Hrvaška bo letos ‘svinjsko’ draga! Ampak obstaja odlična alternativa, s katero boste prihranili veliko denarja!

Hrvaška bo letos dobesedno ‘svinjsko’ draga. Cene apartmajev so ponekod skočile v nebo. Še bolj so se dvignile cene gostinskih storitev. Te so v večini primerov tako zelo visoke, da si jih povprečen človek ne more privoščiti. Niti ni smiselno na tako neumen način zapravljati svojega težko prisluženega denarja. 

To, da je Hrvaška čudovita, moramo priznati! Ampak se vseeno izplača plačati tako visoko ceno, da bomo šli letos na počitnice na Hrvaško? Moj odgovor je ne, ker obstaja ena zelo dobra, rekel bi celo veliko boljša alternativa, ki vas bo stala vsaj polovico manj. 

Kljub temu, da mi je Hrvaška čudovita, nisem tja nikoli hodil meseca julija in avgusta. Takrat mi Hrvaška namreč ni čisto nič čudovita. Nepopisna gneča, vročina, prometni zastoji … Tako da nikoli nisem razumel ljudi, ki hodijo vsako leto prva dva tedna avgusta na Hrvaško, kljub temu da imajo takrat kolektivni dopust in ne morejo drugače. 

Kaj je odlična alternativa počitnicam na Hrvaškem?

Odgovor je Bosna in Hercegovina! Vem, kakšen bo vaš odgovor na to mojo trditev! ‘Ja, pa veš, otroci se radi kopajo v morju, Bosna in Hercegovina nima morja’ in tako naprej. 

Bosna in Hercegovina sicer ima morje, vendar tisto njihovo morje je po domače povedano pol k**** vredno. Tako da vas ne vabim na bosansko morje! Bosna ima številna jezera in reke, v katerih se je mogoče še boljše in bolj zanimivo kopati kot na morju. Berite dalje, ker vam bom v nadaljevanju naštel nekaj zelo lepih krajev za kopanje. 

Bosna in Hercegovina je dežela prijaznih ljudi, kjer boste v večini primerov sprejeti kot kralj. Bosanci so nad Slovenci navdušeni. Ne vem sicer točno, zakaj, ampak tako je. To res lahko trdim, ker sem Bosno in Hercegovino obiskal že več kot 70-krat in lahko popolnoma neskromno rečem, da jo poznam zelo dobro. Ne samo znamenitosti, ampak tudi kulturo in navade ljudi. 

Cene v Bosni in Hercegovin

Za nastanitve boste v Bosni in Hercegovini plačali vsaj pol manj kot na Hrvaškem. 

Za primer si poglejte tale apartma na www.booking.com/hotel/ba/apartment-sajra.en-gb.html?aid=1845696 v kraju Kulen Vakuf ob reki Uni. Cena najema apartmaja za dva odrasla in dva otroka je v začetku avgusta 54 evrov na noč. Možno je sicer, da vam bo Booking pokazal malce višjo ceno. Jaz imam tam zaradi zelo velikega števila rezervacij nek popust. 

V tem apartmaju sem že večkrat bival in mi je super. Nazadnje lansko poletje, ko sem na potovanje v Bosno peljal mamo in dva nečaka. Kako smo se imeli, si lahko pogledate na videoposnetku na https://youtu.be/I5zkPSL1XNc

Cena namestitve tik ob čudovitem Ramskem jezeru v hotelu, ki ga najdete na www.booking.com/hotel/ba/caffe-restaurant-pansion-camp-mediteran.en-gb.html?aid=1845696, je v mesecu avgustu za 2 odrasli osebi in dva otroka samo 65 evrov na dan, s tem da je v ceno vračunan zajtrk za vse štiri osebe. 

Cene hrane v Bosni in Hercegovini so približno pol nižje kot pri nas. Cene se med seboj tudi precej razlikujejo. V Sarajevu in Mostarju so cene že kar blizu cenam v Sloveniji. 

Občutno nižje cene so na področju Republike Srpske, kjer se da dobiti čevapčiče v lepinji tudi zgolj za 3 evre. 

Kam se vam izplača iti v Bosno in Hercegovino v mesecu juliju ali avgustu?

Če boste šli za letne počitnice v Bosno in Hercegovino, vam toplo priporočam, da ne greste samo na en kraj. Bosna in Hercegovina ima namreč toliko lepih krajev, da bi bil greh biti samo na enem mestu.

Kulen Vakuf ob reki Uni

Prva zanimiva točka je Kulen Vakuf. To je majhno mesto ob reki Uni, ki sem ga jaz popolnoma vzljubil. Skoraj vsako leto ga obiščem. Več o tem kraju si preberite v mojem članku na www.tomazgorec.si/kulen-vakuf

V samem Kulen Vakufu in tudi okolici je veliko možnosti za kopanje v prijetno hladni reki Uni. Ker je tu reka Una relativno hladna, vendar kljub temu čisto primerna za kopanje, v Kulen Vakufu tudi poleti ni neke neznosne vročine. Reka namreč lepo hladi ozračje. 

Mesto Jajce

Mesto Jajce ima dve zelo zanimivi kopališči. Prvo je pri mlinčkih na Plivskem jezeru, drugo pa pri jezu elektrarne malo nižje. 

Da si boste vse skupaj malo bolje predstavljali, vam predlagam, da si pogledate spodnji videoposnetek, kjer boste videli obe kopališči ter tudi Kulen Vakuf s Štrbačkim bukom in Janjske otoke. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Če ste si pogledali video, sem prepričan, da so vam bili Janjski otoki všeč. Tukaj je res lepo, vendar za kopanje ni ravno najbolj primerno, ker temperatura vode le poredko preseže 15 stopinj Celzija. Jih je pa zagotovo zanimivo obiskati. 

Čudovito in posebno Ramsko jezro

Ramsko jezero je še en kraj v Bosni in Hercegovini, v katerega sem zaljubljen in kamor se vedno rad vračam. Kako lepo je tukaj, si poglejte na videoposnetku in opisu na www.tomazgorec.si/ramsko-jezero

Za prenočitev na Ramskem jezeru priporočam nastanitev, ki si jo lahko pogledate tukaj. Je na odlični lokaciji tik ob jezeru. 

Gorska vasica Lukomir

Lukomir je čudovita gorska vasica, ki leži na nadmorski višini 1.500 metrov. Tukaj se sicer ne boste mogli kopati, ker ni jezer ali reke. Je pa poleti tu zelo prijetno preživeti kakšen dan, saj je prijetno hladno in res čudovito. Kako zelo čudovito je, si poglejte na videoposnetku, slikah in opisu na www.tomazgorec.si/lukomir

Sutjeska in Zelengora

Sutjesko in Zelengoro sem prvič zares obiskal poleti leta 2021 in ostal popolnoma brez besed. Ker mi je bilo tam tako zelo všeč, načrtujem, da se letos poleti spet vrnem. 

Zelengora je tako čudovita, da vam ne morem povedati. Čudovito je Orlovačko jezero, v katerem se lahko kopaš. Kakor sem videl, lahko tudi brez težav kampiraš. 

Sam imam letos na Zelengori namen kampirati na divje za dan ali dva. Našel si bom kotiček čisto zase, kjer kilometre okoli ne bo žive duše. Želim si kampirati čim bližje Štrinskemu jezeru, ki je zelo lepo.

Na tem področju je tudi najvišja gora v Bosni in Hercegovini, ki se imenuje Maglić. Kako sva jo s sopotnikom osvojila in kako lepo je tukaj, si poglejte spodaj. 

Če imate vsaj malo veselja do planinarjenja, vam tukaj zagotovo ne bo dolgčas. 

Prokoško jezero

Še en biser Bosne in Hercegovine je zagotovo Prokoško jezero. To je gorsko jezero, ki leži na višini 1.636 metrov.

Ta lep kraj sem sicer obiskal samo enkrat za eno uro, tako da sem na hitro videl, kako lep je. Drugače pa je tudi ta kraj na ožjem spisku, da ga enkrat obiščem za par dni in ga podrobno raziščem. Nudi veliko možnosti za planinarjenje, tako da imaš nekaj dni res veliko za početi. 

Julija in avgusta ne hodite v Hercegovino, kjer je prevroče

Hercegovina je biser, ampak mi niti na misel ne pade, da bi ga obiskal julija ali avgusta, ker je tam takrat čisto preveč vroče. Enkrat sem bil avgusta v Mostarju in to je bilo zagotovo zadnjič. 

Preberite si moj članek o Mostarju na www.tomazgorec.si/mostar in Trebinju na www.tomazgorec.si/trebinje. Kakor vidite, so to čudoviti kraji, vendar po mojem mnenju niso primerni za obisk julija in avgusta. 

Kje najti več informacij o Bosni in Hercegovini?

Kot sem že omenil na začetku članka, sem Bosno in Hercegovino obiskal več kot 70-krat in jo poznam odlično. Na mojem blogu najdete veliko člankov o Bosni in Hercegovini. Najbolj znane znamenitosti najdete na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina.

Napisal sem tudi tri- in desetdnevni načrt potovanja po Bosni in Hercegovini. Prvega si lahko preberete na www.tomazgorec.si/bosna-hercegovina-potovanje, za 10 dni pa vam je na voljo www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina-10-dni.

Kako je videti Bosna in Hercegovina v živo, pa si boste najlažje predstavljali, če si pogledate moje videoposnetke, ki jih najdete tukaj

Če so vam moji videoposnetki všeč, bom zelo vesel, če se naročite na moj Youtube kanal. Za vas je to popolnoma brezplačno, meni pa to pomeni veliko podporo pri mojem delu. 

 

2 komentarja

  1. Bila z ženo za vikend v Bosni. Zelo zanimivo, predvsem omenjeni Lukomir. Z ženo sva tudi obiskala hotel Jet Set na Palaha, katerega sem videl pri vas. Tudi zelo pohvalno tako bivanje kot tudi hrana. Hvala za idejo Tomaž.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja