Ameriške palačinke

Ameriške palačinke so sodoben trend v pripravi te čudovite sladice. Američani jih pogosto pripravljajo za zajtrk. Pri nas zajtrk še ni tako tradicionalen, kot čez lužo in raje pojemo nekaj na hitro. Tako jih še vedno najraje pripravimo za nedeljsko sladico po kosilu. Za pripravo teh puhastih krožničkov, na kar ameriške palačinke dejansko spominjajo, potrebujemo jajca, sladkor, moko in pecilni prašek. Razmerja pa so: 1 jajce, žlica sladkorja, žlica moke, noževa konica pecilnega praška. To zadostuje za eno osebo. Priprava pa poteka po naslednjem postopku. Z mešalnikom stepamo jajca in sladkor tako dolgo, da postane masa puhasta in zelo svetlo rumena. Moko zmešamo s pecilnim praškom in počasi dodajamo k jajcem s sladkorjem. Rahlo umešamo. Na ponvi segrejemo maščobo. Maščobe naj bo toliko, da se dno rahlo zasveti. Z zajemalko zajamemo maso in jo vlijemo na sredino ponve toliko, da se oblikuje palačinka poljubnega premera.

Za začetnike priporočam za ameriške palačinke ponev premera 18 cm in na njej spečete le eno palačinko. Za malo bolj izkušene so primerne tudi večje ponve in na njih lahko spečete več manjših palačink hkrati. Zmanjšamo temperaturo in počasi pečemo. Ko se na robovih pojavi zlato rumena barva, jih s slaščičarsko lopatico obrnemo in spečemo še po drugi strani. Da so resnično dobro pečene, preverimo z zobotrebcem. Zabodemo ga v sredino palačinke. Če izvlečemo suh zobotrebec, je palačinka pečena. Odlagamo jih na krožnik. Da ostanejo tople, krožnik postavimo v ogreto pečico na 90°C. Ameriške  palačinke so namreč najboljše vroče ali vsaj tople. Poleg postrežemo priljubljene namaze ali prelive. V Ameriki zelo veliko uporabljajo javorjev sirup ali arašidovo maslo. Palačinke lahko jemo eno po eno z dodatkom sadja, namazov, prelivov ali posipov. Lahko pa dve, tri ali štiri namažemo z poljubnim nadevom in jih zložimo eno na drugo. Polijemo z prelivom in ponudimo s stepeno sladko smetano. To pa že malo spominja na mini tortice. Ker je to dokaj izdaten obrok, je dejansko najbolj primeren za zajtrk. Vsebuje tako beljakovine, kot maščobe in ogljikove hidrate. Obložene s sadjem pa še vrsto vitaminov in mineralov. To pa je kot nalašč energija za velik del dneva. Zato je na mestu za razmislek, zakaj pa ne za zajtrk ameriške palačinke?

Poglejte si še recepte za:

Bananine palačinke na  www.tomazgorec.si/bananine-palacinke.

Gratinirane palačinke na www.tomazgorec.si/gratinirane-palacinke.

Skutine palačinke na www.tomazgorec.si/skutine-palacinke.

Palačinke z orehi na www.tomazgorec.si/palacinke-z-orehi.

Ali lahko jemo ameriške palačinke hladne?

Lahko. Vendar niso niti približno tako dobre, kot tople.

Ali jih lahko pogrevamo?

Lahko. Ampak nikoli ne bodo tako dobre, kot če jemo sveže. Takoj.

V čem je razlika med navadnimi in ameriškimi palačinkami?

V pripravi testa in velikosti. Za ameriške palačinke naredimo puhasto biskvitno testo, za navadne umešano testo z mlekom ali drugo tekočino. Ameriške palačinke so praviloma manjšega premera. Nekje med 10 in 15cm. Navadne nad 20cm.

Kdaj so prišle k nam ameriške palačinke?

Z osamosvojitvijo, ko smo se odprli svetu in začeli spoznavati in sprejemati tudi druge kulture in njihove navade. In pa s pojavom spleta, ko smo lahko začeli komunicirati s celim svetom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja