Kdo je Tomaž Gorec?

Tomaž Gorec je znan slovenski popotnik, vloger in podjetnik. Na socialnih omrežjih ima preko 180.000 sledilcev. Največ njegovih zanimivih vsebin boste našli na njegovem Youtube kanalu, kjer najdete zanimive videoposnetke o potovanjih, podjetništvu in osebnostni rasti. Njegovi videoposnetki imajo že preko 10 milijonov ogledov. Predvajajo se na več televizijskih postajah, med drugimi tudi na TV Arena in TV3. 

Tomaž Gorec je avtor knjige z naslovom Vse se da, če se hoče o kateri si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/knjiga.

Je tudi avtor knjige Kako do prvih mest na Googlu, katere tema je SEO optimizacija

Starost

Tomaž Gorec je star 53 let. Rojen je bil 1. junija leta 1970. 

Glede na svojo starost je v zelo dobri kondiciji. Deset kilometrov preteče v manj kot eni uri. Redno hodi v hribe, občasno tudi kolesari. 

Otroci in partnerica

Tomaž Gorec je že dlje časa samski. V svojih videoposnetkih je že velikokrat povedal, da je samski ostal tudi zato, ker je imel v mladosti slabo izkušnjo z eno od žensk. Od takrat se žensk boji in meni, da si tudi zaradi tega ni ustvaril družine. Sicer pa Tomaž vedno poudarja, da je človek na koncu za vse kriv sam. 

Tomaž ima hčer, ki je stara 25 let, a z njo nima stikov. Ko mu kdo v njegovih oddajah postavi vprašanje v zvezi z otroki, o tem noče govoriti. Poudarja pa, da svoji hčeri, čeprav nista v stikih, v življenju želi vse dobro in je v svoje zgodbe ne želi vpletati. Je pa že večkrat obljubil, da bo celotno zgodbo o tem razkril v svoji novi knjigi. Pravi namreč, da je nastopil čas, da tudi on pove svojo različico zgodbe. 

Življenjepis

Rodil se je mami Frančiški in očetu Jožefu. Njegova starša sta imela obrt. Izdelovala sta betonske izdelke in sta bila za tiste čase zelo bogata. 

Na veliko razočaranje staršev v šoli ni bil preveč uspešen. Prva štiri leta osnovne šole je dosegel prav dober uspeh, od petega do osmega razreda osnovne šole pa dobrega. Po končani osnovni šoli je začel obiskovati gradbeno tehnično šolo, ki jo je komaj izdelal. Vedno je bil na meji, da ne izdela razreda, vendar mu je na koncu vendarle uspelo.

Po končano srednji šoli se je zaposlil v domačem podjetju, kjer je bil vajen delati že do malega. V domačem podjetju je delal že od osmega leta naprej. Večkrat pravi, da je očetu hvaležen, da ga je naučil delati. 

Ko je bil star dobrih 19 let, je odšel na služenje vojaškega roka v jugoslovansko ljudsko armado. Vojsko je služil v mestu Kraljevo v Srbiji.

Kmalu po vrnitvi iz vojske je v okviru očetovega podjetja v popoldanskem času izdeloval betonske robnike. Dopoldne je delal za očeta, popoldne pa zase. To popoldansko delo se je dostikrat zavleklo pozno v noč, ampak zaslužek je bil zelo dober.

Kot mlad fant je Tomaž veliko hodil po diskotekah in dobil idejo, da bi tudi sam enkrat imel diskoteko. Njegova želja po lastni diskoteki je izhajala predvsem iz tega, da je hotel biti “frajer” pred puncami. Ker je bila želja tako zelo velika, mu je uspelo narediti nemogoče in je pri svojih 26 letih v Trebnjem odprl diskoteko Africa, ki jo je poznala vsa Slovenija. Diskoteka je bila za tiste čase ogromna. Sprejela je preko 1.500 ljudi. V njej so nastopale najbolj znane glasbene skupine z območja bivše Jugoslavije in tudi nekaj svetovno priznanih didžejev. 

Če vas zanima več podrobnosti o diskoteki Africa, si poglejte videoposnetek z naslovom Vzpon in propad diskoteke Africa Trebnje na https://youtu.be/meD9xN0K9Yg?si=AiEid29A-ZSzGYdo

Ker je Tomaž vedel, da diskoteka ne bo večno aktualna, je že v času, ko je diskoteka še obratovala, iskal druge poslovne priložnosti. 

Prvi posel, ki se ga je lotil, je bilo tiskarstvo. Razlog za takšno odločitev je bil tudi ta, da je za potrebe diskoteke potreboval veliko tiskovin. Takoj, ko se je začel ukvarjati s tiskarstvom, je torej že imel eno veliko stranko. 

Tisti čas je bilo v tiskarstvu veliko konkurence, cene tiskovin pa so bile nizke. S tiskarstvom se je Tomaž ukvarjal pet let. Imel je stare stroje, s katerimi ni bil ravno konkurenčen tistim z novejšimi, večjimi in hitrejšimi stroji. Po petih letih je tako ugotovil, da se mu to ne izplača, tako da je vse stroje prodal za veliko manjši znesek, kot jih je kupil. 

Nekaj let po odprtju diskoteke je začel proizvajati alkoholno pijačo, ki se je imenovala X. Pijača je bila kopija Bacardi breezerja, ki je bil takrat zelo priljubljen. Nekaj let sta bili tako prodaja kot cena te pijače odlični. Tomaž je na mesec prodal tudi preko 20.000 steklenic te pijače. Po nekaj letih pa tovrstne pijače niso več bile tako priljubljene in proizvodnja pijače X se je končala.

Leta 2004 je začel s Kitajske uvažati baterije za mobilne telefone. To je bil takrat odličen posel, ki pa se je žal po nekaj letih ustavil. Malo kasneje je s Kitajske začel uvažati še kartuše in tonerje za tiskalnike. S kartušami, tonerji in računalniško opremo se še danes ukvarja uspešno podjetje v Tomaževem solastništvu. 

Leta 2005 se je začel ukvarjati s SEO optimizacijo, s katero se njegovo podjetje zelo uspešno ukvarja še danes. S SEO optimizacijo se je Tomaž začel ukvarjati predvsem zato, da optimizira svoje spletne strani za prodajo baterij za mobilne telefone ter kartuš in tonerjev. Kasneje pa je začel SEO optimizacijo opravljati še za druga podjetja. 

SEO optimizacija mu je odprla vrata v svet predavanj. Tomaž je na temo SEO optimizacija prvič predaval leta 2009. Več o njegovem prvem predavanju izveste tukaj

Predavanja na seminarjih so ga začela res veseliti, zato se je temu delu zelo posvetil. Doslej ga je na seminarjih in delavnicah poslušalo že več kot 10.000 ljudi. 

Tomaž je že kot srednješolec sanjaril, da bo velik popotnik, ki bo pisal knjige in od tega živel, kot je takrat to delal Zvone Šeruga. Prvi korak v tej smeri je naredil leta 2014, ko se je odločil, da bo naredil spletni turistični vodnik za otok Krk. V letih 2014 in 2015 je na otoku Krk preživel več kot dva meseca in nastal je spletni vodnik za otok Krk, ki ga najdete na www.otok-krk.si. Stran je sicer malo zastarela, a kljub temu na njej še danes najdete veliko zanimivih informacij o otoku Krk. 

Preden je Tomaž začel pisati spletni vodnik za otok Krk, si je zelo redko privoščil dopust ali kakšno potovanje. To je bilo obdobje, ki je delal po 350 ur na mesec celih 12 mesecev v letu. Delal je tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih. Običajno je njegov dopust zajemal enega ali dva podaljšana vikenda, ko je šel na morje k sestri v Piran ali pa na jadranje, ko ga je tja povabil njegov brat. 

Ravno ta spletni vodnik za otok Krk je bil za Tomaža velika sprememba v življenju. Glede na to, da je ta projekt prinašal kar nekaj denarja in je Tomaž v tem delu zelo užival, se je začel spogledovati s podobnimi projekti, ki bi vključevala tudi potovanja.

Naslednjega projekta, ki je bil še bolj povezan s potovanji, se je lotil že leta 2015. To je bila spletna stran I Love Journeys. Ideja je temeljila na principu, da bi na tej spletni strani popotniki objavljali prispevke s svojih potovanj ter za to prejeli plačilo. Za zagon tega projekta je Tomaž razpisal sanjsko službo, ki je vključevala potovanje na Filipine za en mesec. Edino delo, ki ga je imela oseba, ki je dobila sanjsko službo, je bilo, da napiše nekaj člankov za omenjeno spletno stran. 

O tej sanjski službi so pisali vsi največji mediji v Sloveniji. Članek, ki so ga objavili na 24ur.com, si lahko preberete na www.24ur.com/novice/slovenija/tamara.html.

Kljub temu, da je bila ta ideja dobra, pa projekt ni nikoli v popolnosti zaživel. Tomaž meni, da vzrok za to tiči v dejstvu, da takrat v projekt ni bil pripravljen vložiti 20.000 evrov. To, da ni bil pripravljen investirati v ta projekt, danes gleda kot na svojo poslovno napako.

Konec leta 2018 je Tomaž izdal svojo prvo knjigo. Naslov knjige je Kako do prvih mest na Googlu. Tema knjige je SEO optimizacija. To je področje, s katerim se Tomaž ukvarja že več kot 15 let. Bil je celo eden prvih v Sloveniji, ki so se začeli ukvarjati s SEO optimizacijo

Od izdaje knjige je šel posel samo navzgor. Tomaž pravi, da je knjiga najboljša vizitka, ki jo lahko imaš. Podjetje je zaradi knjige kar naenkrat začelo pridobivati več posla za boljšo ceno. 

Tomaž pravi, da je bilo leto 2019 na področju potovanj zanj prelomno leto. To leto je rekordno veliko potoval in potovanja vzljubil še veliko bolj kot prej. To leto je januarja s turistično agencijo obiskal Oman. Marca se je prvič sam odpravil na daljše potovanje. Šel je na Filipine. Poleti je dlje časa potoval po Bosni in Srbiji, vmes pa je opravil še nekaj krajših potovanj. 

Nato je prišla korona kriza, ki pa je imela na poslovanje podjetja Spletni partner d.o.o. zelo pozitiven učinek. V tem času so o internetu začela razmišljati tudi podjetja, ki o tem prej niso razmišljala. 

Leta 2021, ko se je korona kriza nekoliko umirila, je Tomaž spet začel potovati. Septembra 2021 se je odpravil na svojo največjo potovalno avanturo do takrat. Z avtom se je napotil vse do daljne Gruzije. Prevozil je 9.700 kilometrov, potovanje je trajalo 25 dni in ga vse skupaj stalo samo 1.200 evrov. 

To je bilo Tomaževo prvo potovanje, na katerem je za vsak dan potovanja posnel ter zmontiral videoposnetek in ga objavil na svojem Youtube kanalu. To potovanje je pomenilo začetek njegove hitro vzpenjajoče se Youtube kariere. Na Youtubu ga najdete pod Tomaž Gorec. Na svojem kanalu ima naloženih že več kot tisoč videoposnetkov. 

Leta 2021 je podjetje Spletni partner d.o.o. kupilo tri apartmaje na smučišču Golte za oddajo. Ker se zelo dobro spoznajo na oglaševanje, so imeli apartmaje zelo dobro zasedene. 

Ker je posel z oddajo apartmajev na Golteh dobro tekel, so se eno leto in pol po nakupu apartmajev na Golteh v podjetju Spletni partner d.o.o. odločili za nakup še dveh apartmajev v Termah Topolšica

Kakšni so Tomaževi načrti za prihodnost?

Prvi Tomažev cilj je do konca napisati novo knjigo z naslovom Vse se da, če se hoče. Začetek knjige si lahko preberete na www.tomazgorec.si/kako-napisati-knjigo.

Po izdaji nove knjige pa se bo posvetil ustvarjanju video vsebin, ki bodo malo drugačne in na bistveno višjem nivoju kot tiste, ki si jih trenutno lahko pogledate na njegovem Youtube kanalu. Tomaž pravi, da ima na tem področju res dobre in zanimive ideje, ter da bomo sledilci presenečen nad novostmi, ki jih pripravlja. Mi se seveda veselimo njegovih novih projektov. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja