Bela Krajina je destinacija, ki se jo zelo izplača obiskati

Belo Krajino sem običajno obiskal le takrat, ko sem šel preko Vinice na Hrvaško obalo. Včasih sem šel tudi na enodnevno kopanje na Kolpo. Običajno v Podzemelj, ker drugih krajev nisem poznal.

Da Bela Krajina nudi številne znamenitosti in je zelo lepa, vem že dolgo časa, ampak, si nekako nisem za njo vzel časa. Razen za izvir reke Krupe, katerega sem večkrat obiskal, ko sem šel na Hrvaško in bil nad njim navdušen. Nad njim sem navdušen še danes in mi je ena od najlepših naravnih znamenitosti v Beli Krajini.

Letos sem si za Belo Krajino vzel več časa in odkril cel kup lepih in zanimivih krajev. Kaj se vam izplača obiskati v Beli Krajini, si preberite v nadaljevanju članka.

Naravne znamenitosti, ki jih nudi Bela Krajina

Soteska Divji potok

Če se boste v Belo Krajino odpravili iz Ljubljane, oziroma skoraj celotne zahodne Slovenije, boste imeli najkrajšo pot po avtocesti do Ivančne Gorice, kjer zapustite avtocesto in nadaljujete pot do Žužemberka in naprej proti Semiču.

Deset kilometrov pred Semičem, se nahaja vas Črmošnjice, ki je izhodišče za ogled soteske Divji potok. Meni, je bila soteska zelo všeč in vam toplo priporočam, da jo obiščete. Za več informacij o soteski Divji potok, kliknite www.tomazgorec.si/divji-potok, kjer najdete podroben opis, slike in video posnetek.

Krajinski park Lahinja

Belokranjci pravijo, da je reka Lahinja srce Bele Krajine. Obiskovalci, vsi zmotno mislimo, da je reka Kolpa tista, po kateri je znana Bela Krajina, vendar ni tako. Kolpa je samo mejna reka, ki začne in zaključuje svojo pot na Hrvaškem. Reka Lahinja, pa začne in tudi konča svojo pot v Beli Krajini.

Na področju reke Lahinje, se razprostira 259 hektarjev velik Krajinski park Lahinja, ki ga zelo priporočam za ogled. Krajinski park Lahinja, si lahko ogledate sami, peš ali s kolesom, lahko pa si najamete vodnika. Sam sem si Krajinski park Lahinja ogledal z vodičem in to priporočam tudi vam. Na začetku mogoče izgleda, da se ne izplača, ampak na koncu ugotoviš, da bi brez vodiča videl in izvedel tri krat manj.

Vse podrobne informacije o Krajinskem parku Lahinja, najdete na www.tomazgorec.si/krajinski-park-lahinja.

Mirna Gora

Mirna Gora, je drugi najvišji vrh Bele Krajine. Do doma na Mirni Gori, se lahko pripeljemo z avtom, od koder imamo do samega vrha še okoli 10 minut hoje.

Pri domu na Mirni Gori, se nahaja zanimiv razgledni stolp, na katerega se izplača povzpeti, saj je razgled iz stolpa, še malo bolj veličasten kot od samega doma.

Slike, opis in video posnetek iz Mirne Gore, si poglejte na www.tomazgorec.si/mirna-gora.

Izvir reke Krupe

Če bi imeli čas za ogled samo ene naravne znamenitosti v Beli Krajini, bi vam svetoval, da si ogledate izvir reke Krupe.  Sam, sem ga obiskal že petkrat in se vedno sprašujem, zakaj ta, tako zelo lep kraj, ne obišče več ljudi. Da ni gužve na takih lepih krajih, je tudi dobro, ampak vseeno, ta kraj si zaradi svoje lepote zasluži več obiska.

Izvir reke Krupe

Nikakor se ne zadovoljite samo z ogledom izvira reke Krupe, ampak se sprehodite ob reki Krupi vse do Judovske hiše. Vse informacije, ki jih potrebujete, najdete na www.tomazgorec.si/izvir-reke-krupe.

Razgledna točka Kozice

Razgledna točka Kozice, se nahaja v bližini kraja Stari trg ob Kolpi, na nadmorski višini 716 metrov. Dokler nisem obiskal te razgledne točke, si nisem mislil, da obstaja kakšna točka, kjer je tako lep razgled na reko Kolpo.

Kako zanimivo je na razgledni točki Kozice in kakšen super razgled je, si poglejte v video posnetku in slikah, na www.tomazgorec.si/razgledna-tocka-kozice, kjer najdete tudi podroben opis, kako priti do razgledne točke.

Reka Kolpa

Reka Kolpa je zelo zanimiva in raznolika. V okolici Starega trga ob Kolpi, je svojo strugo utrla med visokimi hribi in naredila zanimiv kanjon. Od kraja Griblje dalje, pa teče bolj po ravninskem delu.

Meni osebno, je Kolpa najbolj zanimiva tam, kjer jo obdajajo visoki hribi. To, je v okolici Starega trga ob Kolpi in tudi v okolici kraja Adlešiči.

V okolici Starega trga ob Kolpi, sem šel na 8 kilometrov dolg spust s kajakom. Bilo mi je tako zelo všeč, da sem začel razmišljati, da bi si kupil kajak in šel preveslati reko Kolpo, od izvira pa do kraja, kjer reka Kolpa zapusti Slovenijo.

Reka Kolpa v Beli Krajini nudi številna zanimiva kopališča. Sam, sem jih obiskal kar nekaj in bi težko rekel kateri mi je najbolj všeč. Lahko samo rečem, da so vsa lepa, zanimiva in posebna. Opis kopališč na reki Kolpi, si lahko preberete na www.tomazgorec.si/reka-kolpa-kopalisca.

Kulinarika v Beli Krajini

V Beli krajini se zelo dobro je. Kar malo predobro. Moj prvi dan v Beli Krajini, sem imel kar malo težav z želodcem, ker je bilo povsod tako dobro za jesti, da sem pojedel čisto preveč.

Jedel sem na veliko krajih v Beli Krajini in je bilo povsod zelo dobro. Še posebej, pa je bilo dobro in drugače v Turizmu zeleni Jurij, kjer mi je gospa Metka pripravila res, tako zelo dobro in posebno kosilo, da ne morem povedati. Turizem zeleni Jurij, se nahaja v Vinici.

Še en dober razlog za obisk Bele Krajine, je zagotovo kulinarika.

Naj povem še, da so cene v Belokranjskih gostilnah in restavracijah bistveno nižje, kot v tistih, malo bolj znanih krajih v Sloveniji. Za primer naj povem, da je bila cena pleskavice z žar prilogo 7,5 evra. Za to ceno sem dobil dve res okusni pleskavici in se res dobro najedel. V kakšnem bolj znanem turističnem kraju, pol manjšo porcijo dobite za 50 odstotkov višje cene. Da o kvaliteti ne govorim. Tole ne govorim na pamet, ampak iz lastnih izkušenj.

Vinske kleti v Beli Krajini

Bela Krajina, je vinorodna dežela, ki se ponaša s številnimi priznanimi vinarji.

Sam, sem obiskal dve vinski kleti in bil nad vsem, kar sem videl in kar so mi ponudili navdušen, čeprav nisem zelo velik ljubitelj vina.

Če greste v Belo Krajino za več dni, vam toplo svetujem, da si ogledate vsaj eno vinsko klet.

Hiša dobrot Bele Krajine

Hiša dobrot Bele Krajine, se nahaja v starem delu Metlike. Tukaj, lahko kupite ali degustirate lokalno pridelano hrano. Kaj vse ponujajo tukaj, si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

V Hiši dobrot Bele Krajine vam bodo tudi svetovali, katere vinske kleti se najbolj izplača pogledati.

Muzejska hiša Semič

Če boste obiskali Belo Krajino, vam priporočam ogled Muzejske hiše v Semiču, ker boste tukaj izvedeli veliko zanimivih informacij o Beli Krajini. Obisk vam priporočam na začetku vašega obiska Bele Krajine, ker informacije, ki jih boste dobili tukaj, jih boste lahko koristno uporabili pri raziskovanju Bele Krajine.

Spominska hiša Otona Župančiča v Vinici

V Vinici se je rodil slovenski pesnik Oton Župančič. V Vinici se nahaja spominska hiša, v kateri je zanimiv muzej, kjer boste izvedeli vse o tem velikem in zavednem Slovencu.

Belokranjci so drugačni ljudje

Belokranjci so malo drugačni ljudje, kot so na ostalih področjih Slovenije. Že njihova govorica je drugačna, tako da marsikatere njihove besede ne boste razumeli. Verjetno, so drugačni tudi zato, ker se je v teh krajih med 15. in 17. stoletjem priselilo veliko ljudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. To so ljudje, ki so bežali pred Turki in jim je tu ponudila zatočišče Avstro-Ogrska monarhija. Brezplačno, so dobili zemljo in bili oproščeni davkov. V zameno, so morali prijeti za orožje, ko so te kraje napadli Turki. Če mene vprašate, je imelo to mešanje kultur, pozitivne učinke na kulturnem in tudi kulinaričnem področju.

Drugače Belokranjci veljajo za izredno gostoljubne in prijazne ljudi. To, vam bo potrdil vsak, ki je obiskal Belo Krajino.

Ne bo vam žal, če boste obiskali Belo Krajino

Prepričan sem, da je Bela Krajina ena od destinacij v Sloveniji, kjer boste dobili največ za svoj denar. Zato jo le obiščite!

Ali se izplača obiskati Belo Krajino?

Odgovor je zagotovo pritrdilen, saj boste tukaj zelo dobro jedli, pili dobro vino in se kopali v čudoviti reki Kolpi. Poleg tega si boste lahko ogledali veliko lepih naravnih in kulturnih znamenitosti.

So cene višje ali nižje kot drugod po Sloveniji?

Cene so nižje, kot v večini turističnih krajev v Sloveniji. To je še en razlog več za obisk Bele Krajine, saj boste tukaj dobili največ za svoj denar.

So Belokranjci prijazni ljudje?

Belokranjci so zelo prijazni in gostoljubni ljudje.

Katere naravne znamenitosti se najbolj izplača obiskati?

Najbolj se izplača obiskati Krajinski park Lahinja, izvir reke Krupe, sotesko Divji potok, Mirno Goro in razgledno točko Kozice.

2 komentarja

  1. Tomaž res lepo in resnično opisano.Si pravi specijalist za odkrivanje turističnh destinacij.Kot belokranjec in član fotokluba črnomelj vem še za nekaj dodatnih kotičkov,ki jih nisi omenil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja