7 dobrih idej, kam iti za prvomajske počitnice 2023

Še malo, pa bodo tu prvomajske počitnice. Šolske prvomajske počitnice 2023 se uradno začnejo v sredo, 27. aprila, in trajajo do vključno ponedeljka, 2. maja. 

Sreda, 27. aprila, in ponedeljek, 2. maja, sta praznika in zato dela prosta dneva. Če kot zaposleni vzamete dva dni dopusta (četrtek in petek), imate na voljo celih šest dni za kakšen izlet ali potovanje. Če pa vzamete dopust še v ponedeljek, 25. aprila, in torek, 26. aprila, boste imeli na voljo kar deset dni. To je pa že kar precej. 

Če iščete idejo, kam iti za prvomajske počitnice, si v nadaljevanju preberite sedem mojih zelo dobrih predlogov. Vse kraje, ki jih predlagam za obisk, sem že obiskal, tako da so vse te informacije vzete iz prakse. 

Paklenica

Dokaz za to, da sem nad Paklenico popolnoma navdušen, je to, da sem jo obiskal več kot 15-krat. S seboj sem velikokrat vzel tudi kakšnega sopotnika in vsi so bili nad njo navdušeni tako kot jaz. Sopotnica Špela je o Paklenici napisala zanimiv članek z naslovom Paklenica, mali raj na Zemlji. Članek si lahko preberete na www.tomazgorec.si/paklenica. V članku najdete tudi vse informacije o tem kraju. 

Paklenica je nacionalni park, ki je še posebej znan po dveh zanimivih kanjonih. Imenujeta se Velika in Mala Paklenica. 

V kanjonu Velika Paklenica je vedno zelo veliko obiskovalcev, medtem ko jih je v Mali Paklenici precej manj. Po moji oceni Malo Paklenico obišče deset do dvajsetkrat manj obiskovalcev kot Veliko Paklenico. Če ste ljubitelj krajev, kjer je bolj malo ljudi, morate zato iti v Malo Paklenico. 

V Veliki Paklenici so v času Jugoslavije zgradili veliki podzemni bunker, ki ga imenujejo Titov bunker. Na področju bivše Jugoslavije sicer obstaja še en Titov bunker, ki je mnogo večji od tega. Ta bunker se nahaja v mestu Konjic v Bosni in Hercegovini. Moj opis Titovega bunkerja v Konjicu si lahko preberete na www.tomazgorec.si/titov-bunker. Na povezavi si lahko pogledate tudi zanimiv videoposnetek, ki sem ga posnel ob mojem obisku tega bunkerja. 

Titov bunker v Paklenici je bil dolga leta zaprt za javnost, pred petimi leti pa so ga uredili in danes je kar velika turistična zanimivost. Če boste šli v kanjon Velike Paklenice, si ga preprosto morate ogledati. 

Če boste šli za prvomajske počitnice 2023 v Paklenico, imate v bližnji okolici možnost videti veliko zanimivih stvari. Meni je najbolj zanimiv kanjon reke Krupe, o katerem si lahko več preberete v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/kanjon-reke-krupe

Potem je tukaj še čudovita reka Zrmanja, ki je res raznolika. Da si boste lažje predstavljali, kaj vse lahko vidite na reki Zrmanji, si poglejte videoposnetek na www.youtube.com/shorts/0M7ZXPi1YkA in na www.youtube.com/shorts/8MUs69K1yOY

To, kar lahko vidiš na rekah Krupi in Zrmanji, je noro! Lani sem reko Krupo prehodil od izvira do izliva, letos pa imam namen veslati po reki Zrmanji. Načrtujem, da bom čolnaril zadnjih 20 kilometrov reke Zrmanje. Ne morem vam povedati, kako se veselim te pustolovščine. 

Navdušeni boste tudi nad goro Tulove grede. Kako je na vrhu, si poglejte na spodnjem videoposnetku.

Do izhodišča za vzpon na Tulove grede boste šli po stari cesti, ki je včasih vodila čez Velebit. Že voziti se po tej cesti je prav posebno doživetje. 

Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina ostaja moja najljubša destinacija za potovanja, čeprav sem obiskal že velik del sveta. To je destinacija, ki jo bom vedno priporočal. 

Če imate radi sonce in nekoliko višje temperature, vam priporočam, da se za prvomajske počitnice 2023, ko še ni prevroče, odpravite v Hercegovino, kjer je ta čas bistveno topleje kot v drugih delih Bosne in Hercegovine. Poleg tega je tam tudi veliko večja možnost sončnega vremena, saj je Hercegovina znana po tem, da je to eno od območij z največ sončnimi dnevi v Evropi. 

V Hercegovini si je zanimivo ogledati Mostar z okolico, Titov bunker v Konjicu, Ramsko jezero in Trebinje. In seveda Livno, ki je znano po divjih konjih. Kako so videti ti divji konji, si poglejte na spodnjem videoposnetku. Meni so čudoviti! Sem pa prepričan, da bo za prvomajske počitnice vse še veliko lepše, kot je bilo pozimi, ko sem bil jaz tu. 

Ostale znamenitosti, ki jih zelo priporočam za ogled, najdete na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina.

Dalmacija – Omiš, Baška ali Makarska

Obisk Dalmacije za prvomajske počitnice 2023 je dobra ideja, ker je v tem času tam občutno topleje kot recimo na otoku Krk ali v Istri. Je tudi topleje kot na otoku Pag, čeprav je ta že kar veliko južneje od prej omenjenih destinacij. 

Če bi se sam odpravil v Dalmacijo (nižje od Splita), bi šel v Omiš, Baško Vodo ali Makarsko. Oziroma v enega od teh krajev. Najraje bi sicer šel v Omiš, ki je res čudovito mesto. Tako čudovito je zato, ker se tu reka Cetina izliva v morje in je naredila čudovit kanjon. 

V teh krajih imate ogromno možnosti za planinarjenje in ogled raznih znamenitosti. Zagotovo je ena najbolj zanimivih stvari za ogled gora Sveti Jure, katere vrh je na nadmorski višini 1.764 metrov. Zanimivo je to, da lahko z avtom pridete vse do vrha. Razgledi so neverjetni, zelo zanimiva pa je tudi pokrajina, ki se z višino zelo spreminja. 

Iz teh krajev se lahko odločite za enodnevni izlet do kraja Imotski, ki je znan po Modrem, Rdečem in Zelenem jezeru. Več o teh jezerih si preberite in poglejte na www.tomazgorec.si/modro-jezero. Obvezno si poglejte videoposnetek Modrega jezera, ki je dobesedno res modro. Prisežem, da barve na videoposnetku niso popolnoma nič spremenjene! 

Še ena odlična ideja za enodnevni izlet iz teh krajev je izvir reke Cetine, o katerem si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/izvir-cetine. Če boste šli na ta izlet, si obvezno oglejte tudi Perućko jezero, ki je v bistvu zajezena reka Cetina. 

Ogled izvira reke Cetine lahko načrtujete tudi na poti v Dalmacijo ali med vračanjem domov.

Toskana

Pomlad in jesen sta najboljši obdobji za obisk Toskane. Meseca maja so temperature zelo prijetne, ni pa še prevroče. Poleg tega je Toskana že lepo zelena in je narava tam zagotovo zelo lepa. 

Toskana je znana po številnih toplih vrelcih s temperaturami vode od 25 do 40 stopinj Celzija, v katerih se lahko kopate skozi vse leto. Ker se za prvomajske počitnice še ne da kopati v morju, jezerih in rekah, je to super popestritev, če imate radi vodo, kopanje in plavanje. Več o dveh zelo zanimivih in lepih točkah, kjer se lahko kopate v toplih vrelcih, najdete na www.tomazgorec.si/toskana.

Na zgornji povezavi najdete tudi več informacij o sami Toskani, ki sem jo obiskal novembra lani. Bilo je fenomenalno, zato obisk Toskane zelo priporočam. 

Otok Krk 

Če iščete kakšno bližnjo destinacijo za prvomajske počitnice 2023, je otok Krk zagotovo super ideja. Ta otok nudi številne možnosti za pohodništvo in planinarjenje. Na www.otok-krk.si/baska-pohodniske-poti si oglejte pet res zanimivih in lepih pohodniških poti. Vse te poti sem prehodil večkrat in nad njimi sem preprosto navdušen. 

Zelo zanimiva je tudi pohodniška pot do plaže Zlata, kjer boste uživali ob razgledih na čudovite zalive in plaže. Da si boste še lažje predstavljali, kako je tam lepo, si oglejte slike in videoposnetke na www.tomazgorec.si/krk-plaze.

Otok Krk nudi tudi veliko možnosti za kolesarjenje. Na tem področju imam sicer malo manj izkušenj, ker sem na tem otoku kolesaril samo dvakrat. Sem se pa obakrat imel fenomenalno. 

Če boste šli na otok Krk, si ne pozabite ogledati zapuščenega kompleksa Haludovo, ki postaja vse bolj zanimiva turistična atrakcija. Več o tej zanimivosti si preberite na www.tomazgorec.si/hotel-haludovo-krk.

Sam sem otok Krk obiskal že več kot 30-krat in ga poznam zelo dobro. Vse informacije, ki jih morate vedeti, če greste na otok Krk, si lahko preberete na www.tomazgorec.si/otok-krk.

Makedonija in Grčija

Sam sem za prvomajske počitnice pred štirimi leti obiskal Makedonijo in manjši del Grčije (samo Meteoro). To so bile tako super počitnice, da vam ne morem povedati. Temperature so bile ravno prav visoke. Bilo je že kar zelo toplo, ni pa bilo vroče. Cene v Makedoniji so smešno nizke. Prenočišče z zajtrkom za dve osebi v zelo lepem hotelu v Skopju je stalo samo 18,40 evra. To pomeni 9,20 evra na osebo. Ljudje so prijazni, znamenitosti je veliko in so zelo raznolike, tako da vam v Makedoniji ne bo dolgčas. 

Meteora v Grčiji pa je tudi poglavje zase. To je res osmo čudo sveta. Za več informacij o Meteori kliknite www.tomazgorec.si/meteora-grcija

Kako sva se v Grčiji in Makedoniji imela s sopotnico Renato, si oglejte na spodnjem videoposnetku. 

O tem potovanju je sopotnica Renata napisala šest zanimivih člankov, ki jih najdete na www.tomazgorec.si/author/renatadamis

Plitvička jezera, zapuščena letalska baza Željava in Titova vila

To je še en zelo zanimiv predlog za prvomajske počitnice 2023, saj je relativno blizu in imate na kupu kar nekaj privlačnih stvari. 

V te kraje ljudje običajno hodijo samo za en dan, da si ogledajo Plitvička jezera. Žal pa ne vedo, da je na ožjem področju še veliko zelo zanimivih stvari, ki se jih izplača ogledati.

Druga največja znamenitost teh krajev je zapuščena vojaška letalska baza Željava. To je bil drugi najdražji projekt v bivši Jugoslavij. Stal je kar okoli 50 milijard evrov, če bi v ceno izgradnje računali inflacijo. Več o zapuščeni letalski bazi Željava si preberite na www.tomazgorec.si/zeljava.

Še ena manj znana, vendar zelo zanimiva turistična zanimivost pa je zapuščena Titova vila, ki se nahaja čisto blizu Plitvičkih jezer. Kako je videti, si poglejte na mojem videoposnetku na https://youtu.be/IODdk98u6q4

Četrta zelo zanimiva stvar je gora Plješavica, kjer je bil včasih vojaški radar, danes pa je tam vse zapuščeno. Še posebej je zanimiv podzemni labirint rovov. Kako je na Plješavici, si poglejte na www.tomazgorec.si/pljesivica. Moram pa vas opozoriti, da so tukaj na nekaterih mestih še mine. 

Še ena lepa znamenitost, ki se imenuje Rastoke, pa se nahaja v mestu Slunj na kraju, kjer se reka Sljunščica preko več slapov izliva v reko Korano. To je res lep kraj, za ogled pa ne boste potrebovali več kot eno uro časa.

Preživite prvomajske počitnice 2023 karseda lepo!

Za konec vam želim, da prvomajske počitnice 2023 preživite karseda lepo, kjerkoli že boste. 

Če boste šli v katerega od krajev, ki sem jih predlagal, pa mi to, prosim, sporočite. Zelo rad bi namreč vedel, ali s takšnim prispevkom res dam komu dobro idejo za izlet ali potovanje.

Kam se izplača iti za prvomajske počitnice 2023?

Cenovno boste najbolje prišli skozi, če se za prvomajske počitnice odpravite v Bosno in Hercegovino. Tam so cene izredno nizke, poleg tega so ljudje zelo prijazni in veliko lepih stvari je za videti. Pa še hrana je odlična!

Koliko nas bodo stale prvomajske počitnice?

Odvisno, kam greste. Če boste šli za prvomajske počitnice v Bosno in Hercegovino, vas bosta prenočišče in hrana za štiričlansko družino stala samo okoli 60 evrov. Podobne cene so v Makedoniji. Nekoliko več pa vas bo stalo, če boste šli na Hrvaško ali v Toskano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja