Kardamom – najbolj cenjena začimba

 

Kardamom ali Elettaria Cardamomum Maton je ena od ingverjevk in zeljnatih trajnic, ki izhaja iz Indije ter Šri Lanke oziroma subtropskih krajev, kot njegovi sorodnici ingver in kurkuma. Najdemo ga tudi v srednji Ameriki, Gvatemali, Jamajki in Gvineji. Najboljši je svež kardamom, ki ga sproti meljemo v kavnem mlinčku, saj tako dobimo zelo močno aromo in okus. Uporabljajo ga največ v kulinariki za začimbo pri mesu, sadju, pecivu in rižu, medtem, ko ga Arabci dodajajo kavi. Obvezno pa ga dodajajo tudi azijskih začimbam curry.

Pri kardamomu se uporabljajo plodovi (Fructus Cardamomi), ki so nepravilne oblike in iz katerih izluščijo njegovo seme (Semen Cardamomi), katero je rjavkaste barve. Pri nas se dobi cel kardamom v specializiranih prodajalnah in ga lahko naročite na spletu ali v nekaterih večjih trgovskih centrih. Mletega pa boste našli v vsaki prodajalni, saj se je zadnja leta pri nas kar dobro prijel kot začimba.

V 16. stoletju so ga začeli gojiti Portugalci v indijskih kolonijah. Dosti so ga ponarejali, saj je bil dragocena začimba. Indijci in Kitajci ga še vedno zelo cenijo. V Evropski uniji se je najbolj prijel v Skandinaviji, kamor so ga zanesli že v času Vikingov. Najboljši kardamom je malabarski, takoj za njim pa je šrilanški. Ker je tako cenjen, je ena izmed najdražjih začimb.

Katere sestavine vsebuje kardamom?

Seme kardamoma vsebuje 2-8 % eteričnega olja, ki ga sestavljajo cineol, limonen, dipenten, terpinen, terpineol, terpinilacetat, borneol in sabinen. Vsebuje še smolo, 20-40 % škroba, pentozani, sladkor, maščobno olje, rumeno barvilo, kalcijev oksalat ter druge soli.

Kardamom zraste precej visoko in ima temno zelene dolge liste. Potrebuje toplo subtropsko podnebje za svojo rast. V trgovinah ga dobimo gojenega, drugače raste praviloma divje. Večinoma boste dobili kardamom v prahu, poreklo pa je navedeno na etiketi, zato boste vedeli, kako kakovosten je. Najbolje je, da kupite celega in ga potem meljete v kavnem mlinčku. Danes se že dobi cel kardamom in sicer na spletu, v večjih trgovinah, kjer se ozrite za znamko avstrijskega proizvajalca Sonentor, ki je po naših izkušnjah eden najboljših in najbolj poštenih dobaviteljev ter pridelovalcev zelišč na evropskih tleh.

 

Kako se uporablja kardamom kot začimba?

Kardamom je najbolj cenjena začimba in obvezna sestavina za začimbne mešanice curryje, ki jih uporabljajo v vzhodnih deželah in so od tam priromale tudi do nas. Gre za drago začimbo, če je originalna, saj ji pripisujejo marsikaj zdravilnega. Uporabite ga lahko tudi za začinjanje rastlinskih mlekov, skupaj s kurkumo in ingverjem, vendar pozor, kot vse ingverjevke, lahko tudi ta začimba povzroči močne alergije in vnetja hemeroidov, zato ga uporabljajte malo in po potrebi. Ne nasedajte člankom, ki priporočajmo vsakodnevno uporabo ter po nekaj žlic takšnih začimb na dan, s tem si lahko naredite res veliko škodo, še najbolj, če ste zdravi.

Zelo pogosto, še posebej v Skandinaviji, se kardamom dodaja likerjem in kavi. Skandinavci dejansko vsak dan pijejo to mešanico že od 17. stoletja naprej. Dodajate ga lahko tudi čajem.

Če boste delali kakšno pecivo, na primer kolače, piškote, torte, sadne kupe ali sadne solate in podobno, ga lahko dodate v zmerni količini do ene četrtine kavne žličke, zaradi okusa in nekaterih dobrih lastnosti, ki jih ima ta začimba. Ne uporabljajte pa ga seveda vsak dan in se prej pozanimajte, da nima mogoče kdo od ljudi, katerim je pecivo namenjeno, kakšne alergije na ingverjevke, feferone, poper ali čebulo. Tudi za tiste, ki imajo zelo resne težave z želodčno sluznico ali hemeroidi ni priporočljiv, ravno tako ne za doječe matere in nosečnice ter otroke. Oni naj uporabijo kumino ali janež.

Kardamom učinkuje proti napihovanju in pomaga pri prebavi. Kavi, mlekom in čajem se dodaja zato, da poživi in deluje kot zelo močan stimulator, zaradi česar ni dobro, da ga uživajo ljudje z visokim pritiskom. Hkrati se lahko takega učinka navadite, kar je slabo, potem je težko delovati, kot je težko brez kave. Hkrati je zelo močan aromatik in naredi peciva, jedi ter pijače močnega, specifičnega okusa. Zato se njegovo eterično olje uporablja tudi v industriji parfumov.

Dodajate lahko cela zrna ali grobo zdrobljena raznim jedem pri dušenju, kuhanju in pečenju. Najbolj se prilega mesnim jedem, rižu in sadju, pečenim jabolkom in kompotom.

Če nimate kardamoma, lahko uporabite tudi avtohtone rastline, ki rastejo pri nas, kot sta na primer kumina in janež.

Zdravilni učinki kardamoma

V zdravilstvu se kardamom uporablja kot aromatik pri aromaterapijah, zadnje čase pa ga uporabljajo tudi pri lajšanju težav zaradi psihičnih težav, saj njegova aroma stimulira in s tem pospešuje delovanje možganov ter povzroča dobro voljo, saj je zelo močan stimulans.

Je odličen stomatik in karminativ, to pomeni, da pomaga pri napenjanju in črevesnih zastojih, nekaterih blagih želodčnih težavah in pri črevesnih krčih. Če pa imate težave z želodčno sluznico in ranami v želodcu, pa ga ne uživajte, saj je preveč agresiven. V takih primerih uporabite raje kamilico ali kumino. Uporablja se v hrani, najbolje je, da je v teh primerih drobno mlet, da se lahko vse njegove sestavine tudi aktivirajo in preidejo v kri.

Kardamom je amarum ter antispazmodik zato odlično spodbuja tek in dobro vpliva na presnovo, kot na primer janež, zato ga pri hujšanju ne priporočamo.

Ja tudi korigent in diuretik ter pomaga pri odvajanju odvečne stare vode iz telesa, kar lahko povzroči zmanjšanje teže, ni pa to hujšanje. Je pa vleko olajšanje, ko nismo več obremenjeni z odpadnimi snovnim v telesu, zato tudi noge ne zatekajo in nismo zabuhli. Če imate te težave priporočamo, da uživate čim manj vode in tekočin ter kardamom rajši dodajate jedem, kot da bi uživali čaje in napitke.

Včasih so ga uporabljali tudi kot tonik pri nočnem mokrenju in poluciji, vendar ga zdaj le redko uporabljajo v te namene.

Recept za kardamomovo zlato mleko

Zlata mleka so znana na področji vzhodnih držav in se precej uporabljajo, pri nas pa so poznana zadnja leta, ko je tudi možno mešanice za zlato mleko dobiti v trgovinah, njihova glavna sestavina pa je tudi kardamom. Mešanico za zlato mleko lahko naredimo tudi sami iz naše zaloge začimb. Tako ime ima, ker je največkrat sestavina zlatega mleka tudi kurkuma, ki mu daje zlato rumeno barvo.

Zlato mleko, ki ga priporočamo, smo preizkusili sami in ima zanimive učinke. Pomaga proti napihovanju in napenjanju, malo tudi nasiti, če nimamo apetita, ga bo odprlo. Lahko ga naredite z vodo, takrat boste dobili čaj ali z rastlinskim mlekom.

Rastlinska mleka so različna, najboljše je riževo mleko, pa tudi mandljevo, lahko uporabite tudi ovseno in sojino. Pri sojinem mleku velja opozorilo, da če ste alergični na stročnice, kar soja je, je raje ne uživajte. Če dojite ali imate težave z menstruacijo, se sojinemu mleku tudi izognite. Ker ima močne ženskemu hormonu podobne hormone, tako tudi vpliva na telo. Zato lahko povzroči slabo voljo, PMS sindrom, boleče prsi, otekle bradavičke in alergene reakcije.

Pri naših preizkusih se je najbolje obneslo mandljevo mleko, moški pa sojino mleko v redu prenašajo. Najboljše sojino mleko, ki ga dobite na našem trgu, je gotovo znamka Bio Vilage Soja Nature v E.Leclerc trgovini. To mleko je tudi izjemno mastno in ko izlijete mleko, še s škarjami odprite pakiranje, razrežite ga, kajti v njem ostane ogromno mastne usedline, ki je kot maslo, izjemno okusno in poživljajoče za telo. Sami preizkusite in boste videli.

Sestavine za zlato kardamomovo mleko

1l rastlinskega mleka ali vode

pol kavne žličke: kurkuma v prahu

četrt kavne žličke: kardamom v prahu

1 zelo majhna korenina ingverja ali vrh kavne žličke ingverja v prahu

Priprava zlatega mleka

Mleko zavrite in odstavite. Vanj zmešajte sestavine, med katerimi je kardamom. Sestavine prej dobro premešajte med seboj v posodici. Počakajte 5 minut, mleko ponovno premešajte, nalijte v skodelice in spijte napitek še topel. Mleko je odlično v primeru, da vas zebe in za zimske dni.

Sladkanja ne priporočamo, če pa ga želite sladkati, potem dodajte trsni rjavi sladkor ali dajte prej v mešanico sladki janež in kokosovo moko. Pazite pa, da ne boste naleteli na navaden, sintetičen, pobarvan rjavi sladkor, dobro preverite, da bo res pravi in organski.

Če želite, da je mleko še bolj mastno in sladko, mu dodajte kokosovo moko še pred vretjem. Tako mleko lahko uživajo tudi sladkorni obliki.

Napitek lahko stoji do naslednjega dneva, na hladnem. Najbolje je, da ga naredite svežega in ga vsakič porabite do konca.

Ali je kardamom varen za uživanje?

Kardamom je varen, če ga uporabljate v zmernih količinah, do ? kavne žličke na dan za eno osebo. Jemljite ga največ dvakrat do trikrat tedensko in po treh tednih prekinite vsaj za nekaj tednov. Ne uporabljajte pa ga, če imate težave z želodcem kot so rane, sluznica, ali če ste noseči in dojite, ni primerne tudi za majhne otroke.

Kako se uporablja kardamom?

Kardamom lahko uporabljate v napitkih, čajih, v mleku, kot začimbo za meso, sladice, sadje, kompote in kot dišavo. Njegovo eterično olje uporabljajo v kozmetiki, ker je zelo aromatičen. Je poživlo, zato ga uporabijo tudi v kavi in likerjih. Pomaga proti napenjanju in želodčnim ter črevesnim krčem, glavobolom, zaspanosti in odvaja vodo iz telesa. Upodabljajo se tako cel kardamom, zdrobljen in v prahu.

Kaj naj naredim, če kardamoma ne morem uporabljati?

Če ste alergični na kardamom ali imate take zdravstvene težave, da za vas ni priporočljiv oziroma ste noseči ali dojite, uporabite kumino ali janež, ki sta avtohtoni rastlini in nimata stranskih učinkov.

Kje dobim kardamom?

Kardamom dobite v prahu v prav vsaki trgovini, njegova kakovost je različna. Cel kardamom boste dobili v večjih trgovskih centrih, splača pa se pogledati tudi v Mercatorjih, čeprav so manjši. Seveda ga boste dobili v vseh zeliščnih trgovinah in na spletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja