Ali naj grem kljub koronavirusu na potovanje v Azijo?

Coronavirus

Čez slaba dva tedna bi moral iti na potovanje v Malezijo in Indonezijo. Tega potovanja sem se tako zelo veselil, da vam ne morem povedati. Glede na to, da ne maram zime, bi lahko rekel, da mi je to v tem zimskem času bila edina svetla točka v življenju. Da sem si to lahko časovno privoščil, sem zadnjih pet mesecev delal kot nor. Delal sem cele dneve in tudi sobote, nedelje in praznike. Tako da sem si res zaslužil to potovanje.

Prejšnji teden sem malo začel spremljati ta koronavirus, ki se širi po Kitajski in svetu, oziroma sem vse skupaj začel spremljati, ko mi je mama rekla, da ni za iti v Azijo, ker se koronavirus širi po vseh azijskih državah. Potem sem začel tudi jaz malo raziskovati, spraševati in spremljati zadevo.

Glede na to, da sem kar pogumen človek pri vseh stvareh, na začetku niti pomislil nisem, da bi ostal doma. Potem, ko sem začel brati članke, pa sem videl, da zaradi te bolezni ljudje umirajo. Glede na to, da sem si v zadnjih letih ravno nekako uredil življenje, da ga vsaj na trenutke res uživam, ne bi rad ravno zdaj umrl.

Poznate tisti občutek, ko nekaj lepega dolgo časa pričakuješ, potem pa, tik preden bi moralo priti do tega, se to iz nekega razloga ne zgodi? Zoprno za znoreti. Tako da sem zaradi tega zadnje dni precej slabe volje in najbrž tudi tečen. To je tako, kot če bi otroku pokazal igračo, potem pa mu je ne bi dal.

Pred leti zagotovo ne bi razmišljal, ali iti ali ne. Zagotovo bi šel. Z leti človek postane malo bolj moder in ne vidi pravega razloga, zakaj bi nekaj brez potrebe tvegal. Tako nekako zdaj razmišljam tudi jaz. Še posebej me je strah tega koronavirusa, ker pojma nimaš, kje je, kdaj ga dobiš in kdaj boš zbolel. Veliko raje bi šel nekam na vojno območje, kjer vsaj veš, kdaj začne pokati in se lahko nekam skriješ ali pobegneš. Koronavirus pa je neviden sovražnik.

Po eni strani razmišljam, da je statistična možnost, da ravno jaz zbolim za koronavirus, zelo majhna in da bi bilo najbolje, da grem na potovanje. Po drugi strani pa razmišljam, zakaj bi tvegal, saj bo priložnosti za potovanja še zelo veliko. Verjetno bi sam sebe preklinjal, če bi hudo zbolel, trpel in moral biti še v kakšni karanteni. V končni fazi grem lahko na isto potovanje čez en mesec, če se bodo stvari uredile. Res je, da imam plačano letalsko karto, ki je stala 620 evrov, vendar bi večino denarja dobil vrnjenega. Namreč, Qatar vrne denar, če ne izkoristiš letalske karte.  Namesto na potovanje v Malezijo in Indonezijo bi lahko šel v Maroko, kjer je tudi zelo lepo in relativno toplo. Samo nekako si najbolj želim ponovno videti Indonezijo.

Res ne vem, kako naj se odločim. Vsaj trikrat na dan se trdno odločim, da bom šel na potovanje in nato tudi trikrat sprejmem odločitev, da ne bom šel.

Jutri grem k svoji zdravnici in jo bom vprašal za mnenje. Verjetno bom na osnovi njenega mnenja sprejel dokončno odločitev in ne bom potem o tem niti sekunde več razmišljal.

Kakšno pa je vaše mnenje o tem? Vas lahko prosim, če mi v anketi na https://www.facebook.com/stories/1973689869326626 samo z da ali ne odgovorite, ali bi vi na mojem mestu šli na to potovanje? Za odgovor se iskreno zahvaljujem.

6 komentarjev

 1. Tomaž,
  jaz sem dal že marsikaj skozi, mislim da je tale virus mal prenapihnjen (mogoče se motim), sam da bi mu šel pa naproti to pa ne, (čepav mora človek včasih tudi kaj tvegati, oz če bi se bal vseh nevarnosti, ki prežijo na nas, bi bilo najbolje na smrt čakati kar na kavču). Upam da razumeš kaj hočem povedati.
  LP Aleš

  1. Najlepša hvala za mnenje Aleš!

   Sem bil danes pri osebni zdravnici in se nekako nagibam, da grem. Namreč pravi, da coronavirus ni nič bolj nevaren, kot vse ostale gripe, ki razsajajo pri nas.

 2. Se strinjam z vami, Aleš. Jaz sem trenutno na Filipinih, tu bom še 2 tedna. Med selitvami iz otokov na druge otoke bom pač uporabljal masko. Pred dvemi tedni ko je prišel čas za odhod od doma, je pa tu izbruhnil vulkan. Tako da ponavadi je zmeraj nekaj kar nas postavi pred dodatno tveganje. Se mi je pa to potovanje izmikalo že nekako 2 leti in šele tik pred odhodom sem bil popolnoma odločen da grem. Upam da pridem domov brez kakšne bolezni.
  Lep dan.

  1. Najlepša hvala za napisano Robert! Mi veliko pomeni!

   Ja, če iščemo razloge zakaj ne iti, jih vedno najdemo. Sem 99,99 odstoten, da boste domov prišli zdravi in brez težav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja