7 nasvetov, kam na izlet v Sloveniji pozimi

Kam na izlet po Sloveniji

Naša lepa Slovenija je čudovita tudi pozimi. Ko nekatere lepe kraje prekrije sneg, znajo ti biti še lepši kot poleti.

Sam sem sicer oseba, ki ima veliko raje poletje kot zimo, vendar se tudi pozimi veselim obiska lepih krajev po naši lepi Sloveniji.

Če ne veste, kam na izlet po Sloveniji v zimskem času, preberite mojih 7 nasvetov in ugotovite, kateri so najprimernejši za vas.

Če imate tudi sami kakšno dobro idejo, jo, prosim, napišite v komentar tega prispevka.

1. Zelenci

Zelenci so v vsakem letnem času drugačni, vendar vedno lepi in zanimivi. Obiskal sem jih že v vseh letnih časih in jih še kar obiskujem, če me pot pelje mimo. Nazadnje sem jih obiskal pred tremi dnevi.

Zelenci se nahajajo v neposredni bližini Kranjske Gore in so v bistvu izvir Save Dolinke.

Za ogled Zelencev ni treba plačati nobene vstopnine in nobene parkirnine, tako da si jih lahko ogledate popolnoma brezplačno.

Kako zelo lepi so Zelenci, si lahko ogledate na https://www.tomazgorec.si/zelenci, kjer najdete veliko slik, zanimiv videoposnetek in tudi opis tega kraja.

2. Čez Vršič v dolino reke Soče

To je meni osebno najlepši enodnevni izlet, ki ga kar prevečkrat ponavljam. Prevečkrat zato, ker vem, da je v Sloveniji še zelo veliko lepih krajev, ki jih nisem videl.

Ko grem na ta čudovit enodnevni izlet, so moja prva točka ogleda vsakič Zelenci. Potem se na kratko ustavim še ob jezeru Jasna in nato nadaljujem pot do prelaza Vršič, kjer se ustavim za nekaj časa, da se naužijem lepih razgledov.

Nato nadaljujem pot v dolino reke Soče, kjer se običajno ustavim pri izviru reke Soče, o katerem najdete več informacij na https://www.tomazgorec.si/izvir-soce. Če si izvir reke Soče nameravate ogledati pozimi, bodite pazljivi, da vam kje ne zdrsne. Sami precenite, ali ste sposobni za ta ogled ali ne.

Nato nadaljujte pot proti Bovcu. Vmes se lahko ustavite pri velikih koritih reke Soče in mogoče še kje ob kakšnem visečem mostu čez Sočo. Meni so ti mostovi vedno zanimivi.

Tik pred prihodom v Bovec lahko nadaljujete pot do trdnjave Kluže. Do trdnjave Kluže boste sicer morali dobra dva kilometra peljati v nasprotno smer od Bovca, vendar menim, da se jo izplača iti pogledati, če ste že tam.

Če boste od Bovca pot nadaljevali naprej, boste kmalu prišli do razgledne točke, kjer boste videli slap Boka. Slap Boka se lepo vidi že s ceste, še lepši razgled pa boste imeli, če greste na polurni pohod do razgledne točke.

Če ste enkrat že v Bovcu, vam svetujem, da se domov vračate preko Tolmina in Idrije v primeru, da ste iz Ljubljane, Dolenjske …

Na poti si lahko pogledate še slap Kozjak, muzej v Kobaridu in Tolminska korita.

3. Rogla

Še ena dobra ideja, kam na izlet po Sloveniji v zimskem času, je zagotovo Rogla. Ko pade sneg, je na Rogli zelo lepo in tudi veliko možnosti za razne aktivnosti je na voljo.

Na Rogli lahko greste na razgledni stolp, ki se imenuje pot med krošnjami. Kako je videti, si poglejte na https://www.tomazgorec.si/pot-med-krosnjami.

Če ste oseba, ki ji je všeč pohodništvo, vam predlagam, da greste na pohod do Lovrenških jezer, o katerih si lahko več preberete na https://www.tomazgorec.si/lovrenska-jezera.

Na Rogli imajo eno zanimivo cerkev, ki sem si jo sam ogledal samo od zunaj.

Zelo blizu Rogle je Črno jezero, ki je tudi zanimivo za ogled.

4. Slap Peričnik

Slap Peričnik je čudovit v obdobju dolgotrajnih zelo nizkih temperatur, ker popolnoma zamrzne in naredi zelo strukturo. Čeprav sem slap Peričnik obiskal že večkrat, mi ni uspelo videti popolnoma zamrznjenega. Tako da čakam, če bo letos kakšno daljše obdobje zelo nizkih temperatur, da popolnoma zamrzne.

Kako je videti slap Peričnik, si lahko pogledate na https://www.tomazgorec.si/slap-pericnik.

V primeru, da zapade malo več snega, boste morali avto pustiti na koncu Mojstrane in malo dlje pešačiti. Po moji oceni dobro uro.

Bodite previdni, ker je okolica slapa zelo zaledenela in spolzka!

5. Rudnik živega srebra v Idriji

Ena malo drugačna, vendar zelo zanimiva ideja, kam na izlet po Sloveniji, je obisk rudnika živega srebra v Idriji. 

Sam sem si šel rudnik in talilnico v Idriji ogledati pred kratkim. Vse skupaj mi je bilo zelo zanimivo in poučno. Rudnik je bil zanimiv, talilnica pa poučna.

Ogled rudnika traja približno eno uro in pol. Najprej vam predvajajo zanimiv film, ki predstavlja rudarstvo v Idriji, nato pa si greste ogledati še sam rudnik.

Notranjost rudnika mi je bila zelo zanimiva. Vse skupaj pa mi je postalo še bolj zanimivo, ko mi je vodnik razlagal različne stvari o rudniku. Sam sem imel srečo, da sem bil takrat celo edini obiskovalec in se mi je vodnik lahko povsem posvetil.

Ogled talilnice traja okoli eno uro in je prav tako zelo zanimiv. Tudi v talilnici prijazen vodnik razloži vso zgodovino rudarjenja v Idriji in pove tudi veliko podatkov o živem srebru. Nikakor ne priporočam, da bi šli samo na ogled rudnika brez talilnice. Šele, ko si pogledate oboje, si lahko sestavite celotno sliko o tem.

Cena vstopnice za ogled rudnika in talilnice je 21 evrov. Cena sicer ni nizka, vendar pa imajo vedno kakšne akcije. Ko sem bil tam jaz, so imeli 50 odstotkov popusta za družine, vedno pa imajo 30 odstotkov popusta na Sparovo kartico.

Ob tej priliki naj pohvalim zelo prijazno osebje. Oba vodnika sta bila izredno prijazna in sta se zelo potrudila, da sem izvedel čim več. Ne srečaš povsod tako prijaznih ljudi.

6. Slap Rinka v Logarski dolini

Slap Rinka postne zelo zanimiv, ko pozimi zamrzne in tvori zelo nenavadne skulpture. Sam jih sicer poznam samo s fotografij, ker pozimi slapu še nisem obiskal. Sem ga pa večkrat obiskal poleti, tako da si nekako lahko predstavljam, kako približno je to videti pozimi, ko voda zaledeni.

Tudi sama Logarska dolina je lepa v zimskem času, tako da bo to zagotovo lep enodnevni izlet po Sloveniji.

7. Naravne toplice Klevevž

Zadnji moj predlog, kam na izlet po Sloveniji, je namenjen bolj pogumnim.

Ali veste, da v kraju Grič pri Klevevžu obstajajo naravne terme z majhnim bazenom, v katerem se lahko kopate skozi celotno leto? Voda v bazenu je namreč dovolj topla za kopanje tudi pozimi. Tisti najbolj pogumni se tam kopajo tudi, ko sta sneg in mraz.

Kako so videti naravne terme Klevevž, si poglejte na https://www.tomazgorec.si/klevevz, kjer najdete slike, videoposnetek in opis tega kraja.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja