Najboljši recepti za palačinke

Palačinke so jed, ki se ji nihče ne more upreti. Osnovni recept za palačinke vsebuje: jajca, sol, mleko, moka. Vse sestavine samo zmešamo med seboj. Razmerja pa so: 1 jajce, 2dl mleka, ščepec soli, 100g moke. Iz napisane količine spečemo približno pet palačink.  Maso potem pustimo malo počivati. Se lepše razlije po ponvi in palačinke so bolj čvrste. Ponev s premerom 28cm rahlo namastimo. Z zajemalko zlijemo deciliter mase po razgreti ponvi. Ko testo po vrhu postane na videz zapečeno, ga s slaščičarsko lopatko obrnemo. Spečemo do zlato rjave barve. Pečeno palačinko odložimo na krožnik. Pečenje nadaljujemo do zadnje kapljice mase. Palačinke imamo pečene. Vse ostalo je prepuščeno naši domišljiji. Palačinke pripravimo s sladkimi ali slanimi nadevi. Zložimo pa po lastnem navdihu.

Najbolj popularne palačinke

Skutine palačinke so odličen samostojen obrok. Pripravimo jih lahko s sladkim ali slanim nadevom. Presenetite svoje najbližje z njimi. Ne bo vam vzelo veliko časa. Recept pa najdete na www.tomazgorec.si/skutine-palacinke.

Palačinke z orehi so sicer energijska bomba. Ampak takooo dobre. Za pravo razvajanje nekajkrat na leto. Pripravite jih enostavno. Kako? Recept za palačinke z orehi najdete na www.tomazgorec.si/palacinke-z-orehi.

Gratinirane palačinke, kaj je to za eno čudo? Nekaj noro dobrega. Kot nalašč za pozen zajtrk ali malico. A, kako jih naredit? Nič lažjega. Preberite si recept na www.tomazgorec.si/gratinirane-palacinke.

Ameriške palačinke so sodobni trend v kulinariki. Pa ni nobena umetnost. Z njimi zlahka nadomestite torto za rojstni dan. Otroci jih bodo veseli. Priprava pa je hitra in enostavna. Recept za palačinke najdete na www.tomazgorec.si/ameriske-palacinke.

Bananine palačinke za vse tiste, ki prisegate na drugačno pripravo te božanske sladice. Pa tudi za vse tiste, ki imate take ali drugačne prehranske navade. Zakaj bi se jim morali odreči? Ni potrebno. Tu so recepti prav za vas: www.tomazgorec.si/bananine-palacinke.

Palačinke so tudi zanimiv vložek v juho. Pečene palačinke ohladimo. Po dve in dve zvijemo. Z nožem jih narežemo na rezance. Damo v krožnike in zalijemo z vročo juho.

Sladki nadevi

Domača marmelada je kraljica namazov za palačinke. Najboljše palačinke so ravno z njo. Če ji dodamo kislo smetano, dobimo še en vrhunski namaz. Tudi kombinacija z Nutello ni slaba.

Palačinke z Nutello po desni prehitevajo palačinke s čokolado. Slednje so le malo manj sladke. Obogatene s stepeno sladko smetano pa so vrhunske.

Moj sin obožuje palačinke z limono in sladkorjem. Recept za te palačinke je zelo preprost. Po palačinkah posuje sladkor in ga pokapa z limoninim sokom. Prav tako je odlična kombinacija med in limona. Zanimiva pa kombinacija kisla smetana in med. Ko sem sama prvič slišala za to kombinacijo, sem bila malo v dvomih. Potem sem jo poskusila. In onemela od začudenja. Božansko.

O palačinkah s sadjem ne bom zgubljala besed. V palačinke paše prav vsako sadje. Še malo stepene sladke smetane poleg in kepica sladoleda. Popoln popoldanski užitek ob palačinkah. Imela pa sem priložnost videti prav zanimivo postrežbo palačink s sadjem in sladoledom. Na sredino palačinke so dali sadje. Nanj kepico sladoleda. Robove palačinke so povezali v culico z okrasno leseno iglo. Na krožniku so postregli s smetano in prelivom. Tudi vroč preliv je zanimiva izbira.

Obstajajo še številni drugi recepti, namazi in kombinacije. Z mojimi otroki naredimo nekaj krat letno palačinke party. V bistvu sem rodila hči in sina. Vendar so moji otroci še njuni partnerji, nečakinja s partnerjem, nečak, hčerina prijateljica. Potem pa se nam pridruži še moj mož in moja sestra s partnerjem. Tako, da z užitkom zmažemo nekaj manj kot sto palačink. Palačinke pečem jaz. S kuharsko spretnostjo jih vrtim na dveh ponvah in ne porabim prav veliko časa za pečenje. Vsekakor pa prej zginejo, kot so pečene. Vsi ostali pa poskrbijo za namaze, ki jih prinesejo s sabo. Moj mož kuha odlične domače marmelade. Veselo popoldne mine, kot bi mignil.

Slane palačinke

Palačinke lahko nadevamo tudi s slanimi nadevi. V tem primeru jih namažemo ali nadevamo po sredini. Levi in desni rob zavihamo proti sredini in jih zavijemo. Nadevane palačinke zložimo v pekač in jih v pečici še zapečemo in ponudimo vroče. Poleg skuhamo omako.

Recept za palačinke s šunko in sirom: Na sredino položimo rezino šunke in sira. Čez zavihamo robove in zvijemo. Naložimo v pekač in popečemo. Poleg skuhamo paradižnikovo omako z dodatkom bazilike in origana. In dobimo pizza palačinke. Šunko in sir lahko tudi naribamo, zmešamo in s tem nadevamo palačinke.

Recept za palačinke s sirom: Nariban sir ali rezine naložimo po sredini palačinke. Zavihamo robove in zvijemo. Zložimo v pekač in spečemo. Poleg postrežemo sirovo omako. Na maslu prepražimo moko, da se zapeni. Zalijemo z mlekom, da postane omaka gosta. Solimo, popramo in dodamo nariban muškatov orešček. Prevremo in dodamo sir. Najboljši je parmezan. Odlična pa je tudi z gorgonzolo. Razpustimo sir in postrežemo k palačinkam.

Recept za palačinke z gobami: Na hladno maščobo damo čebulo. Prepražimo do te stopnje, da čebula ostekleni. Dodamo gobe. Sveže ali zmrznjene. Če uporabljamo suhe, jih pred termično obdelavo namočimo, da se zmehčajo. Solimo, popramo. Dodamo timijan ali kumino. Lahko tudi brez. Kuhamo tako dolgo, da postane nadev gost. Z nadevom namažemo palačinke, zavihamo robove in jih zvijemo. Zložimo na pekač in popečemo. Poleg postrežemo gobovo omako. Naredimo jo enako kot nadev, le da potem gost nadev malo poprašimo z moko in zalijemo z vodo. Kuhamo še kakšnih deset minut.

Recept za palačinke z zelenjavo: Poljubno zelenjavo pražimo na maščobi do mehkega. Solimo in začinimo po želji. Nadevamo palačinke in jih damo v pekač. Pečico zagrejemo na 180°C. Pečemo približno 10 minut. Poleg postrežemo omako po želji. Smetanovo skuhamo enako kot sirovo, le namesto sira dodamo smetano za kuhanje.

Če niste vešči zvijanja palačink z zavihanimi robovi, lahko uporabite palačinke za plasti. V namaščen pekač daste na dno palačinke, plast nadeva, palačinke in tako naprej do vrha pekača. Zadnja je palačinka. Po vrhu pomažete z maslom ali raztepenim jajcem. Zloženko pečete na 180°C 20 do 30 minut. Ko jo vzamete iz pečice, naj še malo postoji. Razrežete in postrežete. Še skleda solate in odlično kosilo je pripravljeno.

Slane nadevane in ocvrte palačinke ali kaneloni

Recept za palačinke oz. kanelone je dokaj preprost. Slane nadevane palačinke lahko z malo spretnosti tudi ocvremo. Med zvijanjem jih postavimo na podlago z zadnjim robom. Pripravimo posodo z ostro moko, posodo z jajcem in posodo z drobtinami. Previdno vsako palačinko posebej povaljamo v moki, pomočimo v jajca in povaljamo v drobtinah. Če niste ravno vešči paniranja, svetujem, da zadnji rob na palačinki zapnete z zobotrebcem. V globoki posodi razgrejte olje. Olje je dovolj segreto, ko vanj vržemo drobtinico, ta takoj priplava na površje. V vroče olje damo spanirane palačinke. Po približno petih minutah jih obrnemo. In cvremo še pet minut. Poberemo iz olja in jih položimo na papirnate brisače ali gosto cedilo. Cvrtje v fritezi je bistveno lažje. Kanelone cvremo 10 minut na 180°C. Dvignemo mrežico in počakamo, da se odtečejo. Poleg kanelonov postrežemo majonezne omake ali svežo solato. Poda pa se tudi krompirjeva solata ali pire krompir. Vse ostalo je samo še en velik užitek.

Kakšne vrste moke so najbolj primerne za palačinke?

Sama kombiniram pol gladke in pol ostre bele moke. Prav tako se lahko uporabljajo še polnozrnate moke in pirina moka. Pri ostalih mokah z manj glutena uporabite več jajc. Ali jih kombinirajte z belo ali polnozrnato moko. Pa tudi masa naj dalj časa stoji, da se moka dobro zveže z jajci.

Kaj lahko uporabim namesto mleka?

Gazirana mineralna voda ga odlično nadomesti. Prav tako vse vrste rastlinskih mlek.

Ali in kdaj dodam sladkor v maso za palačinke?

Sladkor lahko dodate v maso za palačinke, kadar jih pečete za sladke palačinke. Tako se mnogo lepše obarvajo. So pa tudi veliko bolj nasitne. Sama tega ne prakticiram, ker so že nadevi zelo sladki in mi niso ravno všeč.

Ali lahko pečem brez maščobe na ustrezni ponvi?

Lahko. Vendar da maščoba poseben okus jedi. Lahko jo dodate tudi v maso in maso dobro premešate. Sama pečem na ponvi s posebnim premazom, vendar jo vseeno rahlo namastim po vsaki drugi ali tretji palačinki. V maso nikoli ne dodajam maščobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja