Gratinirane palačinke

Izraz gratiniranje izhaja iz francoskega kuharskega izrazoslovja au gratin. Pomeni pa popeči, zapeči. Pravi slovenski prevod pa je oskorjiti. Najboljše v pečici. Torej, za vsako jed, ki je predhodno že termično obdelana, se samo zapeče oziroma oskorji v pečici. Ni pa nujno. Lahko se popeče tudi v posodi. Enostavno jed polijemo z zahtevano omako in poveznemo čez pokrovko in jed gratiniramo. Zelo pogosto se gratinira s sirom in pa kombinacijo jajce/mlečni izdelek.

Sladke gratinirane palačinke

Palačinke lahko gratiniramo vse vrste. Razen ameriških. Palačinke nadevamo z različnimi nadevi. Jih zložimo v namaščen pekač ali ognjevarno posodo, prelijemo z omako in damo za nekaj minut v pečico, da se po vrhu naredi skorjica. Palačink z marmelado ali Nutello in ostalimi enostavnimi namazi nima smisla gratinirati. So pa odlične gratinirane palačinke s skuto ali orehi. Palačinke namažemo z nadevom. Zložimo v namaščen pekač. Po vrhu polijemo zmes kisle/sladke smetane/mleka in jajca. Pekač potisnemo v ogreto pečico na 200°C  in jih zapečemo oziroma oskorjimo do zlato rjave skorjice. To traja približno 10 do 20 minut. To so sladke gratinirane palačinke.

Slane gratinirane palačinke

Pri slanih palačinkah pa je gratiniranje oziroma oskorjanje zelo priporočljivo. Iz več razlogov. Prvi je ta, da so slane palačinke okusne le zelo tople. Drugi pa, da postanejo z gratiniranjem zelo sočne, kar sicer, načeloma, niso.

Gratinirane palačinke s skuto. Namazane palačinke zložimo v namaščen pekač. Dobro razmešamo jajca, dodamo kislo smetano/sladko smetano/mleko in polijemo po palačinkah. Za 5 palačink potrebujemo 1 jajce in 1dl mlečnega dodatka. Lahko pa jih samo posujemo z naribanim sirom. Damo v ogreto pečico in pečemo 10 do 20 minut na 200°C. Čas pečenja je odvisen od količine mase, ki je v pekaču. Če je veliko, dobro nadevanih palačink, je čas pečenja daljši.

Gratinirane palačinke z gobami

Palačinke smo nadevali z gobjim nadevom. Tega smo naredili malo več, da ga bomo uporabili za gratiniranje. Drugo poleg druge zložimo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom ali oljem. Preostali gobov nadev dobro zmeljemo, dodamo kislo smetano in/ali jajce. Z omako prelijemo palačinke in potisnemo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200°C. Pečemo 20 minut.

Gratinirane “Pizza” palačinke

Pizza malo drugače. Za ta podvig potrebujemo za pet oseb maso za palačinke iz 2jajc, 4dl mleka, ščep soli, 200g moke. 20 rezin šunke, 20 rezin sira, pol litra paradižnika iz konzerve in 100g naribanega sira. Spečemo slane palačinke. Namažemo pekač. Zagrejemo pečico na 200°C. Po sredini palačinke obložimo z rezinami šunke in sira. Lahko tudi z naribano šunko in sirom. Zavihamo robove in zvijemo. Palačinke zlagamo v pekač. Naredimo ?Pizza? omako. Paradižnike iz konzerve zmeljemo, dodamo baziliko in origano. Omako polijemo po palačinkah v pekaču in posujemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut, oziroma tako dolgo, da postane po vrhu sir zlato rjav. Vzamemo iz pečice in počakamo še kakšnih pet minut, da se palačinke malo ohladijo in se bodo lažje rezale. Vse naprej je samo še obilo užitkov.

Gratinirane zelenjavne palačinke

Slane palačinke nadevamo z poljubno zelenjavo. Zelo so okusne, če zelenjavo vežemo z bešamel omako. Za pet palačink 50g masla razpustimo na ponvici in dodamo 50g moke. Moko pražimo toliko časa, da se zapeni. Zalijemo z mlekom toliko, da dobimo gosto omako. Takoj zmanjšamo temperaturo grelnega telesa. Ker se omaka lahko zelo hitro prismodi. Solimo, popramo in dodamo malo naribanega muškatnega oreščka. Pol omake porabimo za zelenjavni nadev. Ostalo polovico malo ohladimo in zmešamo z jajcem. Nadevane palačinke naložimo v namaščen pekač. Polijemo z omako iz bešamela in jajc. Pekač postavimo v predhodno ogreto pečico. Za še bolj bogate in nasitne gratinirane zelenjavne palačinke lahko po omaki potresete še nariban sir. Pečejo se 20 minut, oziroma tako dolgo, da postane skorjica zlato rjave barve. Vzamemo iz pečice in pustimo da se ohladi do temperature, ki je primerna za jest.

Gratiniramo lahko še druge vrste palačink. Vse je prepuščeno vaši domišljiji, iznajdljivosti in sestavin, ki jih imate na razpolago.

Poglejte si še recepte za:

Bananine palačinke na www.tomazgorec.si/bananine-palacinke.

Palačinke z orehi na www.tomazgorec.si/palacinke-z-orehi.

Skutine palačinke na www.tomazgorec.si/skutine-palacinke.

Ameriške palačinke na www.tomazgorec.si/ameriske-palacinke.

Lahko za gratiniranje uporabim jogurt?

Lahko. Vendar vzemite v zakup, da se sirotka loči od beljakovin in lahko dobi skorjica videz sesirjenja. Nič pa ni narobe. Samo drugače zgleda.

Lahko pekač namažem tudi z drugo maščobo?

Lahko. Samo pazite na združljivost okusov. Da ne bodo palačinke dobile kakšen neprijeten priokus.

Kako nastavim pečico?

V literaturi boste našli napotek, da samo na zgornji grelec. Jaz tega ne prakticiram. Nastavim na zgoraj/spodaj brez ventilacije. Tako se palačinke najlepše zapečejo.

Ali lahko gratiniram palačinke v posodi na štedilniku?

Ne priporočam. Če ni drugega izhoda, pa pazite predvsem na dno, da se ne zažgejo. V tem primeru je bolje palačinke samo pregreti v omaki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja