina. Ambient je zares fantastičen.

Kasneje smo izvedeli, da nudijo možnost vodenih ogledov (po predhodnem dogovoru) za posameznike in manjše skupine po Vipavskem Križu, kar se vsekakor izplača, če si želite izkušnjo srednjeveškega mesta doživeti še bolj pristno. Prav tako pa naj bi bil v adventnem času Vipavski Križ zelo lepo okrašen, ulice pa olepšane z jaslicami.

Obisk Vipavskega Križa priporočam za izlet vsem, tudi za družine z manjšimi otroci, saj bo lahkoten in sproščen sprehod prava sprostitev za vsakogar.

Ali je za vstop v Vipavski Križ potrebno plačati vstopnino?

Vstop v Vipavski Križ je brezplačen, z doplačilom pa se lahko odločite za vodene oglede, ki so posebno doživetje.

Ali je obisk Vipavskega Križa primeren za otroke?

Ja, tudi otroci bodo uživali ob lahkotnem sprehodu po srednjeveškem mestecu. Dostopen je tudi za vozičke.

V katerem letnem času je obisk najbolj primeren?

V vseh letnih časih je obisk nekaj posebnega, saj tudi pozimi, v adventnem času, organizirajo razne prireditve in postavijo zanimive jaslice po mestu. Pomladi in poleti pa boste lahko občudovali čudovite rože in ostalo rastlinje.

Koliko časa potrebujemo za ogled Vipavskega Križa?

Za ogled si je dobro vzeti dovolj časa, da lahko zares občutimo pristen stik z zgodovino. Sicer pa je mesto majhno, in ga lahko prehodimo v pol ure.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja