Plezanje Paklenica – Starigrad pri Zadru

Plezanje Paklenica

Zadnjih par let, gremo vsako leto za 1. maj (ali pa 27. april) v Paklenico. Paklenica oziroma Starigrad je manjše mesto na hrvaški obali. Paklenica leži v neposredni bližini Masleničkega mostu in je od zadra odaljena približno 20 kilometrov.

Odkar je avtocesta, se v Paklenico pride zelo hitro. Čez Črnomelj, Vinico, na avto cesto, v Maslenici pa dol. Dobre tri urce pa si tam. Cestnina stane 73 kun. Glede cestnine bodite previdni saj vas na hitro prinesejo okoli. Nas so lansko leto za 7 kun.

Paklenica je pravi raj za ljubitelje narave, hribov in seveda za plezanje. Predvsem plezanje je tisto, ki me še dodatno vzpodbudi, da Paklenico obiščem vsako leto. Tudi dobra hrana je razlog, da grem v Paklenico še raje. Ribe, kalamari, školjke, sipe, hobotnica,….

Ne smem pozabit pohvaliti tudi dobro družbo! Letos nas je bilo 14. Najmlajši jih je štel manj kot 25 let, najstarejši pa blizu 80. Smeha je bilo ogromno,….

Plezanje mi je šlo kar v redu. Preplezal sem eno smer težavnostne stopnje 5c+, samo ni bilo čist, čist po pravilih. Me je pa plezanje te smeri kar utrudilo, pa tudi straha je bilo nekaj.

Tudi, če vas plezanje ne zanima, si enkrat vzemite čas in pojdite v Paklenico. Ne bo vam žal!

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja