9 idej, kam za krompirjeve počitnice 2022

Krompirjeve počitnice 2022 se uradno začnejo v ponedeljek, 31. oktobra, in trajajo do petka, 4. novembra. To pomeni, da imate na voljo devet dni, če se odpravljate na potovanje, počitnice ali izlet. Če imamo na voljo devet dni, se da organizirati že kar lepo potovanje. Glede na to, da so se zadeve v zvezi s covid-19 malo umirile, imamo letos na voljo kar nekaj zanimivih destinacij, ki jih lahko obiščemo. V nadaljevanju najdete 9 zanimivih idej, kam se odpraviti za krompirjeve počitnice 2022.

Sam krompirjevih počitnic nikoli ne preživim v Sloveniji, ampak se odpravim v tujino. Razlog za to je čisto racionalen. V času krompirjevih počitnic so cene turističnih storitev v Sloveniji vsaj še enkrat višje kot en teden prej ali en teden kasneje. Glede na to, da sem zaposlen v svojem podjetju in sem sam svoj šef, si za raziskovanje Slovenije raje izberem kakšen drug termin. To, da imam svoje podjetje, ne pomeni, da lahko grem kadarkoli kamorkoli. Vedno vse ure nadoknadim tako, da delam tudi po 16 ur na dan. Velikokrat tudi ob sobotah in nedeljah. Poleg tega imam tudi tako delo, da ga lahko opravljam kjerkoli. Samo računalnik in internet potrebujem.

Kako si lahko tudi vi najdete tako delo, ki ga boste lahko opravljali od doma ali od kjerkoli na svetu, si preberite na www.tomazgorec.si/delo-na-domu.

V nadaljevanju pa najdete mojih 9 nasvetov, kam za krompirjeve počitnice 2022.

Bosna in Hercegovina

Moj prvi predlog, kam iti za krompirjeve počitnice 2022, je moja najljubša destinacija za potovanja. To je Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina je res super destinacija za potovanje. Znana je po čudovitih naravnih lepotah, ob katerih vam bo zastal dih. Zanimiva je tudi zato, ker v Bosni in Hercegovini živijo trije narodi treh različnih verstev. Hrana je res odlična in cene zelo nizke. Glavni razlog za to, da se vedno znova vračam v to deželo, so prijazni in gostoljubni ljudje, za katere smo Slovenci vedno zelo dobrodošli gostje. 

Na spodnjem videoposnetku si poglejte, kako lepa je Bosna in Hercegovina. Videli pa boste samo manjši del znamenitosti, zato si jih več lahko ogledate na mojih videoposnetkih tukaj.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

V času krompirjevih počitnic boste zelo prijetno prenočišče za dve osebi, ki bo vključevalo zajtrk, dobili že za od 20 do 30 evrov. Tudi hrana je zelo poceni. Za veliko porcijo okusnih čevapčičev boste plačali od 3 do največ 5 evrov. Tudi ostala hrana v restavracijah je tam občutno cenejša kot v Sloveniji. Seveda pa je odvisno, v kakšne restavracije hodite. Kakšne res ‘fancy’ restavracije znajo biti tudi dražje, prav tako so cene nekoliko višje tudi v strogem starem centru Mostarja in Sarajeva. 

Predlagam vam, da si za obisk Bosne in Hercegovine vzamete vsaj 5 dni. Za petdnevno potovanje bi vam predlagal sledečo pot: v Bosno in Hercegovino se odpravite preko Plitvičkih jezer in se tik pred mejo ustavite še na zapuščenem vojaškem letališču Željava. Nato nadaljujte pot preko Bihaća do doline reke Une. Pojdite si pogledati Štrbački buk, Kulen Vakuf in Martin brod. Nato pot nadaljujte do Drvarja, kjer si oglejte Titovo pečino in muzej NOB. Pot nadaljujte do mesta Jajce in tam prespite. Naslednji dan nadaljujte pot do Sarajeva, mesta Pale ali Jahorine. Tretji dan si v miru oglejte Jahorino, Sarajevo in okolico. Četrti dan se odpravite do Konjica, kjer si oglejte Titov bunker in mesto Konjic. Nato pot nadaljujte preko Jablanice do Mostarja. V Mostarju prespite dva dni, v okolici je namreč zelo veliko zanimivih stvari. Več o tem si preberite na www.tomazgorec.si/mostar.

Če imate za potovanje po Bosni in Hercegovini več časa, si pojdite ogledati še gorsko vasico Lukomir. Pred obiskom nujno preverite, ali je tam mogoče že zapadel sneg. Če je, se ne odpravljate sem. Pojdite pa na Ramsko jezero, ki je res lepo in čudovito. 

Edini problem, ki ga lahko imate v Bosni in Hercegovini med krompirjevimi počitnicami 2022, je slabo vreme. Če je vreme slabo, je po mojem mnenju brez zveze iti na to potovanje. Če vam načrte prekriža slabo vreme, vseeno preverite vremensko napoved za Hercegovino. To je namreč področje, ki ima zelo veliko sončnih dni v letu. Mostar si menda deli prvo mesto z Atenami po številu sončnih dni v Evropi. V Hercegovini si lahko poleg Mostarja in okolice ogledate še mesto Trebinje in okolico. Meni je Trebinje zelo zanimivo. Škoda le, da je tako zelo daleč.

Moj podrobnejši opis znamenitosti v Bosni in Hercegovini si preberite na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina.

Maroko

Maroko je še ena top ideja, kam iti za krompirjeve počitnice 2022. Ta ideja bo všeč še zlasti tistim, ki imajo radi sonce in malo višje temperature, kot so pri nas. V času krompirjevih počitnic je v Maroku namreč še pomlad. Naj povem, da je novembra v Marakešu kar občutno topleje kot v Fezu. No, vsaj dnevne temperature so zelo pomladanske, ponoči pa se zna kar ohladiti. Še posebej se ohladi v puščavi. 

Sam sem Maroko obiskal že trikrat. Prav vsakič sem se imel super in zagotovo ga mislim še kdaj obiskati. Za krompirjeve počitnice 2022 ga verjetno ne bom obiskal, ker sem bil nazadnje v Maroku lani.

Letel sem v mesto Fez. Tja sicer nisem šel za krompirjeve počitnice, ampak konec novembra. Ko sem priletel v Fez, so bile temperature prav prijetne. Ko pa sem se v Fez vrnil deset dni kasneje, v Maroku sem namreč najel avto in se vozil naokoli, so me presenetile zelo nizke temperature, ki so čez dan segle samo malo čez deset stopinj. Tri leta pred tem sem bil isti čas v Marakešu in temperature so bile bistveno višje. 

Kako zelo lepo je v Maroku, si poglejte na spodnjem videoposnetku. Ko ga gledam, si kar želim biti tam! Drugače pa na mojem Youtube kanalu najdete še deset videoposnetkov iz Maroka. Poglejte si jih.

Cene letalskih kart z letalsko družbo Ryanair za Maroko so zelo nizke. Povratna letalska karta iz Trevisa do Feza ali Marakeša ter nazaj stane v času krompirjevih počitnic 2022 okoli 50 evrov. Če greste v Maroko malo kasneje, pa dobite letalsko karto še ceneje. Med krompirjevimi počitnicami so letalske karte namreč malce dražje kot sicer. 

En primer cene povratne letalske karte iz Trevisa v Marakeš za čas krompirjevih počitnic 2022 si oglejte na spodnji sliki. 

To je cena povratne letalske karte za eno osebo, ki vključuje ročno prtljago. Dodatnih 20 kilogramov prtljage pa stane 34 evrov za eno smer. 

Vedeti morate, da se bo cena kart spreminjala. Ko se bo bližal čas odhoda, bodo dražje.

Opis mojega potovanja po Maroku si preberite na www.tomazgorec.si/maroko.

Makedonija in Grčija

Leta 2018 sem se za prvomajske počitnice s sopotnico Renato z avtom odpravil v Makedonijo in Grčijo. Poudarek je bil na Makedoniji, v Grčijo sva šla samo za par dni, da sva si ogledala Meteoro. Vi se lahko za krompirjeve počitnice 2022 odpraviti na podobno potovanje. V teh krajih je za krompirjeve počitnice še zelo toplo – bistveno bolj kot v Sloveniji.

Kaj vse sva videla in doživela s sopotnico Renato, si poglejte na spodnjem videoposnetku. 

Kot sem že omenil, sva si s sopotnico Renato ogledala Meteoro v Grčiji. V Makedoniji pa sva si ogledala Skopje, kanjon Matke, nacionalni park Mavrovo, Ohridsko jezero, Prespansko jezero in Marmorno jezero. Poleg naštetega sva si ogledala še nekaj zanimivih stvari, katerih imena sem pozabil. To je bilo namreč že več kot štiri leta nazaj.

Če razmišljate, da bi obiskali Makedonijo in Meteoro v Grčiji, si od začetka do konca poglejte zgornji videoposnetek. Prepričan sem, da vas bo videoposnetek prepričal, da se odpravite v te lepe kraje. 

Turčija

Turčijo sem obiskal že petkrat in lahko res z gotovostjo trdim, da je to čudovita dežela za potovanje. 

Že sam Istanbul nudi kup zanimivih stvari za ogled. Poleg tega je to zelo prijetno mesto, v katerem bi jaz zagotovo zelo užival. Najboljši opis Istanbula, kar sem jih prebral v slovenskem jeziku, najdete na www.tomazgorec.si/carigrad. Opis je za moj blog napisala Slovenka Clara, ki že več let živi v Istanbulu.

Turčija ni samo Istanbul. Meni je zelo pri srcu Kapadokija, ki sem jo obiskal že trikrat. Kako lepo in zanimivo je v Kapadokiji, si oglejte na spodnjem videoposnetku, ki sem ga posnel na mojem nedavnem potovanju po Turčiji in Gruziji.

Obiskati Turčijo je zelo enostavno, ker ima Turkish Airlines iz Ljubljane vzpostavljeno direktno linijo z Istanbulom. Cene letalskih vozovnic so zelo ugodne. Pred kratkim so imeli tudi akcijo, ko se je dalo povratno letalsko vozovnico kupiti že od 115 evrov dalje.

Jordanija

Jordanije še nisem obiskal, vendar jo imam že dolgo časa na seznamu najbolj zaželenih destinacij. Najbolj znana turistična atrakcija v Jordaniji je Petra. To je arheološko najdišče, kjer so zanimivi templji, grobnice … Že kot srednješolec sem sanjal, da bom enkrat obiskal Petro. 

Ko bom obiskal Jordanijo, verjamem, da bom navdušen nad puščavo Wadi Rum. Puščave me namreč vedno znova zelo očarajo. Po mojem bom nad Wadi Rumom še posebej navdušen, saj tu ni samo pesek, ampak najdeš tudi zanimive kamnite formacije. 

Sam bom v Jordaniji zagotovo obiskal tudi Mrtvo morje, dolino reke Jordan, mesto Aqaba ob Rdečem morju, glavno mesto Aman … V Jordaniji je veliko ostankov iz časov Rimljanov, ki so zelo zanimivi. Prepričan sem, da mi v Jordaniji ne bo dolgčas. 

Obisk Jordanije je zanimiv tudi zato, ker so tam cene dokaj nizke. Prenočišče v lepem hotelu v glavnem mestu Aman dobite že za od 20 evrov naprej za 2 osebi. Računajte, da boste za 25 ali 30 evrov dobili zelo lepo prenočišče za dve osebi, poleg pa boste dobili še zajtrk. 

Nizkocenovna letalska družba Ryanair leti iz Budimpešte v Aman. Cena letalske karte Budimpešta-Aman za let 29. oktobra znaša 76 evrov. Malo cenejša karta je, če potujete 30. oktobra. Cena je okroglih 60 evrov. Če se vračate 6. novembra, je cena letalske karte Aman-Budimpešta 96 evrov. Če bi se vračali 10. novembra, bi bila cena 72 evrov. 

Cene letalskih kart bi bile bistveno nižje, če bi jih rezervirali kakšen mesec prej. Pri nizkocenovnih letalskih družbah je običajno tako, da so karte, ki jih kupiš prej, občutno cenejše. Če bi šli v Jordanijo sredi novembra, bi bile letalske karte bistveno cenejše. 13. novembra lahko letite iz Budimpešte v Aman za samo 30 evrov, nazaj pa pridete 24. novembra za samo 33 evrov. 

Cene na sliki so v Madžarskih forintih.

Cene, ki sem jih podal, vključujejo samo osebno prtljago. Dodatnih 20 kilogramov prtljage stane 39 evrov eno smer. 

En teden po tem, ko sem napisal tale prispevek sem ugotovil, da Ryanair leti v Aman tudi iz Trevisa, ki je mnogo bližje, kot Budimpešta in tudi leti so cenejši. 

Toskana

Toskana je med Slovenci zelo priljubljena destinacija. V Toskani si lahko pogledate veliko lepih in zanimivih stvari. 

Sam sem bil v Toskani samo enkrat za en podaljšan vikend, kar je veliko premalo časa, da bi lahko raziskal celotno pokrajino. 

Kljub temu, da sem bil v Toskani samo slabe tri dni, me je preprosto navdušila. Daleč najbolj sem bil navdušen nad toplimi vrelci, ki jih je v Toskani kar nekaj. Če imam prav v spominu, jih je vsaj šest. No, mi smo obiskali dva najbolj zanimiva. Ker imam rad take stvari, sem bil popolnoma očaran. Zakaj, si poglejte na videoposnetku na www.tomazgorec.si/toskana. Če še niste videli teh vročih vrelcev, boste presenečeni, saj si morda niti predstavljate ne, kako zelo lepo je tam in kako zanimivo se je kopati. Najbolj zanimivo se je bilo kopati v tisti ‘votlini’ v kraju Bagni San Filippo. Poglejte si video in se prepričajte še sami.

Mislim, da se bo za krompirjeve počitnice zanimivo kopati v teh vročih vrelcih. 

Na zgornji povezavi najdete opis, slike in videoposnetke našega potovanja v Toskano. Tam so vse informacije, ki vam jih lahko podam. 

Srbija

Srbija je ena mojih najbolj priljubljenih destinacij. Bolj priljubljena mi je samo še Bosna in Hercegovina.

Srbija je s turističnega vidika primerna čisto za vsakega. Tisti, ki imate radi velika mesta, boste navdušeni nad Beogradom in Novim Sadom. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji narave, saj je v Srbiji zelo veliko naravnih znamenitosti. Tam boste navdušeni tudi nad hrano in zabavo. In, kar je tudi pomembno, vse je zelo poceni.

Sam sem nad Srbijo najbolj navdušen zaradi prijaznih in gostoljubnih ljudi. Srbi so zagotovo eni bolj gostoljubnih ljudi na svetu. O srbski gostoljubnosti sem že pisal v članku z naslovom Ali so Srbi res najbolj gostoljuben narod na svetu. V kolikor razmišljate, da bi se za krompirjeve počitnice 2022 odpravili v Srbijo, morate ta članek prebrati. V bistvu se vam ga izplača prebrati v vsakem primeru, ker mogoče vas bo ravno ta članek prepričal, da se v Srbijo izplača iti.

Meni najbolj zanimivi kraji, ki se jih izplača obiskati v Srbiji, so Beograd, Donava od kraja Ram do Milutinovca, Novi Sad, Kopaonik, nacionalni park Tara in kanjon reke Uvac. Zagotovo je še veliko lepih in zanimivih krajev v Srbiji, samo da jih jaz žal ne poznam.

Najlepši kraj, ki sem ga jaz obiskal v Srbiji, je kanjon reke Uvac. Kako lepo je tam, si poglejte na spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj YouTube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Poglejte si to čudovito hišo z bazenom na https://bit.ly/30lO3uJ. Cena najema celotne hiše za dve osebi je samo 20 evrov na dan. Srbija je že tako poceni, tako kot je zdaj, pa že dolgo časa ni bila.

Malta

Še ena zanimiva destinacija za krompirjeve počitnice 2022 je Malta. Destinacija je zanimiva zato, ker nizkocenovna letalska družba Ryanair tja leti iz Trsta in to zelo ugodno. Verjetno se strinjate z mano, da je lažje iti do Trsta kot do Benetk. 

Temperatura morja na Malti je v mesecu oktobru 24 stopinj, v novembru pa 22.

Cene nastanitev na Malti so se od lanskega leta kar občutno zvišale, ampak če se malo potrudite, se da dobiti namestitev po spodobni ceni. 

Če pogledate na spodnji sliki, greste lahko iz Trsta na Malto 27. oktobra za samo 33 evrov, nazaj 10. novembra pa za samo 17 evrov. Omenjena cena vključuje samo osebno prtljago. Doplačilo za 20 kilogramov prtljage je 31 evrov v eno smer. 

Slovaška in Poljska

Še ena dobra in poceni ideja, kam iti za krompirjeve počitnice 2022, je del Slovaške in Poljske. Na Slovaškem so zanimive Visoke in Nizke Tatre, na Poljskem pa Zakopane, Krakov in Auschwitz. Vse naštete kraje sem že obiskal, ko sem se pred štirimi leti z avtom odpravil do Estonije. Glede na to, da je bilo časa bolj malo in da so mi bile baltske države glavni cilj, sem si vse našteto ogledal zelo na hitro in površno. Ampak vsi našteti kraji so mi bili zelo všeč.

Vse navedeno si imam namen še enkrat ogledati. Ne vem sicer, kdaj, enkrat pa zagotovo.

Na vzhodu sta zanimivi jezero Van in gora Agri Dagi, na kateri naj bi pristala Noetova ladja.

Imate kakšen dober predlog, kam iti za krompirjeve počitnice 2022?

Kam se boste pa vi odpravili za krompirjeve počitnice? Če imate kakšen dober predlog, ga, prosim, napišite v komentar tega prispevka. Za vsak predlog bom zelo hvaležen.

Kdaj so krompirjeve počitnice 2022?

Krompirjeve počitnice 2022 se uradno začnejo v ponedeljek, 31. oktobra. To pomeni, da v kolikor se odpravljate na potovanje, počitnice ali izlet, imate na voljo devet dni.

Ali se da iti za krompirjeve počitnice kam, kjer so cene zelo nizke?

Seveda se da! Priporočam Srbijo, ker boste za svoj denar dobili zelo veliko. Pa še ljudje so izredno prijazni.

Zakaj so v času krompirjevih počitnic vse namestitve v Sloveniji tako zelo visoke?

Zato, ker so vsi hoteli, apartmaji in sobe zasedene in to ponudniki namestitev izkoristijo. Jaz se v tem času vedno odpravim v tujino.

Je pametno narediti rezervacijo za nastanitev čim prej?

Če jih boste preživeli v Sloveniji, zagotovo! Če greste v tujino, raje počakajte na zadnji trenutek, ker nikoli ne veste, kako bo s situacijo okoli koronavirusa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja