Bananine palačinke

Bananine palačinke so enostavna in hitra izbira za razvajanje. Potrebujemo pa dober mešalnik. Vanj ubijemo eno jajce in zrežemo eno banano. Seveda je ta količina dovolj za eno osebo. Vsaj zame. Sestavini dobro zmešamo. Na ponvi raztopimo maslo ali kokosovo mast. Na vročo maščobo zlijemo več manjših kupčkov. To pa za to, da jih bomo lažje obrnili, ko bodo pečene na eni strani. Ob robu morajo postati zlato rjave. S slaščičarsko lopatko jih obrnemo in spečemo do konca. Do zlato rjave barve. Odlagamo jih na krožnik in še tople pojemo. Sama vmešam v, že gotovo, maso mešanico semen in mi to popolnoma zadostuje za zajtrk. Lahko pa se poleg razvajate s številnimi drugimi dodatki. Sadjem, namazi, prelivi, posipi, oreščki. Kar vam v tistem trenutku pade na pamet in imate pri roki. Če boste pripravljali večje količine, postavite krožnik s že pečenimi palačinkami v ogreto (90°C) pečico.

Bananine palačinke pa lahko spečete tudi na klasičen način po sledečem receptu. Za približno 10 palačink premera 24 cm. 1 banana, 1 jajce, 6dl rastlinskega mleka, malo pecilnega, malo soli, 65g ovsenih kosmičev. Tudi te sestavine je potrebno zmešati v mešalniku. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko maso. Masa naj 15 minut počiva. V ponvici razgrejemo tanek sloj maščobe in vlijemo slab deciliter mase. Pečemo po eni strani tako dolgo, da zgornja stran zakrkne. Nato palačinko s slaščičarsko lopatico obrnemo. Spečemo do zlato rjave barve. Palačinke namažemo. Najboljši je seveda čokoladni namaz z lešniki. Lahko ga naredimo doma. 100g lešnikov zmeljemo s 100g sladkorja. Meljemo toliko časa, da dobimo gosto pasto. 100g čokolade razpustimo in ji dodamo tri žlice olja. Lahko tudi hladno stiskanega. Zmešamo z lešnikovo pasto in prilijemo malo mleka, da bo masa bolj mazava. Lahko je tudi malo bolj redka, saj se bo med shranjevanjem v hladilniku delno strdila. Kot vsak domač namaz, bo tudi lešnikov najboljši šele naslednji dan.

Zanimive, predvsem pa zelo okusne so bananine palačinke z grškim jogurtom. V mešalnik damo 1 banano, 1 jajce, malo soli, vrečko vanilin sladkorja, 100g ovsenih kosmičev, pol čajne žličke pecilnega praška in 100g grškega jogurta. Dobro zmešamo, da dobimo gosto maso.  Palačinke po tem receptu pečemo kot ameriške. Torej več manjših in debelejših kupčkov polagamo na vročo maščobo. Ko so robovi zlato rjave barve, palačinke obrnemo in spečemo še po drugi strani. Tudi te palačinke so najboljše še tople. Postrežemo jih z domačo marmelado ali jagodičevjem. Vse ostalo je vaša izbira. Sama pa jih imam najraje z vročimi višnjami. Kozarec višnjevega kompota stresem v lonec in dodam žlico praška za vanilin puding. Dobro razmešam. Prevrem in malo pokuham, da se prašek razpusti in nastane gosta masa. Višnjev preliv polijem po palačinkah. Če ste pa veliki gurmani, priporočam še kepico najljubšega sladoleda in stepeno sladko smetano.

Za osebe, ki ne uživajo živil živalskega izvora, pa je tu recept za bananine palačinke tudi za njih. V mešalnik stresemo 300g ovsenih kosmičev, zalijemo s 650ml rastlinskega mleka in dodamo dve banani. Dobro zmešamo, da dobimo gosto maso. Maso pustimo 15 minut, da počiva. Na ponvi razgrejemo tanko plast kokosove maščobe. Tudi te palačinke pečemo manjše. Premera nekje 10cm. Ko postane rob zlato rjav, palačinko z lopatko obrnemo in spečemo še po drugi strani. Iz mase po receptu lahko spečemo tudi do 20 mini palačink. Po tem receptu lahko delajo palačinke tudi osebe, ki imajo alergijo na jajca ali mlečne izdelke. Ravno prav za popoldanski klepet ob kavi. Poleg palačink lahko postrežemo kakšno dobro domačo marmelado. Iz sezonskega sadja jo skuhamo v razmerju 2 dela sadja in 1 del sladkorja. Kuhamo jo kar nekaj časa. Vmes jo je potrebno velikokrat premešati, ker drugače se prime za dno in kaj hitro neprijetno zadiši. Ko je dovolj gosta, jo samo prelijemo v čiste kozarce in dobro zapremo.

Poglejte si še recepte za:

Palačinke z orehi na www.tomazgorec.si/palacinke-z-orehi.

Gratinirane palačinke na www.tomazgorec.si/gratinirane-palacinke.

Skutine palačinke na www.tomazgorec.si/skutine-palacinke.

Ameriške palačinke na www.tomazgorec.si/ameriske-palacinke.

Ali lahko maso za bananine palačinke naredimo zvečer za naslednji dan?

Lahko. Tako bo zajtrk še hitreje pripravljen. Le prvi recept ni najboljši za naslednji dan.

Kako zrele naj bodo banane?

Čim bolj, tem boljše bodo palačinke.

Ali lahko dodam sladkor v maso?

Lahko. Vendar ni prav nobene potrebe. Ker so tako namazi po večini sladki.

Se lahko bananine palačinke jedo mrzle?

Načeloma da. Niso pa tako okusne, kot sveže in tople. Prav tako ne priporočam pogrevanja.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja