Skutine palačinke

Skutine palačinke so odlična jed, ki je lahko samostojna ali dodatek k lahkemu kosilu ali večerji. Za to dobroto potrebujemo 1jajce, ščepec soli, 2dl mleka in 100g moke.  

Sladke skutine palačinke

Za skutin nadev pa 500g skute, 5 žlic sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja, limonino lupinico. Za nadev vse sestavine preprosto zmešamo. Ko ribamo limonino lupinico, limono prej dobro operemo. Najboljša je limona iz ekološke pridelave. Ribamo samo rumeni del. Bel je grenak. Za palačinke pa prav tako zmešamo sestavine in pustimo maso par minut stati. Tako se sestavine dobro povežejo in potem palačinke lažje pečemo. Skutine palačinke se bodo tudi lepše zvijale. Ponev za palačinke na tanko namastimo z maščobo. Primerna je vsaka, ki se razkraja na visokih temperaturah. Sama pečem palačinke na navadnem rastlinskem olju. Primerna je tudi kokosova mast in sezamovo olje. Najvišje temperature prenaša svinjska mast, vendar da palačinkam neprijeten okus. Vsaj po mojem okusu. Velikost ponve je poljubna. Z zajemalko, volumna 1dl, vlijemo maso na maščobo od enega roba do drugega. Ponev vrtimo tako, da se masa enakomerno porazdeli. Ko zgornja stran palačinke zakrkne, jo s slaščičarsko lopatko obrnemo. Spečemo do zlato rjave barve. Palačinke odlagamo na krožnik. Namastimo pekač. Zagrejemo pečico na 180°C. Nadev za skutine palačinke namažemo na ? palačinke. Zvijemo in zložimo v pekač. Po vrhu jih namažemo z raztepenim jajcem ali maslom ali mlekom. Lahko tudi z kombinacijo dveh ali vseh treh. Nič pa ne bo narobe, če samo z vodo in maščobo. V osnovni skutni nadev lahko dodamo dobrote po naši želji. Jaz zelo rada dodam rozine, moj mož pa sesekljane arašide. Vse ostalo je prepuščeno vaši domišljiji. Palačinke pečemo približno 20 minut. Preden jih postrežemo, pustimo, da malo postojijo. Lepše se režejo. Poleg ponudimo skodelico domačega čaja ali kavo po želji. Prav tako paše poleg dober kompot. Za samostojen obrok še prej skuhamo kakšno juho in kosilo ali zgodnja večerja je pripravljena.

Slane skutine palačinke

Teh se v najinem gospodinjstvu kar pogosto lotevava. Ker sem že pravi strokovnjak pri pripravi palačink, je to izredno hitro pripravljen obrok. Za 5 palačink potrebujemo 1 jajce, 2dl mleka ali gazirane mineralne vode, ščepec soli in 100g moke. Jaz uporabim pol gladke, pol ostre bele moke. Sestavine zmešamo skupaj. Med tem, ko masa počiva, naredimo nadev. 500g skute zmešamo z malo soli, približno ena čajna žlička,  in ščepcem popra. Jaz pečem palačinke na ponvi premera 28 cm. Tako jih spečem pet. Ognjevarno lončeno posodo z volumnom 1 litra namažem z maslom. Pečico zagrejemo na 180°C. V pekač nalagamo palačinke, ki smo jih namazali s slanim skutinim nadevom, drugo poleg druge. Posebej stepemo 1 jajce in žlico kisle smetane. Polijemo po palačinkah v pekaču in damo peči. Skutine palačinke so pečene, ko po vrhu dobijo zlato rjavo barvo. To je približno nekje po 20 do 30 minutah. Vzamemo jih iz pečice, da malo postojijo. Med tem, ko se pečejo palačinke v pečici, skuhamo juho in pripravimo solato. Samostojen obrok je pripravljen. Midva z možem jeva palačinke kar iz posode. Ognjevarno lončeno posodo sem dobila v dar za okrogli jubilej. In je ravno prav velika za dve porciji. Ravno za naju. Slane skutine palačinke pa so lahko tudi priloga k mesnim jedem. Nekako tako, kot štruklji. Le bolj nenavadna priloga. Presenetite z njimi kdaj svoje drage ali goste v hiši. Za večerjo pa so kot nalašč za samostojno jed z veliko skledo solate poleg.

Skutine palačinke nikoli ne razočarajo. Pa naj bodo sladke ali slane.

Poglejte si še recepte za:

Bananine palačinke na www.tomazgorec.si/bananine-palacinke.

Gratinirane palačinke na www.tomazgorec.si/gratinirane-palacinke.

Palačinke z orehi na www.tomazgorec.si/palacinke-z-orehi.

Ameriške palačinke na www.tomazgorec.si/ameriske-palacinke.

Katera skuta je najboljša?

Ta izbira je prepuščena izključno vam. Lahko je surova skuta, lahka skuta, pretlačena. Lahko pa tudi Albuminska, za tiste, ki morate zmanjševati maščobe iz kakršnih koli razlogov že.

Koliko kilokalorij vsebuje skutina palačinka?

Veliko. Posebno sladka. Zato si te dobrote tudi manj krat privoščimo. Ena sladka vsebuje tudi do 350 kcal. Vse je odvisno, kaj je v njej. Slana malo manj, pa še vedno nekje okrog 250 kcal.

Ali mora imeti ponev 28cm premera?

Ne. Uporabite tisto, v kateri sicer pečete palačinke. Vendar jih boste potem spekli več ali manj iz mase v receptu. Kar pa ne igra posebne vloge.

Kakšen pekač naj izberem, če nimam ognjevarne lončene posode?

Majhen. Maksimalno 20x30cm.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja