9 idej, kam iti za krompirjeve počitnice

krompirjeve počitnice

Poletja je konec! Vsak čas bodo tu krompirjeve počitnice. Nekateri že veste, kje jih boste preživeli. Tisti, ki tega še ne veste, pa si v nadaljevanju preberite mojih 9 predlogov.

1. Bosna in Hercegovina

Glede na to, da je Bosna in Hercegovina moja destinacija številka ena za potovanja, ni presenečenje, da je to moj prvi predlog.

V Bosno in Hercegovino se izplača iti iz več razlogov. Zagotovo je prvi ta, da so ljudje tam zelo prijazni, drugi, da je to zelo lepa in raznolika dežela, tretji razlog pa so nizke cene. Glede na to da zna biti za krompirjeve počitnice že kar hladno, bi predlagal, da se osredotočite zlasti na Hercegovino. Oglejte si najlepše hercegovsko mesto Trebinje, o katerem si lahko več preberete in pogledate fotografije na www.tomazgorec.si/trebinje. In, seveda, Mostar z okolico, ki je tudi pravi biser. Ne pozabite, da si morate za Mostar vzeti vsaj 3 dni, saj je tudi v okolici zelo veliko zanimivih stvari, ki si jih lahko ogledate. Kaj vse je to, si lahko preberete v mojem članku o Bosni in Hercegovini na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina-znamenitosti.

Če v Bosni in Hercegovini še niste bili in ste malo skeptični, ali je tja za iti ali ne, si preberite prispevek mojega sodelavca Žige z naslovom ‘Je Bosna res takšna, kot pravijo?’. Prispevek najdete na www.tomazgorec.si/je-bosna-res-taksna-kot-pravijo. Prepričan sem, da po prebranem članku ne boste več imeli pomislekov.

2. Makedonija in Meteora v Grčiji

Makedonija je še ena destinacija, kjer boste lahko potovali zelo poceni. Sam sem jo obiskal lani za 1. maj in bil prijetno presenečen, kako zelo poceni se lahko tam potuje. Naj navedem le en primer, in sicer sem prenočišče v Skopju plačal samo 18,40 evra za dve osebi. V ceno je bil vključen tudi zajtrk. Hotelček je imel na Bookingu oceno 9,4 in je bil res prijeten ter lepo urejen.

Makedonija je za krompirjeve počitnice zanimiva tudi zato, ker je že nekoliko južneje in je tam zato bistveno topleje kot pri nas. To je seveda zanimivo tistim, ki imamo raje toploto in sonce kot pa mraz.

Sam sem šel v Makedonijo z avtomobilom in to priporočam tudi vam. Makedonijo je namreč najbolje in najlažje raziskovati z avtom.

V Makedoniji je veliko zanimivih stvari, ki se vam jih izplača pogledati. Vsaj en dober dan boste potrebovali za ogled Skopja in bližnje okolice. Center Skopja je morda res malo kičast z nešteto kipi, ki so jih naredili v zadnjih letih, vendar je kljub temu zanimivo začutiti utrip mesta in ljudi v njem.

Iz Skopja se lahko odpravite na zanimiv enodnevni izlet v kanjon Matke. Slike in opis najdete na www.tomazgorec.si/kanjon-matka.

Ko boste v Skopju, si morate pogledati tudi 66 metrov visok Milenijski križ na gori Vodno, ki se razprostira nad Skopjem.

V Makedoniji so zanimive še naslednje turistične zanimivosti:

Ko ste že v Makedoniji, se vam izplača iti še do Meteore v Grčiji. Meteori pravijo tudi osmo čudo sveta. Zakaj, si oglejte v videoposnetkih na www.tomazgorec.si/meteora-grcija.

3. Otok Krk 

V času krompirjevih počitnic zna biti na otok Krk zelo lepo, če je vreme primerno. Pred dvema letoma sem krompirjeve počitnice preživel ravno na otoku Krk. Imel sem srečo z vremenom, tako da je bilo čudovito. Bilo je tako toplo, da sem se celo kopal.

Spodnji videoposnetek je bil posnet ravno za krompirjeve počitnice pred dvema letoma.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Krk je v tem letnem času čudovit tudi za planinarjenje, pohodništvo in kolesarjenje. V okolice Baške je vsaj pet zelo zanimivih pohodniških poti, ki vodijo do zelo lepih krajev. Vseh pet pohodniških poti najdete podrobno opisanih na www.otok-krk.si/baska-pohodniske-poti. Prispevki so opremljeni tudi s fotografijami.

Zelo podroben opis celotnega otoka Krk najdete v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/otok-krk.

4. Paklenica

Paklenica je še ena dobra ideja za ljubitelje narave in pohodništva. V Paklenici sem bil že več kot 20-krat in se je še vedno nisem naveličal. Kako zelo je lepa in zanimiva, se lahko prepričaš v prispevku moje sopotnice Špele na www.tomazgorec.si/paklenica. V prispevku je tudi veliko fotografij.

Že v sami Paklenici boste imeli veliko dela, če si boste želeli ogledati vse zanimive stvari. Poleg tega pa je v neposredni bližini še veliko lepih krajev. En najbolj zanimivih je zagotovo kanjon reke Krupe, katerega fotografije in videoposnetke si lahko pogledate na www.tomazgorec.si/kanjon-reke-krupe. Potem so tu še kanjon reke Zrmanje, slapovi na reki Zrmanji, mesti Obrovac in Novigrad, rojstna hiša nogometaša Luke Modrića … To je kraj, v katerem znamenitosti res ne zmanjka.

5. Maroko

Maroko je popolnoma drugačna, vendar čudovita dežela. Obiskal sem jo že dvakrat in nad njo sem bil vsakič navdušen. Edini minus, ki ga ima zame Maroko, je ta, da je strogo prepovedano letenje z dronom, kar pomeni, da ti ga vzamejo, če ti ga najdejo v prtljagi.

Drugače pa so v Maroku cene nizke in novembrske temperature ravno prave, tako da so krompirjeve počitnice zagotovo pravi čas za obisk Maroka.

Na obeh potovanjih po Maroku sem letel v Marakeš in raziskoval zanimive kraje v bližnji in malo manj bližnji okolici. V Maroku me je navdušilo veliko stvari, najbolj pa puščava ter hribi z zelenimi dolinami. Prideš pač v eno vas in tam bi lahko kar raziskoval in raziskoval …

Čeprav je Maroko v Afriki in let do tja traja okoli tri ure in pol, se lahko za to destinacijo dobi zelo poceni letalske karte. V Marakeš in nazaj lahko z Ryanairom letite že za okoli 120 evrov, če pa greste tja po krompirjevih počitnicah, lahko karto dobite že za 60 evrov. Še cenejša je letalska karta za Fez, kamor lahko letite 28. oktobra za 18 evrov, nazaj pa 4. novembra za 44,70 evra. Kasneje pa še ceneje.

6. Sicilija

Sicilija je še ena zanimiva destinacija za pobeg na toplo med krompirjevimi počitnicami.

Sam sem Sicilijo obiskal dvakrat, nazadnje pred desetimi leti. Nad njo sem bil navdušen, tako da sem bom tja zagotovo še vrnil. Najbolj sem bil navdušen nad zanimivimi vasicami, v katerih je tako, kot da bi se tam ustavil čas.

Pred desetimi leti so bile cene na Siciliji zelo nizke. Kakšne je danes, ne vem, predvidevam pa, da so vseeno nižje kot v severni Italiji.

Obisk Sicilije je za nas še posebej zanimiv zato, ker Ryanair leti iz Trsta. Ravnokar sem preveril cene letalskih vozovnic za krompirjeve počitnice. Če greste v Catanio 30. oktobra, boste za letalsko karto plačali samo 14,29 evra in za povratek nazaj 6. novembra samo 40,69 evra.

7. Jordanija

V Jordaniji sicer še nisem bil, vendar jo imam namen obiskati v kratkem.

V Jordaniji lahko vidiš veliko zanimivih stvari. Zame bodo zagotovo najbolj zanimive Petra, puščava Wadi Rum in Mrtvo morje.

Preveril sem tudi cene prenočišč, ki so tam zelo ugodne. Prenočišče za dve osebi lahko dobite za manj kot 20 evrov, če izbirate malce boljša popotniška prenočišča, pa boste za dve osebi odšteli od 20 do 30 evrov na noč.

Iz Benetk v mesto Aqaba leti EasyJet. Cene letov so zelo ugodne kljub temu da je Jordanija kar daleč. V času krompirjevih počitnic je cena letalske karte okoli 160 evrov v obe smeri. Bistveno cenejša je letalska karta malo kasneje. Če greste v Aqabo 11. novembra in se vračate 23. novembra, vas bo letalska karta stala samo 66 evrov v obe smeri.

8. Černobil

Za Černobil ste zagotovo že slišali! To je kraj, kjer se je zgodila največja jedrska katastrofa v zgodovini.

Sam sem Černobil obiskal pred tremi leti. Takrat niti nisem bil tako zelo navdušen nad potovanjem, ki me je čakalo, ko sem ga vendarle obiskal, pa me je popolnoma navdušil. Na Youtubu sem si ogledal vse dokumentarne oddaje o Černobilu. Trdno sem prepričan, da se bom v ta kraj vrnil še enkrat.

Kako sva se imela v Černobilu s sopotnikom Petrom, si lahko preberete na www.tomazgorec.si/cernobil.

Še več izveste o Černobilu, če si pogledate spodnji videoposnetek.

Če imate dovolj časa, predlagam, da se na to potovanje odpravite z avtom, kot sem se sam, in se za kakšen dan ustavite še na Karpatih in čudovitem mestu L’viv.

9. Oman

V Omanu sem bil januarja letos in bil sem navdušen nad vsem, kar sem videl. To je zelo lepo urejena in popolnoma varna država.

Kako sem se tam imel in kaj vse sem videl, si lahko preberete v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/oman-potovanje.

Cena letalske karte iz Ljubljane do Muškata je v času krompirjevih počitnic okoli 560 evrov. Za približno 100 evrov cenejša je letalska karta iz Zagreba, bistveno cenejše pa so letalske karte po 10. novembru, ko lahko iz Ljubljane v Muškat letite že za od 350 evrov dalje.

Kam bom šel za krompirjeve počitnice 2019?

Ne vem še. Zagotovo ne bom šel na kakšno daljše potovanje, ker se mi zdi brez zveze plačevati več samo zaradi termina. Razmišljam, da bom nekako izkoristil dni med četrtkom in nedeljo za kakšen krajši izlet v bližnji okolici, če bo seveda vreme temu primerno. Če tistega pravega vremena ne bo, pa bom pa kar doma, delal bom in nabiral ure, da si bom lahko čim prej privoščil kakšno zanimivo potovanje. Nekako se najbolj spogledujem z Jordanijo. Predvsem zato, ker je tam toplo in lepo.

1 komentar

  1. Srbija je res zanimiva in ima vrhunske destinacije za obisk.Vse je poceni in cenovno ugodno.Zlahka bi bila ena izmed zanimivih destinacij za krompirjeve počitnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja