Krajinski park Lahinja – Bela Krajina

Krajinski park Lahinja, je 259 hektarjev veliko območje ob reki Lahinja, ki je bilo ustanovljeno leta 1988. Namen ustanovitve krajinskega parka je bilo, da se ohrani naravna in kulturna dediščina na tem prostoru.

Danes, je Krajinski park Lahinja zanimiva turistična točka, ki jo vsako leto obišče več obiskovalcev. V parku vidimo veliko zanimivih naravnih in kulturnih znamenitosti. Park, nudi tudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, kot so kolesarjenje, čolnarjenje in pohodništvo.

Sam sem pot po Krajinskem parku Lahinja začel v mali vasici Veliki Nerajec. Vasica se nahaja tik ob cesti Črnomelj – Vinica. V vasi Veliki Nerajec, se nahaja več kot 250 let stara hiša družine Plavec, ki služi tudi kot informativna točka za ogled Krajinskega parka Lahinja. Tukaj, lahko brezplačno dobite osnovne informacije o krajinskem parku, zemljevid in brošuro. Lahko se tudi odločite za voden ogled domačije družine Plavec, ki traja približno eno uro in stane 4 evre.

Nerajski Lugi

Nerjanski Lugi je močvirje, oziroma mokrišče, ki se nahaja zelo blizu vasi Veliki Nerajec. Do Nerjanskih Lugov se lahko iz vasi Veliki Nerajec odpravimo z avtom, s kolesom ali peš.

Skozi mokrišče, je speljana lesena brv. Kako je to videti v živo, si lahko pogledate na spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Vodič mi je povedal, da je mokrišče zadnje leto in pol zelo suho. Ko je več dežja, tukaj nastane malo jezero, katerega voda seže skoraj do lesene brvi.

Na koncu brvi, pridemo do opazovalnice za ptiče, ki je še zlasti zanimiva in interesantna za otroke. Prav tako, je opazovalnica zanimiva za fotografe, ker lahko od tu slikajo živali.

Ko hodimo po leseni brvi, se na vsake toliko časa nahaja informativna tabla, kjer najdemo informacije o mokrišču ter živalih in rastlinah, ki so tukaj prisotne. To je v bistvu, učna pot.

Vodič mi je povedal, da je mokrišče zelo zanimivo za ogled tudi pozimi, ko se temperature krepko pod ničlo.

Izvir reke Lahinje

Reka Lahinja ima več izvirov. Najbolj znan sta dva. Prvi, se nahaja pod vasjo Belčji vrh, katerega sem tudi obiskal. Če boste izvir obiskali z avtom, morate le tega pustiti na obrobju vasi in se dobrih 10 minut sprehoditi do izvira reke Lahinje. Eenega od izvirov na tej lokaciji vidite na spodnji sliki. Vendar, to ni edini izvir tukaj. Enega boste našli, če se boste sprehodili dobrih 100 metrov ob gozdu desno. V času mojega obiska, je bil ta izvir zaradi suše suh, vendar se ga v vsakem primeru izplača iti pogledati.

Izvir reke Lahinje
Izvir reke Lahinje

Drugi izvir reke Lahinje, se nahaja pri vasi Mali Nerajec, ki se nahaja v neposredni bližini vasi Veliki Nerajec. Ta izvir, se imenuje izvir Okno. Tega izvira si žal nisem šel pogledati, ker mi je zmanjkalo časa.

5 urna tura z vodičem za samo 5 evrov

Na izhodiščni točki za ogled Krajinskega parka Lahinja v vasi Veliki Nerajec, lahko za 5 urni voden ogled najamete lokalnega vodiča. Cena je samo 5 evrov na osebo.

Voden ogled toplo priporočam, saj tako izveste zelo veliko informacij o Krajinskem parku Lahinja in tudi sami Beli Krajini. Sam sem imel vodiča po imenu Gregor, ki mi je podal ogromno zanimivih informacij o Krajinskem parku Lahinja in o Beli Krajini. Poleg tega, sva si ogledala še več manj znanih zanimivosti, ki jih boste sami našli zelo težko. Ena od teh zanimivosti, je jama Zjot.

Vodiču Gregorju se vidi, da svoje delo dela z velikim veseljem in ga je zelo prijetno in zanimivo poslušati.

Preberite si še moje ostale članke na temo Bela Krajina

V Beli Krajini, sem med drugimi obiskal dve naravni znamenitosti, ki jih zelo priporočam. Prva, je izvir reke Krupe, o katerem si lahko pogledate moje slike, video posnetek in opis na www.tomazgorec.si/izvir-reke-krupe. Druga naravna znamenitost, pa je soteska Divji potok. Slike, video posnetek in opis najdete na www.tomazgorec.si/divji-potok.

Obisk Bele Krajine zelo priporočam. Veliko zanimivih stvari je za videti, ljudje so zelo prijazni, cene pa so občutno nižje, kot v drugih bolj turističnih krajih v Sloveniji. Največji biser Bele Krajine pa je zagotovo reka Kolpa, v kateri se je zelo prijetno kopati v poletnih dneh.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja