Haloze z okolico so skriti kotiček, ki si zasluži večjo prepoznavnost

Rudnik Šega

Haloze so eden izmed delov Slovenije, ki ga doslej še nismo veliko raziskovali, zato sva se s Tomažem odločila, da se odpraviva v tiste konce. Posebnih planov in pričakovanj za ta izlet nisva imela, sva pa en dan prej, kot je že v navadi, v naši Facebook skupini Lepote Sloveniji vprašala člane kaj nama predlagajo za ogled.

To je del Slovenije, ki ni turistično toliko obiskan in oblegan, kljub temu, da so tukaj zelo lepi in zanimivi kraji ter izredno prijazni in gostoljubni ljudje. In ravno zato je bila tudi najina želja, da obiščeva in predstaviva ljudem te skrite kotičke, ki si zaslužijo večjo prepoznavnost v slovenskem turizmu.

Med vožnjo sem prebirala številne komentarje in predloge, skupaj pa sva potem ocenila kaj utegne biti zanimivo in po najinem okusu. Kot vas večina verjetno že ve, naju zanimajo predvsem naravne znamenitosti, kot so reke, slapovi, jezera in hribi.

Jama Belojača

Največ zanimivih predlogov se je nahajalo v območju občine Makole, zato je bil to najin prvi cilj. V zemljevid sva vtipkala jama Belojača, a sva imela spet kar nekaj problemov, da sva našla izhodišče.

Po kakšni poti sva se vozila, ko sva iskala izhodišče in kako zanimiva je jama si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Jama Belojača, ki je najdaljša Štajerska kraška jama, se nahaja v kraju Makole. Vhod v jamo je skozi 20 metrov visoko skalno razpoko. Jama je sicer odprta, vendar žal midva nisva imela s seboj luči. Tomaž, ki je bolj pogumen kot jaz, je šel z lučko na telefonu malo globlje v jamo, a ni prišel prav daleč, saj je za ogled celotne jame potrebna jamarska oprema. Drugače pa se jama deli v dva rova, eden naj bi bil dolg celo 50 metrov.

Premogovnik Šega

Le nekaj deset metrov pred jamo Belojača je tik ob cesti premogovnik Šega. Na hitro sva se ustavila in se sprehodila nekaj metrov po rudniku, potem pa nama je spet manjkala primerna osvetlitev. Če se odpravljate v te konce, priporočam da s seboj vzamete dobro svetilko.

Soteska Šoder graben

Naslednji cilj je bila soteska Šoder graben, pri kateri nama je spet probleme delala navigacija, ki naju je pripeljala na napačno stran soteske. Dostop do nje je iz spodnje strani, zato je treba izbrati prvo cesto, ki se odcepi desno iz glavne. Po odcepu se morate ves čas držati leve, parkiranje je možne pred rampo, pot pa potem peš nadaljujete po cesti mimo železne rampe. Že po nekaj minutah hoje sva prišla do začetka soteske, ki je izredno zanimiva, z visokimi stenami do 50 metrov. Soteska skriva kar nekaj rovov, največja zanimivost pa naj bi bil 10 metrski slap Šošterica, ki pa ga midva zaradi presušene struge žal nisva videla.

V soteski Šoder graben

Hoja po soteski je kljub temu zanimiva, a naj poudarim, da pri ogledu resnično priporočam uporabo čelade, zaradi padajočega kamenja. Nama s Tomažem se je zgodilo, da je le nekaj metrov za nama, na pot po kateri sva šla nekaj sekund nazaj, padla manjša skala, ki se je odkrušila. Mene je to zelo prestrašilo, saj poznam kar nekaj tragičnih primerov, ko je skala oz. kamen zadel človeka.

Nadaljevala sva pot do presušenega slapa, najprej pa žal ni šlo, saj bi bilo potrebno plezati. Tomaž je vseeno poizkusil, a odločila sva se, da brez primerne opreme to ni pametno. Vrnila sva se nazaj k izhodišču.

Med vožnjo po Halozah sva bila kar malo začudena, da kljub tako lepi in neokrnjeni naravi, redko kje srečaš kakšnega človeka. Za ljudi, ki živijo na tem območju je vse skupaj veliko težje, saj se morajo precej bolj boriti za svoj obstoj in preživetje, kot v bogatejših predelih Slovenije.

Glamping Zeleni turizem

Ob cesti sva zagledala tablo Glamping Zeleni turizem, in ker naju je zanimalo kako izgleda, sva šla pogledat. V osrčju Haloz se na družinski ekološki kmetiji nahaja idilično naselje glamping hišič, kjer se od prvega trenutka, ko stopiš ven iz avta počutiš domače in sprejeto.

Glamping Zeleni turizem

Takoj ko sva zavila na dvorišče in lastnike vprašala, če si lahko malo ogledava, sva vedela, da bo to vse prej kot samo kratek obisk. Neverjetno prijazni lastniki so nama takoj razkazali kaj vse ponujajo, potem pa so naju še postregli in pogostili z okusnimi domačimi dobrotami.

Kaj vse nudijo v glampingu Zeleni turizem v Halozah in kako je izgledal najin obisk tam, si lahko podrobneje preberete tukaj: www.tomazgorec.si/glamping-zeleni-turizem.

Poleg bogate kulinarične in wellness ponudbe so tukaj tudi številne možnosti za pohodništvo, saj se Makole nahajajo nekje na sredini med Donačko goro in Bočom.

Za konec sva imela še možnost, da preizkusiva kako izgleda glinena kopel. 

Tjaša in Tomaž po glineni kopeli

Ker sva se v glampingu Zeleni turizem zadržala dlje kot sva načrtovala, nama ni ostalo več veliko časa za ogled drugih znamenitosti v Halozah, zato sva se odpravila naravnost proti Ptuju.

Zeleno jezero

Ostalo nama je le še toliko časa, da obiščeva Zeleno jezero pri Kidričevem. Zeleno jezero oziroma gramoznica Pleterje je super kraj za kopanje in ostale aktivnosti na in ob vodi. Tomaž je tukaj že bil, jaz pa sem ga obiskala prvič.

Več o Zelenem jezeru si lahko preberete tukaj: www.tomazgorec.si/zeleno-jezero-gramoznica-pleterje/.

Zeleno jezero oziroma gramoznica Pleterje

Na podlagi Tomaževih pripovedovanj si nisem predstavljati, da je to jezero tako obiskano, in da je ob njem tako pestra športno-gostinska ponudba.

Tukaj sva se imela namen javiti v živo na Tomaževem YouTube kanalu, a ker je bil v okolici jezera slab signal, sva morala najti drug kraj. Tomaž je tako le na hitro skočil v vodo, potem pa sva se odpeljala naprej proti Kidričevem, kjer sva našla primeren kraj za najino javljanje.

Videoposnetek v živo, ki sva ga posnela tisti dan, si lahko pogledate na tej povezavi: https://video-v-zivo.

Ko sva končala s snemanjem, je bila že trda tema, tako da sva se odpravila nazaj proti domu. Najin izlet v Haloze bi lahko povzela s stavkom, da so neplanirane stvari v življenju najboljše. Nad Halozami sem bila navdušena, vesela sem, da sem spoznala tudi ta kotiček Slovenije. Kljub temu, da nisva imela posebnih planov za ta dan, sva videli veliko zanimivih stvari, in spoznala neverjetno prijazne in gostoljubne domačine. V Haloze in okolico se vsekakor še vrneva, naslednjič opremljena s svetilko in čelado.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja