Smiljan Mori je oseba, od katere sem se veliko naučil

Smiljan Mori gre veliko ljudem na živce, jim je antipatičen in ga ne morejo videti. Tudi meni je včasih bil najbolj antipatičen in zoprn človek v Sloveniji. Vse na njem mi je šlo na živce. Zdel se mi je vzvišen, na živce mi je šla njegova ‘štajerščina’ in še marsikaj.

Jaz in Smiljan Mori sva si popolnoma različna tipa. Jaz sem preprost, na ‘imidž’ dam zelo malo, denar mi ne pomeni veliko, nikoli se ne hvalim. Na drugi strani je Smiljan Mori oseba, ki da zelo veliko na ‘imidž’. Denar in uspeh mu veliko pomenita, ne samo da mu veliko pomenita, on je z uspehom obseden. To, da je obseden z uspehom, sicer ni nič narobe. Če si z neko stvarjo obseden, boš zagotovo prišel do cilja.

Verjetno sem ravno zato, ker sva si tako zelo različna, včasih imel tako zelo negativno mnenje o njem. Malo pa tudi zato, ker sam nisem bil tako samozavestna oseba, kot sem sedaj. Namreč, tisti, ki je samozavesten, mu ne gre noben na živce. Samozavestni ljudje se ne ukvarjajo z drugimi, ampak izključno sami s sabo.

Glede na to, da je Smiljan Mori zelo nepriljubljena oseba v Sloveniji, je verjetno zelo neumno od mene, da bi ga hvalil. Ampak glede na to, da jaz vedno povem vse tako, kot mislim, mi tudi sedaj ni noben problem napisati, da je on oseba, od katere sem se zelo veliko naučil. Od njega sem se naučil nekatere ključne stvari, ki se jih verjetno ne bi nikjer drugje. Smiljan me je naučil postavljati dovolj visoko ceno za svoje storitve. Sam sem vedno mislil, da je moja največja konkurenčna prednost nizka cena. Naučil me je tudi, da se ne oziram na mnenje drugih. Zaradi njega sem zagotovo veliko bolj samozavestna oseba, kot bi sicer bil. Plus še veliko drugih stvari sem se naučil od njega, za katere sem mu izredno hvaležen.

Če bi jutri v časopisu prebral, da je Smiljan Mori naredil nekaj zelo grdega in bi se izkazalo, da je on zelo slab človek, bom jaz še vedno trdil, da sem se od njega naučil najbolj pomembne stvari. 

Tudi meni je šel Smiljan Mori zelo na živce

Smiljana Morija sem prvič videl v živo leta 2008, ko sta skupaj z Alešem Liscem imela velik seminar v Hali Tivoli. Šel mi je tako zelo na živce, da sem po končanem seminarju hotel Alešu Liscu napisati e-mail, da si dela sramoto, da ima seminarje s takimi ljudmi. Na srečo tega maila nisem napisal. Namreč, Aleš Lisac je oseba, od katere sem se verjetno naučil največ. Z Alešem že skoraj 12 let uspešno poslovno sodelujeva in sva postala tudi dobra prijatelja. Če bi takrat Alešu napisal tisti mail, verjetno ne bi bilo tega sodelovanja in upam si trditi, da bi bila moja poslovna pot popolnoma drugačna. Namreč, prvič v življenju sem predaval na seminarju ravno za Aleša Lisca. Za to mu bom večno hvaležen. Več o mojem prvem predavanju si preberite tukaj.

Tole, kar bom v nadaljevanju zapisal, upam, da mi Aleš Lisac ne bo zameril. Kakor sem še napisal, sem se od njega naučil največ. Nisem pa se od njega naučil nekaterih zelo pomembnih stvari. Te pomembne stvari so postavljanje dovolj visokih cen za svoje storitve, kako se ceniti v poslovnem svetu in kako postati samozavestna oseba. Vse to pa me je naučil Smiljan Mori.

Smiljan Mori mi je šel malo manj na živce od trenutka, ko je na enem seminarju, kjer sva oba bila predavatelja, stopil do mene in me začel spraševati o mojem delu in me malo pohvalil. Pohvala človeka vedno razoroži. Od tega trenutka, ko je Smiljan Mori pristopil do mene, mi ni šel več na živce. Zanimivo, kako lahko človek spremeni mnenje o nekom v petih minutah.

Danes sem sicer prepričan, da je bil ta Smiljanov pristop načrtovan. Namreč, tega se je naučil iz knjig in seminarjev. Enkrat sem v eni zelo dobri knjigo Malcolma Gladwella prebral zgodbo, kako je neki politik svojega največjega sovražnika, tudi politika, spremenil v dobrega prijatelja. To mu je uspelo tako, da je tega sovražnika prosil, če bi mu posodil eno knjigo, ki jo je bilo zelo težko dobiti. Ta mu je knjigo posodil in tako sta kasneje postala prijatelja. Smiljan Mori je mene dobil na podobno ‘foro’.

Smiljan Mori me je prosil za uslugo

Konec leta 2015 je imela Dragica Korenjak, ki je ena od mojih najljubših predavateljic, v Mariboru brezplačen seminar. Seveda sem se takoj prijavil nanj. V povratnem mailu me je gospa Dragica prosila, če lahko še koga povabim na seminar. Povedala mi je tudi, da bo tistega, ki bo na seminar pripeljal največ ljudi, povabila na večerjo. Večerja z osebo, kot je gospa Dragica, se mi je zdela neprecenljive vrednosti. Koliko se na eni večerji lahko naučiš od take osebe! To je neprecenljivo.

Seveda sem na natečaju zmagal. Več kot pol udeležencev seminarja je prišlo z moje strani. Več o tem si lahko preberete na www.tomazgorec.si/pozitivne-misli.

Gospa Dragica mi je na seminarju naredila lepo presenečenje. Seminar je začela s tem, da je povedala, da je z moje strani prišlo na seminar kar 101 oseb. Poklicala me je na oder, mi dala besedo, me pohvalila …

Na tem seminarju je bil tudi Smiljan Mori in je verjetno videl v meni potencial za sodelovanje. Kmalu po seminarju me je poklical in me prosil, če bi lahko svoje sledilce povabil na en njegov brezplačen seminar. Seveda sem to brez težave naredil popolnoma brezplačno.

Na Smiljanov seminar je prišlo z moje strani okoli 160 udeležencev. Na svojem brezplačnem seminarju je Smiljan Mori prodajal svoj tridnevni vikend seminar. Cena vikend seminarja je bila okoli 1.500 evrov. Meni je bila ta cena nepredstavljivo visoka. Ljudje so se kljub temu prijavljali na ta seminar. Nisem mogel verjeti svojim očem. Jaz takrat nisem bil pripravljen plačati za seminar več kot 500 evrov v nobenem primeru.

Čez par dni me preseneti mail od Smiljana Morija, da se je na njegov vikend seminar prijavilo 12 oseb, ki so na brezplačni seminar prišli z moje strani. Napisal mi je, da mi bo za vsakega prijavljenega dal 20 odstotkov provizije in naj mu izstavim račun v višini okoli 3.600 evrov ter da imam tudi brezplačno udeležbo na seminarju.

Vikend seminar Smiljana Morija je bil eden od najboljših seminarjev, kar sem se jih kadarkoli udeležil. Ne morem povedati, koliko sem se naučil na tem seminarju. Koliko zanimivih ljudi sem spoznal. Takrat sem prvič pomislil, da bi bil tak seminar pripravljen plačati 1.500 evrov.

Edino kar je bilo slabega na tem seminarju, je bilo to, da smo prvi dan podaljšali za dve uri, drugi dan začeli eno uro prej in tudi podaljšali za skoraj dve uri in tudi zadnji dan podaljšali za dobre dve uri. Čeprav se iz tega razbere, da je imel Smiljan veliko željo, da nas nauči čim več, samo meni je bil tempo malo prehud. In tudi malo več časa bi si želel za druženje z drugimi udeleženci seminarja.

Spomnim se, kako smo zadnji dan imeli Smiljana že vsi poln ku***, ker je seminar podaljšal za dobri dve uri.  Mi smo bili že vsi utrujeni, on pa je še kar razlagal in imel polno energije. Spomnim se, da je naslednji dan moral biti že ob desetih dopoldan v Beogradu.

Mentor to millions je bil najboljši seminar, kar sem jih jaz obiskal

Seminar Mentor to millions je nato Smiljan Mori še štirikrat ponovil. Jaz sem bil edini, ki se je poleg Smiljana Morija udeležil vseh seminarjev Mentor to millions. Sam sem bil na naslednji štirih seminarjih gostujoč predavatelj. Kljub temu da sem predaval samo 2 uri, sem bil na seminarju vedno prisoten vse tri dni in se učil. Čeprav je bila vsebina vseh petih seminarjev podobna, sem se na vsakem seminarju veliko naučil. Namreč, vsak isti seminar, drugič dojemaš drugače. Sam sem tudi mnenja, da moraš res dobro knjigo prebrati vsaj dvakrat ali trikrat. Vsakič, ko ponovno bereš knjigo, od nje odneseš več. Včasih mi ni bilo jasno, zakaj ljudje vedno znova in znova berejo svete knjige, kot so Sveto pismo, Koran in ostale. Sedaj mi je to kristalno jasno.

Da ne omenjam, kakšno korist sem imel zato, ker sem na teh seminarjih spoznal veliko uspešnih in zanimivih ljudi.

Jaz in Aleš Lisac vedno na svoje seminarje nudiva garancijo na zadovoljstvo. Smiljan Mori jih za svoje seminarje ne daje. Bi se pa za njegov seminar jaz upal dati garancijo! Res!

Ne izgubljajte priložnosti zaradi svojega ega

Jaz sem skoraj prepričan, da če bi leta 2008 Alešu Liscu napisal mail, da mi gre Smiljan Mori na živce, bi s tem izgubil vsaj 100.000 evrov. A ni to neumno? Vsakemu človeku dajte priložnost, da ga dobro spoznate. Če že morate nekoga kritizirati, si prej vzemite čas, ga dobro spoznajte in ga potem kritizirajte. Vem, da je to težko. Tudi sam se včasih ne morem zadržati. Na primer kritiziral sem tisto umetnico, ki je dojila psa in je zato dobila Prešernovo nagrado. Sicer sem še vedno 99 % prepričan, da sem naredil prav, da sem jo kritiziral, ker ta umetnica je dobila naš davkoplačevalski denar. Ampak če bi to umetnico spoznal, se z njo eno uro pogovarjal, obstaja velika možnost, da bi spremenil svoje mnenje.

S tega področja naj vam povem še eno zanimivost. Odkar pišem blog in sem aktiven na družbenih omrežjih, dobim kar nekaj zelo nesramnih komentarjev. Sicer me to popolnoma nič ne moti. V tem celo uživam, ker vem, da se v nesramnosti skriva zavist, ki jo nekdo goji do mene. To, da mi je mar za negativne komentarje, me je naučil ravno Smiljan Mori. Veste, kaj pa je pri vsem tem najbolj zanimivo? Da me ti ljudje, ki so nesramni do mene, čez čas vabijo na kavico in sestanke. Tukaj imam tudi jaz problem s svojim egom in vse take kavice in sestanke zavrnem, čeprav to ni pametno. Nikoli ne veš, kakšno priložnost ti lahko ponudi nekdo na drugi strani.

Tale punca, ki jo opisujem na www.tomazgorec.si/zmerjala-me-je, me je na Facebooku zmerjala, da sem star, grd in obupan moški. Ko sem jo malo poguglal, sem ugotovil, da je punca brezposelna in se pritožuje, kako ne more dobiti službe. Pa ne bi bilo zanjo bolje, da bi me povabila na kavico in vprašala, če ji lahko ponudim službo, kot pa da piše take neumnosti na Facebooku. To, kar je ona o meni pisala na Facebooku, so njeni kriki na pomoč.

Čestitam, da ste prišli do konca. Bom zelo vesel, če boste v komentar napisali svoje mnenje o vsem tem, kar sem napisal v tem članku.

Dne 7.2.2023 sem na svojem Youtube kanalu objavil intervju s Smiljanom Morijem, k isi ga lahko pogledaš v videu spodaj.

Če vam je bil intervju všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih intervjujev in videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Ali se izplača obiskovati seminarje, na katerih predava Smiljan Mori?

Zagotovo! To lahko potrdim na osnovi lastnih izkušenj. Bil sem na več kot desetih njegovih seminarjih. Znanje, ki sem ga dobil, je neprecenljivo.

Koliko je star Smiljan Mori?

Star je 50 let. Rodil se je leta 1972.

Kje lahko spremljam Smiljana Morija?

Najbolj se ga izplača spremljati na Youtubu, kjer najdete veliko izobraževalnih videoposnetkov. Najdete ga tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kaj me je najbolj fasciniralo v zvezi z njim?

To, da ima zasebno knjižnico, v kateri ima več kot 10.000 knjig.

23 komentarjev

  1. Zelo zanimivo pisanje. Meni socer nikoli ni šel na živce, dialekt pa obožujem. Spremljam ga že vrsto let, naša znanka je delala zanj in same pohvale. Spremljam tudi njegovo osebno življenjsko zgodbo in ju oba z ženo občudujem.

  2. Lepo napisano, ob branju sem primerjal napisano z analizami karakterja zdravih in srečnih milijonarjev. Vsi ti imajo jasne moralne vrednote in skrbijo za zdravo dušo. Dojenje psa je prestop, ki škoduje duši ne glede na to kako to poimenujemo.
   Srečno novo leto.

 1. Super blog. Poučen. Ti da misliti. Posebej sem vesela, da ste zapisali še nadaljevanje bloga, kjer vas tista punca zmerja… Ampak saj smo nekako čutili, da vas ne bi, če bi bilo vse OK z njo. Nek človek, ki ima delo, je zadovoljen sam s sabo, itd. tega nima niti časa niti interesa početi.

  Sem pa tudi sama bila na enem vašem predavanju in mi je tudi bil zelo všeč. Nadaljujte s svojim delom. 😉

  1. Me zelo veseli, da vam je moj prispevek všeč. Če sem iskren sem kar malo ponosen na njega, ker je ta moja zgodba zanimiva in poučna. Nisem pa vedel ali bo ljudem všeč ali ne, zato sem zelo vesel vsakega komentarja, kot je vaš. Res hvala!

 2. Res se da od vsakega človeka učiti in ta prispevek to dobro predstavi. Se lahko kar vživim vanj, saj je tudi moj odnos do Smiljana Morija šel od skrajnega zgražanja do tega, da sedaj lahko rečem, jej tip obvlada.
  Nisem pa še imel z njim tako neposredne izkušnje kot vi.

 3. Zanimiv članek.
  Ne sodi človeka po izgledu , dokler ga osebno , pristno ne spoznaš.
  No pa saj si to sam ugotovil.

  Srečno v 2021 in čim več potovanj ti želim.

 4. Vau , lepo napisano in še jaz sem se nekaj naučila, v tej poplavi podatkov preberem tvoj blog z veseljem,

  lp Katarina

 5. Tomaž, odličen in zanimiv članek. Rada preberem kar napišeš. Vsak človek ima svojo značilnost in pri tebi se v pisanju izkaže iskrenost in preprost način izražanja. Ker v članku omenjaš tudi Aleša in Smiljana oba poznam in lahko rečem, da sta enkratni osebi vsak z svojo karizmo. Uspešna in samosvoja. Vsak se od ljudi lahko nauči tisto kar v danem trenutku potrebuje.
  Nadaljuj svojo pot tako v besedi kot v vsem kar te osrečuje.

 6. Pozdravljen Tomaž.
  Tudi jaz imam s Smiljanom podobno izkušnjo. Določene stvari in način na katerega se jih loteva, so mi še zdaj odbijajoče, po drugi strani pa ga izredno cenim in imam najverjetneje kupljene več kot polovico njegove literature in avdio programov. Prav tako sem na njegovih prvih predavanjih za širše občinstvo pred več kot 15.leti izvedel za osnovne principe NLP-ja, ki mi je mnogo let kasneje, popolnoma spremenil pogled na svet, ki me obdaja.
  Med drugim sem se naučil sprejeti drugačnost, verjeti, da je v vsakem od nas kaj dobrega in koristnega, uporabiti to kar mi koristi in dovoliti ljudem, da izpojejo svoje življenje po njihovih notah in ne po naših. In ko začutiš potrebo, tudi odkrito, spoštljivo in argumentirano podati svoje nestrinjanje in drugačen pogled, kot si ti to naredil v tem članku. Hvala. Takšen feedback je zajtrk šampinov in Smiljan je živi dokaz za to :-)).
  Tebi in vsem tvojim sledilcem, prelepo 2021 in ogromno dobrih, odzivnih člankov in prispevkov v pisani, foto ali video obliki zapisa.

 7. Zanimiv prispevek.
  Mislim, da se lahko od ljudi, ki nam grejo na živce ogromno naučimo, saj nas lahko pri njih zbode ravno nekaj povezano z nami. Našimi strahovi, zamujenimi priložnostmi.

  Namesto celemu svetu povedati, da nam gre oseba na živce ter zapravljati energijo in čas s tem, se mi zdi bolje ugotavljati, zakaj je temu tako. Zakaj nam gre ta oseba na živce?

  Marsikdo mi gre na živce, in sprva sem mislil, da nisem tak, da si ne bi vzel časa in trošil energije za to, da bi pisal pisma in drugim razlagal, kako na živce mi gre ta oseba. Sedaj, če pomislim, koliko debat je šlo v to smer…. groza.

  Vesel, sem da si delil zgodbo, kako te je Smilijan sam kontaktiral glede plačila provizije. Malenkost so me zmotile natančne številke.
  Mogoče se tu skriva kakšen moj potencial…

 8. Super, poučen članek! Sama sem delovala v zavarovalništvu več kot 10 le in iz tega vidika poznam Smiljana. Sicer nisem nikoli delala v njegovi firmi, sem se pa ogromno naučila od njega. Spomnim pa se, da je mnogim šel in še gre na živce, ja res. Meni ravno ne, morda ker smo bili vsi iz “foha” in sem ga občudovala zaradi rezultatov. Vem pa da mi je pred leti bilo nerodno, danes mi več ne bi ilo, ko je objavil seminar in da še koga pripeljemo, povabim ene 3 kolegice, ki bi jim znanje utegnilo priti prav, ko o me vse “spljuvale”, kaj vidim, kaj mi je, kak je Smiljan,…Nobena ga še ni poslušala, vse o o njem “vedele” od drugih. Še danes poslušam njegove You Tube posetke, zanimivo m ga je celo poslušat v hrvaščini, sploh te , ki jih ima v Big U Academy.
  Skratka, ja, ljudje smo si različni in blagor nam Egom, ki pridemo do tega, da se kaj naučimo od drugih Egov 😉 ..
  Hvala za zapis, sem ga z zanimanjem prebrala do konca!

 9. Lep pozdrav Tomaž ! Tvoje objave spremljam že del časa, nekaj let.. Tudi Smiljana poznam še iz časa, ko sem preko njegove agencije sklepal zavarovanja za Merkur zavarovalnico. Prav imaš nikoli ne sodi človeka na prvi pogled in vtis ,stopi na žogo in si oglej kje je gol in šele nato streljaj. Stopi v njegove čevlje in hodi. Ljudje zavidajo uspešnim, Uspel je zato ,ker je takšen ,kot je . Ti si uspel pa na drug način in drug pristop. Videl sem zadnjič v tvojem video- seminarju o sreči ,tudi od Šinigoja si se nekaj naučil. Zaznal sem v tvojem predavanju ,kar nekaj njegovih značilnosti. Upam ,da vama je uspelo ,najdit sopotnico ki te bo spremljala tvojem življenju. HA ,HA .HA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja