Koronavirus v Sloveniji: lep pozdrav iz karantene

Koronavirus v Sloveniji

Koronavirus v Sloveniji me je, tako kot mnoge druge ljudi, prisilil, da grem v karanteno. Mogoče je meni biti v karanteni malo težje kot komu drugemu. V karanteni sem namreč popolnoma sam. Verjetno je tistemu, ki je v karanteni s svojim partnerjem, vseeno malo lažje kot meni. Mogoče pa tudi ne. Če se z nekom namreč ne razumeš najbolje, je verjetno bolje biti v karanteni popolnoma sam.

Ampak nič na jamram! Čas si krajšam z delom in zato mineva zelo hitro. Danes mineva en teden, odkar sem v karanteni, občutek pa imam, da sem v karanteni največ tri ali štiri dni. Se pa zavedam, da dlje, kot bom v karanteni, bolj počasi bo mineval čas.

V karanteno sem šel prostovoljno, ker sem se pred enim tednom vrnil s potovanja po Indoneziji. S potovanja sem se za radi koronavirusa vrnil predčasno. Več o tem si lahko preberete v mojem prispevku z naslovom Koronavirus v Sloveniji mi je predčasno zaključil potovanje po Indoneziji.

V karanteno sem šel predvsem zaradi tega, da ne okužim še koga drugega, če bi bil slučajno sam okužen s koronavirusom. Zdaj, ko vidim, da je stanje smrtno resno, sem v karanteni tudi zaradi svojega zdravja.

Včeraj sem po šestih dneh karantene prvič zapustil stanovanje. Šel sem malo v naravo, ker bi v nasprotnem primeru lahko zbolel zaradi tega, ker sem ves čas zaprt med štirimi stenami.

Ker je koronavirus v Sloveniji smrtno resna stvar, sem se prej pozanimal, ali lahko zapustim stanovanje ali ne. Najprej sem na Facebooku našel eno zdravstveno delavko, ki se je tudi malo pojavljala po medijih, jo na Facebooku zaprosil za prijateljstvo, ji opisal moj primer in jo vprašal, če se lahko sam z avtom odpeljem nekam v naravo, kjer ne bo ljudi ali pa jih bo zelo malo. Gospa mi je odgovorila, da je, v kolikor nimam simptomov koronavirusa, priporočljivo, da grem v naravo. Še zlasti zaradi vitamina D.

Ampak, ker je situacija res resna in ne bi želel, da me kdo obdolži, da sem v teh resnih časih ravnal neodgovorno, sem si rekel, da moram za mnenje vprašati še koga drugega, da bo vse bolj zagotovo.

Odločil sem se, da prek elektronske pošte pišem na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Poslal sem jim spodnji dopis.

Spoštovani,

prosil bi vas za eno kratko informacijo, ki je ne najdem na vaši spletni strani, kljub temu da sem prebral vse o koronavirusu.

Pred tremi dnevi sem se vrnil s potovanja po Indoneziji. Drugače živim pri starših, vendar nisem šel nič do staršev (da jih slučajno ne bi okužil), ampak sem šel direktno v sestrino stanovanje, ki je prazno.

Do sedaj nisem imel v Sloveniji stika z nobeno osebo. Niti v trgovino si ne upam iti, ker ne želim biti odgovoren za to, da bi koga okužil. Za neke nujne stvari sem prosil prijateljico, da mi jih kupi, ko bo šla kaj zase v trgovino in mi jih pusti pred vrati.

Se mi pa poraja vprašanje, če se lahko usedem v avto, se odpeljem nekam na samo v naravo in se tam malo sprehodim in malo tečem? Na vaši strani sem bral, da se priporoča telesna aktivnost.

Naj povem, da trenutno nimam popolnoma nobenih simptomov, ki bi kazali na koronavirus. Niti nimam nobenih drugih znakov kakšnega prehlada, gripe …

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Tomaž Gorec

Ker dva dni nisem dobil odgovora, sem se odločil, da jih pokličem. To, da nisem dobil odgovora po elektronski pošti, popolnoma razumem, vem namreč, da so zasuti z delom.

Mislil sem, da jih bom težko dobil na telefon, ker pač ljudje veliko kličejo, vendar ni bilo tako. Prijazno gospo doktorico sem dobil takoj. Moje prve besede so bile: “Dober dan, gospa, moje ime je Tomaž Gorec, vem, da imate veliko dela, zato bom čisto kratek.”

Na kratko sem ji razložil svojo situacijo. Njen odgovor je bil, naj grem čim prej na zrak in sonce. Na koncu se mi je še zahvalila za odgovorno ravnanje. Rekla je, da bi v Sloveniji imeli veliko manj težav s koronavirusom, če bi vsi ravnali tako odgovorno.

Glede na to, da imajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje te dni ogromno dela, sem pričakoval, da bom na drugi strani telefona dobil slabovoljno in tečno osebo. To bi tudi popolnoma razumel, saj tudi sem nisem dobrovoljen, ko imam kup problemov. Gospa, ki sem jo dobil na telefon, je bila izredno prijazna in popolnoma nič slabe volje. Njeno ime in priimek imam in bom na NIJZ napisal eno pohvala zanjo. Ne vem sicer, ali bi jo takoj ali pa bi jo šele, ko ta norišnica mine. Zdaj je mogoče nihče ne bo niti prebral in ne bo prišla do prave osebe.

Tisti, ki me malo bolje poznate, veste, da zelo rad pohvalim osebo, ki si to zasluži. O tem, kako nas nič ne stane, če nekoga pohvalimo in mu s tem polepšamo dan, sem pisal že pred šestimi leti. Članek si lahko preberete na www.tomazgorec.si/nic-nas-ne-stane-ce-nekoga-pohvalimo. S tem, ko nekoga pohvalimo, polepšamo dan tudi sebi!

Tisti dan, ko sem klical na NIJZ, sem zvečer dobil še njihov odgovor prek elektronske pošte, ki ga prilagam spodaj.

Spoštovani,

Kot veste, se epidemiološka situacija hitro spreminja, zato je samoizolacija dobrodošel preventivni ukrep. V tem primeru, ko nimate prisotnih znakov prehladnega obolenja ali simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom, je gibanje v naravi priporočljivo, seveda v skladu z upoštevanjem odredbe o omejenem gibanju in vzdrževanju razdalje z morebitnimi mimoidočimi.

Tudi v bodoče imam namen, da bom popolnoma osamljen. Ne bom imel nobenih stikov z ljudmi. Hvala bogu imam to možnost. Lahko delam od doma. Vse, kar rabim iz trgovine, mi prinese ena trgovka. Hvala, Borka! Vsa čast tistim, ki delajo. Razumem, da je tudi to potrebno, v nasprotnem primeru bi se svet ustavil in bi verjetno pomrli od lakote. Pa tudi gospodarstvo mora delati. Prepričan sem, da nas v prihodnosti čaka huda gospodarska kriza. Niti predstavljamo si ne, kako bo hudo!

Tisti, ki delajo v teh časih in so izpostavljeni okužbi, bi morali od države prejeti denarno nagrado. Ampak računati na državo je čista utopija. Glavno, da so si oni dvignili plače. Se opravičujem, saj si jih niso, samo v drug plačilni razred so se prestavili. Pa pustimo to, to je druga tema.

Ob tej priložnosti pozivam vse, ki imajo možnost, da se osamijo, da to storijo. Tako bodo veliko naredili zase in za družbo. Če se bomo tega dosledno držali, bo prej konec teh izrednih razmer in bomo lahko spet zaživeli normalno.

Kako se imam v karanteni

Kot sem že omenil, nič na jamram. Glede na to, da sem bil en mesec v Indoneziji in sem po predčasnem prihodu domov šel direktno v karanteno, malo pogrešam domače. Še posebej mamo in nečaka Janeza. Ampak glede na to, da se lahko slišimo in vidimo prek Vibra, bomo nekako zdržali.

Kar se tiče prehrane, ne morem reči, da jem zdravo in raznovrstno. Jem sicer enolično, vendar dobro. Skoraj vsak dan so na meniju jajca na oko z različnimi siri, ki so zelo okusna, vendar, če bo to trajalo še več kot en teden, se jih bom malo naveličal.

Drugače imam veliko domače vložene zelenjave, s katero me je založila sestra. Imam tudi par domačih klobas in konzerve. Čeprav se ‘konzerve’ sliši slabo, to niti ni tako slabo, ker so take, ki jih imam rad. Le bojim se, da se jih bom počasi naveličal.

Imam tudi cel kup makaronov in domačo zelenjavno mezgo. Tega se mi še ni ljubilo delati, si pa bom naredil v naslednjih dneh, ker mi vsega počasi zmanjkuje.

Moja zlata mama je zame spekla potico in mi poslala krofe, ki jih je za zlatega sina že za pusta dala v zamrzovalno skrinjo. Kaj bi jaz brez mame!

Drugače si čas v karanteni krajšam z delom. Delam vsaj 14 ur na dan. Čisto nič mi ni težko. To, kar delam, delam z veseljem. Predvsem veliko pišem. Za tiste, ki vas zanima SEO optimizacija, naj povem, da sem dva dni nazaj napisal e-knjigo z naslovom 6 SEO nasvetov za 2020. E-knjiga je brezplačna in jo lahko dobi vsak. Samo na moj mail tomaz@gorec.si mi pišite in jo dobite.

Ravno sedaj končujem še eno zanimivo e-knjigo. Ko končam to, se lotim pisanja prispevkov za moj blog. Kar nekaj jim imam za napisati.

Drugače je pisanje super zadeva. Razmišljate, da bi tudi vi kaj napisali? Zagotovo ne bo nikoli bolj primeren čas za pisanje, kot je ravno sedaj.

Koliko časa bo koronavirus v Sloveniji še povzročal tako izredno stanje?

Bojim se, da tega še ne bo tako hitro konec. Kaj menite vi? Vaše mnenje napišite v komentar tega prispevka.

Za konec vam želim, da se imate čim bolje v samoizolaciji in da tole čim prej mine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja