Na potovanje s turistično agencijo ali v lastni režiji?

Ste se kdaj vprašali, ali se bolj izplača na potovanje odpraviti v lastni režiji ali s turistično agencijo?

V preteklosti si tega vprašanja nisem zastavljal, saj sem bil prepričan, da mi nobena turistična agencija ne more organizirati potovanja tako zelo dobro, kot si ga lahko sam. Na koncu se je izkazalo, da je bila to napačna domneva. Ljudje pač radi mislimo, da smo najbolj pametni na tem svetu.

Tako potovanja v lastni režiji kot tudi potovanja s turistično agencijo imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti. V nadaljevanju bom na osnovi lastnih izkušenj poizkušal čim bolj realno opredeliti svoja stališča do te teme, ki je v resnici veliko bolj daljnosežna, kot se zdi na prvi pogled.  

Moje prvo resno potovanje na drug konec sveta je bilo potovanje v Venezuelo. Na potovanje sva se odpravila skupaj z bratom, in sicer v lastni režiji. Mislim, da takrat še nobena turistična agencija ni ponujala potovanja v Venezuelo.

Kasneje sem z bratom in ostalimi sopotniki opravil še nekaj daljših potovanj na druge kontinente. Poleg Venezuele sem v lastni režiji in skupaj s sopotniki obiskal še Ekvador, Peru, Indonezijo, Tanzanijo, Indijo, Pakistan, ZDA, Mehiko, Turčijo in Maroko.

Pred slabim desetletjem sva se s prijateljem pogovarjala, da bi skupaj odpotovala na Filipine. Bila sva že skoraj dogovorjena, ko mi je kakšen mesec pred odhodom odpovedal, ker naj bi mu zmanjkalo denarja. Glede na to, da sem bil na potovanje že pripravljen, sem si rekel, da nekam pač moram iti. Iskal sem novega sopotnika, vendar ga nisem našel. Da bi šel takrat sam na potovanje, mi ni prišlo niti na misel. Takrat sem bil namreč prepričan, da sami potujejo samo ‘čudaki’ in da bi me samega na potovanju od dolgčasa pobralo.

Ker sopotnika nisem našel, sem se odločil, da grem na potovanje s popotniško turistično agencijo. Odločil sem se, da grem v Gvatemalo in Belize.

Preden smo odšli na pot, smo imeli udeleženci potovanja skupno srečanje, ki pa se ga je udeležila samo polovica udeležencev. Na osnovi tega sestanka si nisem mogel niti približno predstavljati, kakšne sopotnike bom imel. Bal sem se, da bodo v skupini sami čudaki, težaki in posebneži. Hvala bogu se je izkazalo, da so bili sopotniki tako super, da ne morem povedati. Nekaj malega sem o tem napisal na www.tomazgorec.si/belize-gvatemala.

Potovanje v Gvatemalo in Belize se je izkazalo za tako dobro, da si boljšega ne znam predstavljati. Imel sem super družbo, s katero ni bilo nikoli dolgčas. Poleg tega sem tudi ugotovil, da sem videl veliko več zanimivih stvari, kot bi jih videl, če bi šel v lastni režiji. Prav tako je bilo potovanje udobnejše, kot bi bilo, če bi šel v lastni režiji.

Kljub dobri izkušnji s turistično agencijo sem potem šest let potoval v lastni režiji.

Leta 2018 sem po spletu naključja spoznal fotografa Matjaža Intiharja, ki se poleg fotografije ukvarja tudi z organizacijo potovanj. Matjaž me je nekoč čisto nevsiljivo vprašal, če bi šel z njim na potovanje v Oman. To je pomenilo, da grem tja kot udeleženec njegove skupine. Odločil sem se, da grem, ker sem vedel, da je to organizirano potovanje tudi velika priložnost, da se kaj naučim o fotografiji, saj je Matjaž vrhunski fotograf. Poleg njega je bilo v skupini še kar nekaj zelo dobrih fotografov.

Tudi potovanje v Oman s turistično agencijo se je izkazalo za zelo dobro potezo. Videli smo ogromno zanimivih stvari, veliko sem se naučil, kar se tiče fotografije, in spoznal nekaj čudovitih ljudi, s katerimi sem še danes v stiku.

Prednosti potovanja v lastni režiji

Če potujete v lastni režiji, imate popolno svobodo. Če vam kakšen kraj še posebej ustreza, lahko tam brez težav ostanete kakšen dan dlje. Nihče vam ne določa, kdaj boste morali zjutraj kreniti na pot. Na ogledih znamenitosti vam nihče ne določa, koliko časa boste preživeli na kakšni točki. 

V primeru, da skupaj potujete tri osebe ali več, bo potovanje zagotovo cenejše, kot bi bilo v primeru, če bi se na potovanje odpravili s turistično agencijo. Verjetno boste tudi ceneje prišli skozi, če bosta potovala dva. Če načrtujete samostojno potovanje, se zna zgoditi, da bo potovanje dražje, kot bi sicer bilo s turistično agencijo. To je odvisno od destinacije in vašega načina potovanja.

Če sami organizirate celotno potovanje, se zagotovo veliko naučite. Zagotovo zaradi potovanj v lastni režiji postanete bolj iznajdljiva in tudi bolj samozavestna oseba. Potovanja v lastni režiji, vas marsičesa naučijo.

Slabosti potovanja v lastni režiji

V primeru, da se na potovanje odpravite v lastni režiji, boste v istem času zagotovo videli manj. Običajno veliko manj. Če vas vodi nekdo, ki je določene kraje obiskal že več kot desetkrat, se na teh krajih znajde veliko bolje kot vi, ki niste na tem kraju bili še nikoli. Kljub temu, da prej preberete vse informacije na internetu.

Meni osebno se je na potovanjih v lastni režiji že dostikrat naredilo, da v nekem kraju, ki sem bil, nisem šel pogledati neke zelo zanimive znamenitost. Ker pač nisem vedel za njo. Poleg tega na potovanjih v lastni režiji tudi izgubljam čas z iskanjem nekih stvari.

Sam sem v Bosno in Hercegovino peljal na izlet že veliko prijateljev in znancem. Dobro leto nazaj sem na potovanje v Bosno in Hercegovino peljal sodelavce. Sodelavci so bili navdušeni, da smo v toliko kratkem času, toliko videli. To je bilo zato, ker sem v Bosni in Hercegovini bil že več kot 50 krat in res poznam skoraj vsak kraj, kot svoj žep. Ko smo prišli v Sarajevo, mi je sodelavec rekel, da on bi parkirno mesto iskal vsaj eno uro, jaz sem ga pa našel v dveh minutah. No, jaz ga nisem niti iskal, ker sem točno vedel, kam iti parkirati. Namreč, tam vedno parkiram že več kot 15 let.

Za potovanje v lastni režiji boste veliko časa porabili za planiranje. Namreč veliko boste morali prebrati in raziskati. Planiranje potovanja je nekaterim tudi neke vrste hobi. Tudi meni je včasih bil, vendar sedaj, ko sem bolj na tesnem s časom, raje vidim, če vse skupaj naštudira nekdo drug in to potem meni pove. Jaz pa s tem prihranim dan ali dva, ki jih lahko izkoristim za daljše potovanje.

Prednosti potovanja s turistično agencijo

Dve največji prednosti potovanja s turistično agencijo sta, da vidiš občutno več stvari v enakem času in da je za na splošno vse veliko bolj enostavno. Ko greš na potovanje s turistično agencijo, daš možgane na pašo in maksimalno uživaš v potovanju brez nekih večjih obveznosti. 

Potovanje s turistično agencijo je tudi bistveno manj naporno kot v lastni režiji. Če se spomnim mojega potovanja s turistično agencijo po Omanu, so nas vedno zjutraj pred hotelom čakali avtomobili in si svoje stvari preprosto naložil v avto in se odpeljal na drug kraj. Ko sem se včeraj odpravil iz Aswana v Hurgado, sem moral najprej prepešačiti slab kilometer s 30 kilogramov prtljage, potem sem moral s čolnom prečkati reko Nil, nato najti taksi, da me je peljal na avtobusno postajo. Na avtobusno postajo sem za vsak slučaj prišel več kot eno uro prej, namreč, nikoli ne veš, kaj pride vmes. Potem sem se z avtobusom, ki je ustavljal v vsaki vasi, vozil 12 ur. Ko sem prišel v Hurgado, sem se spet moral pogajati s taksijem, da me je odpeljal v hotel. Če bi šel z agencijo, bi me pred nastanitvijo v Aswanu čakal minibus in me odpeljal direktno pred hotel v Hurgadi. Celotna pot bi trajala 6 ur in ne 15, kot je moja.

Potovanja v lastni režiji so naporna, o čemer se lahko priča spodnji video posnetek.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Prednost potovanja s turistično agencijo je tudi ta, da spoznate nove ljudi. Ljudje, ki potujejo, so običajno zanimivi ljudje, ki se jih izplača spoznati. Mogoče boste spoznali osebo, ki vam bo enkrat v prihodnosti ponudila službo, poslovno priložnost, ali pa boste z njo postali dobri prijatelji. Če ste samski, boste mogoče spoznali bodočega partnerja. Na potovanja hodi veliko samskih oseb, še posebej punc. Ko sem bil s turistično agencijo na potovanju v Gvatemali in Belizeju, nas je bilo več kot polovica samskih.

Če je dobra družba, je lahko potovanje s turistično agencijo tudi zelo zabavno. Tako je bilo v Gvatemali in Belizeju. Pravijo, da je bilo zelo zabavno in veselo tudi na potovanju v Omanu, ampak jaz tega nisem bil deležen, ker sem bil nad Omanom tako zelo navdušen in si nisem hotel pokvariti raziskovanja s tem, da bi bil na ogledih utrujen in imel mačka od alkohola. Mislim, da sem bil edini čudak v skupini, ki se ni udeleževal večernih zabav. Malo tudi zato, ker vem, da če začnem piti, ne morem nehati in potem nisem bolan samo naslednji dan, ampak dva dni.  

Potovanje s turistično agencijo je v nekaterih primerih ceneje. Tole moje potovanje po Egiptu, kjer se še vedno nahajam, bi bilo kar občutno ceneje, če bi šel s turistično agencijo. Poleg tega bi videl veliko več, kot sem.

To, da je ceneje potovati s turistično agencijo, seveda na velja v vseh primerih. To je tudi odvisno od destinacije in turistične agencije.

Na potovanje v lastni režiji ali z agencijo?

Moj odgovor na zgornje vprašanje je: oboje. Sam mislim v prihodnosti potovati tako s turističnim agencijam kot tudi v lastni režiji. Kdaj izbrati eno ali drugo, je odvisno od destinacije, takratnega počutja in tudi ponudbe turistične agencije.

Kakšnega načina potovanja se poslužujete vi? Zakaj? Če boste svoj odgovor napisali v komentar tega prispevka, vam bom zelo hvaležen.

1 komentar

  1. Midva sva že malo v letih,zato najraje potujeva z agencijami.Največji problem je neznanje tujih jezikov.
    Največkrat greva v Grčijo.Pred odhodom malo pobrskam kaj je tam zanimivega.Ponavadi greva na kakšen organiziran ogled,potem pa rentava avto in še sama malo “raziskujeva”,saj sovražim cvrtje na plaži.Zelo bom hvaležen za kakšen nasvet.
    Lep pozdrav.
    Bruno

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja