Svinjak – znamenita špičasta gora nad Bovško dolino

Gore so res moja strast. Rada jih obiskujem. Čudoviti razgledi so pa tisto, kar me žene na vrh. Čudovite razglede lahko opazujete z marsikaterega vrha. Tokrat pa bom govorila o gori Svinjak. Vsi ste ta vrh že videli, ker je najlepši razgled na njega iz Bovca. Tam ga vidite kot eno špičasto goro, ki se dviga na dolino Soče. Iz drugih koncev Svinjak nima oblike špičaste gore, ampak izgleda samo kot en normalen vrh. Gor pa vodi samo ena pot, iz Kal Koritnice. Pot je dolga nekje 3 ure in pol. Med potjo pa ni nobene koče, prav tako pa nobenega izvira vode. Zato poskrbite za vodo in hrano.

Svinjak je visok 1653 metrov. Na vrhu se nahaja vpisna knjiga, mali Aljažev stolp in pa prelepi razgledi. Ko ga boste opazovali iz Bovca, vam bo izgledal kot res strm vrh, med samo potjo iz Kal Koritnice in do vrha pa boste mogli premagati 1193 metrov višinske razlike. Na pot se zato opravite kondicijsko pripravljeni, z nahrbtnikom polne vode in nekaj hrane. Ne pozabite pa seveda na pohodne čevlje. Ko sem se sama podala na vrh Svinjaka sem imela le 8 let. Če se odpravljate tja poleti, se na pot odpravite dovolj zgodaj, da boste imeli čim manj sonca, ko boste hodili na vrh. Tako boste vrh veliko lažje osvojili in tudi hitreje. Boljše je, da vas vročina spremlja dol, kot pa gor.

Kako do izhodišča?

Iz Bovca se peljete proti Trenti, ali pa obratno. Tam boste zagledali vas Kal Koritnica. Vasi ne boste zgrešili, saj je lepo označena. V vasi je nekaj parkirišč, kjer lahko parkirate. Vsa parkirišča so brezplačna. So pa vsa na soncu, tako da ne pričakujte nobene sence.

Opis poti

V vasi boste opazili table, ki vas bodo usmerile za Svinjak. Najprej boste šli po cesti, ki se vzpenja skozi vas Kal Koritnica. Kar hitro boste lahko na desni opazili pešpot, kamor morate vi iti. Pot bo šla najprej skozi gozd. Tukaj bo kar nekaj vzponov, ki vas bodo vodili vse do grebena Svinjaka. Ko bomo enkrat prišli na greben Svinjaka pa se gozd konča. Pot se bo nekaj časa vzpenjala in poteka po soncu. In po dveh urah hoje boste tudi prišli do območja, kjer je divjal požar. Še danes se sledovi le tega vidijo, takoj boste tudi sami vedeli, da se nahajate na tem pobočju Svinjaka. Požar je bil tukaj leta 2006 in gasilci so se res trudili, da ga pogasijo. Območje si do danes še ni opomoglo in nihče ne ve, če se sploh kdaj bo.

Od tukaj dalje le sledite oznakam in poti, ki vas bo s časoma pripeljala tudi na vrh Svinjaka. Pot se tukaj kar vzpenja. Na vrhu imate potem veliko prostora za počivanje. Prav tako pa je na vrhu že prej omenjeni majhen Aljažev stolp. Ta je res simpatičen. Na vrhu se lahko vpišete tudi v vpisno knjigo. Samo odpočijte se in se nadihajte tega gorskega zraka. Prav tako se kar naužijte razgledov, ki vam jih vrh Svinjaka nudi.

Kaj si še ogledati?

Svinjak se nahaja v dolini reke Soče. Če ostanete v teh krajih več dni boste si imeli kaj za začeti. Sama destinacija nudi vse od pohodništva, plavanja in tudi do kakšnih adrenalinskih športov. Tako vam na primer priporočam obisk Velikih korit Soče. Prav tako je lep izvir Soče. Prav tako je tukaj v okolici veliko drugih lepih vrhov, kot so Rombon, Mangart, Krn in veliko drugih. Ne daleč stran od Svinjaka se nahaja tudi Šunikov vodni gaj, ki vas bo očaral s čudovitimi tolmuni, slapovi in barvo vode, ki je zelena. V okolici je še veliko več, kar se zagotovo splača ogledati. Zato vam priporočam, da tukaj ostanete kar nekaj dni. Tudi dopust v teh krajih je lahko čudovit. Imate kar nekaj vojaških rovov, ki si jih lahko oglejte. V teh krajih je nekoč potekala znamenita Soška fronta. Zelo zanimivo je tako imenovano Čelo, kjer imate veliko rovov in vsega ostalega. To bo zanimivo za odrasle in tudi za otroke, ki bodo rove z veseljem raziskovali. Meni je še danes nekaj takega zanimivo, in tudi kot otrok sem imela to rada. Zato to tudi priporočam.

Pot do Svinjaka se mogoče res ne zdi dolga, ampak ker veliko poti ni v senci, se vam pot lahko vleče. Zaradi sonca pa ne pozabite na ustrezno zaščito in pa dovolj tekočine. Kot sem že prej omenila med potjo ni nobenega izvira, da bi si lahko vodo napolnili. Prav tako pa ni nobene koče, kjer bi lahko kaj pojedli. Zato ne pozabite tudi na hrano, ker boste zaradi poti lahko lačni. Iz vrha je razgled na okoliške hribe v Julijskih Alpah. Prav tako je razgled na dolino Soče.

Ali je vzpon na Svinjak primeren za vsakogar?

Svinjak lahko osvojite čisto vsi, tudi otroci. Pot je primerna tudi za hišne ljubljenčke, če jih imate. Bo pa potrebne nekaj kondicije, zato se na vrh odpravite le v dobri pripravljenosti. Je le za prehoditi več kot 1000 metrov višinske razlike, kar se mogoče ne sliši malo, ampak ko hodite pa opazite tudi to. Med potjo je veliko enih strmih vzponov.

Kako dolga je pot do vrha?

Do vrha boste hodili nekje 3 ure in pol. Odvisno je od vaše kondicije in pa od tega koliko krat se boste med potjo ustavljali. Med vročino boste na vrh zagotovo hodili veliko dlje, kot pa ko ne bo vroče.

Kje je izhodišče za začetek poti?

Edino izhodišče za Svinjak je v vasi Kal Koritnica. Tam imate nekaj brezplačnih parkirnih mest, kjer lahko parkirate. Izogibajte se parkiranju na dvoriščih domačinov, razen če se s njimi zmenite drugače.

Kdaj je primeren čas za obisk?

Najbolj vam priporočam, da se na Svinjak vzpnete spomladi ali jeseni, ko se ni tako vroče. Če boste na vrh odšli poleti pa ne pozabite na primerno zaščito pred soncem. Kakšna kapa in pa sončna krema vam bosta pot le olajšale. Pozimi pa pazite. Najboljše, da se vzpona pozimi čim bolj izogibate, če nimate izkušenj s plezanjem pozimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja