Plavanje z Whale Sharks!

Potovanje po otoku Cebu, naju je vodilo iz glavnega mesta proti severu, do Osloba. Letalska karta iz Puerto Princesa (Palawan) do Cebuja je bila okoli 25 EUR/osebo. Ko sva pristala, je bilo potrebno iti na drugo stran ceste in desno navzgor po stopnicah, koder so čakali taksiji do centra mesta. Za približno 13 km do hotela, koder sva bila nastanjena sva odštela 6.10 EUR/2 osebi. Ker je v Cebuju veliko žeparjev, sva se odločila za nočitev v dobro varovanem “Skypark Pensionne Inc.” hotelu, za kar sva plačala 8 EUR/osebo/nočitev.

Naslednji dan sva se odpravila do južnega potniškega terminala in šla na lokalni avtobus do Osloba (2.81 EUR/osebo). V Oslobu so bili na postaji turistični agenti, ki so nama pomagali najti namestitev v “Luzmin – Bh” za 13.22 EUR/2 osebi/noč. Hotel je nov, ima urejen internetni dostop in topel tuš, kar je redko pri nastanitvah (Filipini). Od centra mesta je oddaljen 2 km, zato je potrebno najeti voznika “tricikla”, kar stane 0.41 EUR/eno smer. Ni potrebno dovolj truda, da ujamete prevoz, le stopite ob cesto in ustavite prvega, kar redko vzame več kot 5 minut! Ah Filipini!

Oslob je znan po izjemnih koralnih grebenih na bližnjem otoku Sumilion in predvsem kitovcih ali t.i. “Whale Sharks”. Slednje hranijo lokalni ribiči v zalivu Tanawana in je zaradi visokega zanimanja po ogledih preraslo v turistično atrakcijo. Od centra mesta do Tanawana je 10km, zato je potrebno poskrbeti za prevoz, v kolikor niste nastanjeni v bližini, za kar je potrebno plačati bistveno več.

Na samem kraju so omogočeni vodeni ogledi s čolna (10.11 EUR), “snorklanje” (20.34 EUR) in potapljanje (30.51 EUR), brez turistične takse. V ceno paketa “snorklanja” je všteta osnovna oprema (potapljaška maska in dihalka) kot tudi omarica, kamor spravite osebne stvari in je varovana. Nato vas v majhnem lesenem čolnu (na “ročni pogon”, saj hrup motorjev moti kitovce) odpeljejo do informativnega centra in seznanijo s pravili o potopu.

Teh je kar nekaj, naj omenim dva osnovna: kitovcem se lahko približate na razdaljo do 4 m in v primeru, da ste uporabili kakršnokoli zaščitno kremo se morate pred potopom stuširati. Kljub temu, da sva se na ogled odpravila zgodaj zjutraj, okoli 6. ure, je bilo že kar nekaj turistov. V vodi ste s kitovci 30 min in nadzorovani s strani strokovnih delavcev, tako da “NO PANIC!”. Kitovec je zelo počasno plavajoča, največja živeča riba in nima burne reakcije na bližino človeka. Osupljiv prizor na velikane, ki zrastejo v dolžino do 12 m je vsekakor vreden, da doživite to nepozabno izkušnjo!

Pot lahko nadaljuje do bližnjega slapa “Tumalog” (vstopnina je 0.41 EUR), vendar potrebujete voznika z zmogljivim motorjem, za kar boste odšteli več denarja. Voznik naju je prišel iskati direktno do hotela, odpeljal na ogled kitovcev, do slapa in nazaj. Za celoten prevoz sva plačala 5.09 EUR/osebo s postankom na tržnici, koder sem si privoščila 2dl svežega “smoothieja” (0.20 EUR) in odšla dalje dogodivščinam naproti.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja