Ljubezen in denar

Med tem, ko je Tomaž raziskoval Filipine in njihove čudovite plaže, sem pripravil nekaj izhodišč za moje predavanje v okviru brezplačnega seminarja Kako uspeti v življenju. Na omenjenem predavanju o katerem bo še veliko govora, bom spregovoril o meni najljubši temi in sicer o Ljubezni in denarju. Poleg mene bodo na seminarju predavali še Tomaž Gorec in Petra Škarja.

Ljubezen označuje naš uspeh v zasebnem življenju, denar pa označuje naš uspeh v poslovnem svetu. Med seboj sta nezdružljivo povezana. Denar namreč sledi Ljubezni. Da ne bo pomote Ljubezen namenoma pišem z veliko, ker le ta označuje vse lepo, ki je v nas. Tisti Božanski delec celote iz katere vsi izhajamo in smo na ta način vsi med seboj nerazdružljivo povezani.

ljubezen in denar

Razumljivo je da na čustvenem področju  potrebujemo Ljubezen preko katere se izražamo v odnosu do sebe in do drugih. Skrivnost Ljubezni do nas samih in do drugih je definirana v stavku, ki ga skoraj vsi poznamo, a se le redki zavedamo njegovega pravega pomena. “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.? Poudarek je na besedi “kakor”. Drugače povedano ljubiš lahko le takrat, kadar imaš najprej in brezpogojno rad samega sebe. Daš lahko samo tisto kar imaš. In kadar se zavedaš Ljubezni, ki jo neguješ in nosiš v sebi, to Ljubezen lahko tudi podariš. Vsi želimo v svoje življenje pritegniti idealnega partnerja, ne zavedamo pa se, da moramo najprej biti sami zase idealen partner.

Le na ta način bo v naše življenje vstopila oseba, ki si jo srčno želimo. Prišla bo v tistem trenutku, ko bomo nanjo najbolj pripravljeni. Ni nam jo treba iskati. Ona bo poiskala nas. Tako preprosto je. 🙂 No ja, niti ne tako. Ljubiti je namreč glagol, ki zahteva od nas delo in tudi napor. To pomeni, da moramo nekaj konkretno narediti zase. Morda to za nekoga pomeni, da bo vstal vsako jutro pol ure prej in začel dan s telovadbo in meditacijo. Si vzel čas za kakšno dobro knjigo, skuhal zdrav obrok, se odpravil na potovanje in naredil nekaj resnično dobrega ter koristnega najprej za sebe. Ko poskrbimo zase lahko poskrbimo tudi za druge. Ko pride na letalu do padca tlaka, masko nataknemo najprej sebi šele nato svojemu otroku.

Tako kot Ljubezen, pritegnemo v svoje življenje tudi denar. Denar sledi Ljubezni. Ljubezen nam daje občutek čustvene varnosti in predstavlja našo duhovno sfero. Denar nam daje materialno varnost in predstavlja našo sposobnost materializacije. Ljubezen brez denarja je ogrožena ljubezen. Denar brez Ljubezni pa dela ljudi in družbo nesrečne. Ljubezen in denar sta idealen par in ključnega pomena za uravnovešeno, srečno in dolgo življenje. Ker sta med seboj energetsko  povezana imata moč, da skupaj pripeljete posameznika in družbo do čustvenega in materialnega obilja. Kadar smo srečni dvigujemo pozitiven nivo energije v svetu. Imeti Ljubezen in denar je  največ kar lahko imamo v življenju. Tako kot Ljubezen bi radi imeli tudi denar. Težava je samo v tem, da se o denarju premalo pogovarjamo in ga ne poznamo. Govoriti o denarju je tako kot govoriti o seksu. Vsi vemo zakaj se gre, vsi bi radi imeli čudovito spolno življenje, a kaj to v resni je in kako se zadevi na pravilen način streže, vemo zelo malo ali skoraj nič. Smo namreč polni predsodkov do spolnosti in polni predsodkov do denarja. Negativna prepričanja o denarju v naši podzavesti, prepričujejo, da bi denar vstopil v naše življenje. Večina prepričanja so nam privzgojili starši, ki so nas prvi učili našega odnosa do denarja. Sledila je šola in nato družba ter okolje v katerem smo odraščali.

Poglejmo pet najpogostejših zmot glede denarja in pozitivne konotacije, ki nam bodo pomagale spremeniti naša prepričanja glede slednjega:

  1. Denar je treba zaslužiti.

Pozitivno: Ni vam treba “služiti”, da bi dobili denar. Lahko ga enostavno posejete, da zraste in nato požanjete sadove svojega dela. S svojim delom namreč ne služimo temveč sejemo denar, da bi ga tako imeli še več.

  1. Za denar je treba trdo delati.

Pozitivno: Denar lahko dela za nas in ne mi za denar. Ko imamo enkrat denar pridemo do “sladkega” problema, kako vrednost tega denarja ohranjati skozi naložbe tako, da igra denarja deluje za nas.

  1. Denar je pokvarjen.

Pozitivno: Denar je nevtralen. Predznak mu dajemo sami. Denar je povečevalno steklo naših vrednot. 

  1. Vsi so obogateli na nepošten način.

Pozitivno: Kultna knjiga Napoleona Hilla z naslovom “Z idejo do bogastva” je knjiga, ki v svojem naslovu skriva ‘skrivnost’ poti do bogastva. Da postaneš bogat rabiš idejo oziroma se v pravem trenutku priključiti k pravi ideji.

  1. Denar je izvor vsega zla na svetu.

Pozitivno: Z denarjem se lahko naredi veliko dobrega. Slovenski misijonar Pedro Opeka na Madagaskarju gradi hiše in šole za revne z denarjem.

Ključni moment pri razumevanju denarja je, da v naši podzavesti zraste naš pozitiven odnos do njega. Denar je namreč sredstvo s katerim lahko uresničimo skoraj vse naše sanje. Če bomo gojili še naprej naša negativna prepričanja do denarja bodo naše sanje ostale samo sanje. V trenutku, ko spremenimo naša prepričanja in odnos do denarja pa se naše sanje pričnejo uresničevati. In kakšne so vaše sanje? Ste jih že zapisali? Imate datume do kdaj jih boste uresničili? Naredite prvi korak do vaših sanj in se udeležite brezplačnega seminarja Kako uspeti v življenju. Tukaj smo, da vam pomagamo uresničiti vaše sanje. Dobrodošli. 

3 komentarji

  1. Lep članek, Andrej. Sam si Ljubezen, ki jo omenjaš, opredelujem kot popolno sprejemanje samega sebe kot sem. Brez neprestanega notranjega dialoga, da nisem dovolj dober in da se MORAM izboljšati, popraviti. V trenutku, ko bomo zmogli do sebe ljubezen brezpogojnega sprejemanja, bomo začutili obilje. Obilje v smislu, da nam je ves svet na razpolago. Prejemamo vse, kar potrebujemo za srečno življenje.
    To ne pomeni, da dobimo vse kar želimo. Ker marsikatere naše želje niso v skladu s tem, kar je naše bistvo. To bi nas na naši življenjski poti dolgoročno le onesrečevalo. Verjamem, da je lahko tako tudi z denarjem. V kolikor bomo zmogli biti ljubeči do sebe in posledično do drugih, bo življenje samo poskrbelo za obilje vsega, kar potrebujemo. Tudi denarja. Če pa se bomo potem fokusirali na pridobivanje denarja zaradi njega samega – mislim, da ne bo iz tega nič dobrega 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja