Port Barton – mesto zavito v temo

Pred vrnitvijo v Puerto Princesa, smo se skupaj z Nacetom in Tejo odločili za kratek postanek v Port Bartonu. Kdo sta Nace in Teja, lahko preberete v prispevku iz rajskih plaž El Nida, ki ga najdete na: https://www.tomazgorec.si/rajske-plaze-el-nida/

Port Barton Filipini
Port Barton Filipini

Zopet so nas hoteli opehariti z ekskluzivnimi transportnimi ponudbami za 700 PHS, nakar smo se poslužili javnega “Jeepney” prevoza za polovično ceno! Pot je sicer res trajala nekoliko dlje, vendar je bil vsak postanek poln doživetij, ko so na vozilo nalagali raznorazne dobrine (od živali do posode). Ob prihodu na cilj je potekala akcija – najti namestitev. Fanta sta lepo tekala naokoli, medtem ko sva s Tejo počivali s prtljago v senci in so ponudbe za prenočišče prihajale same do naju. Na koncu smo našli odlično locirano “White House” z nekaj metri do plaže, eno bolje založenih prodajaln čez cesto in za vogalom “Paella bar” z odlično hrano po zmernih cenah. To je bilo hkrati najugodnejše prenočišče do sedaj za 300 PHS/noč/2 osebi. Naslednji dan sem šla na sprehod in skozi objektiv lovila lokalno vzdušje ter nasmehe tamkajšnjega prebivalstva.

Na splošno so Filipinci po izkušnjah zelo topli, prijazni ljudje, ki dajo veliko na ugodje v družini in in religijo. Tako si kot popotnik deležen gostoljubja v vseh pogledih, za katerega skrbi vsa družina in raznih religioznih napisov, na primer “God is good. Always!”. Ko sem vprašala, če lahko fotografiram mlado mamico z otrokom, so me sosedje kar klicali, če lahko še njih in vsak me je vprašal, kako mi je ime in s kje prihajam. Pokazali so mi tudi svoje domove in ponudili hrano. Na koncu ulice je vodila ozka pot skozi gozd do peščene plaže “Sandy Beach”, ki je bila oddaljena 4km. Ker se je večerilo, sem se pol poti obrnila, koder sem prestregla motorista – Pietra, s katerim sva na koncu le dosegla še eno izmed sanjskih plaž.

Naslednji dan smo se odpravili na vodeno turo po bližnjih otokih, na kateri nas pozdravila gmota velikih meduz, nato pa smo kmalu zasidrali v enem izmed najlepših koralnih grebenov, koder smo se veselo potapljali. Za turo smo odšteli 500 PHS/osebo in je vključevala tudi slastno kosilo (sveže ulovljene ribe, riž, zelenjavo in sadje). Ena izmed posebnosti Port Bartona je, da je poraba elektrike omejena (vsak dan od 18.00 do polnoči), tako je organizirano potrebno poskrbeti za polnjenje raznih naprav. Je prav poseben čar, ko je mesto zavito v temo in se vse nazorno sliši (od bučanja valov do oglašanja raznih živali) s čudovitim pogledom na zvezdnato nebo.

Port Barton
Port Barton

Nad samo destinacijo sta bila navdušena tudi izjemna izjemna popotnika Katja in Mic, ki sta v neznanem že več kot 430 dni in svoje praktično uporabne nasvete delita na: http://www.povsodjelepo.com/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja